Прегледана и обновена на 24-10-2020

В сайта Bremennost.bg имате възможност да научите всичко за бременността. Сайта е съставен от 4 основни категории, а именно Забременяване, Бременност, Раждане, Мама и Бебе.

Именно в категорията Бременност ще откриете всичко за бременността или така казано най–ценната информация за всяка бременна жена:

– Как да разбера дали съм бременна – Популярни тестове за бременност и някои симптоми подсказващи това.

Кога се прави тест за бременност – често сме получавали на нашата facebook страница – Bremennost.bg въпроси от типа на Кога да си направя тест за бременност, затова създадохме и тази страница в нашия сайт.

Първи симптоми на бременност – над 10 изброени  по важност първи признаци на бременността

Коя гестационна седмица на кои месец отговоря – Често става леко объркване за това в коя седмица на бременността е жената, затова тук ще откриете отговори на въпроси свързани с лунарните месеци, календарните месеци и гестационните седмици.

Бременност по седмици – където ще откриете важна информация за всяка една гестационна седмица и при желание може да преминете към избрана гестационна седмица от бременността и да прочетете подробна информация за ембрионна, за бъдещата майка, генекологични прегледи и изследвания и полезни съвети през съответната седмица от бременността.

Бременност по месеци – ако пък решите да не изпадате толкова много в подробности, може да прочетете за всеки месец по отделно, а не за всяка седмица

Кога се разбира пола на бебето – Друг важен момент е да разберете пола на бебето, затова може би ще ви е интересно да прочетете и тази статия.

Килограми по време на бременност – всяка жена се интересува от своите килограми, особенно по време на бременност, в статията ще намерите отговори на някои ваши въпроси относно килограмите през бременността.

Обиколка на корема при бременността – Средна коремна обиколка в зависимост от седмицата на бременността.

Болничен при бременност – за работещите жени които в момента са бременни и ще излязат по майчинство са много важни теми като: Уведомление за бременност, Болничен при бременност, Болничен преди раждане, Болничен след раждане са много важни.

Надолу продължаваме по-подробно да опишем всичко за бременността.

Какво е Бременност?
Едноподната бременност се случва, когато един сперматозоид оплоди яйцеклетката, след като тя се е освободила от яйчника по време на овулация. След това оплодената яйцеклетка започва своето пътуване към матката, където се осъществява имплантацията. Една успешна имплантация води до бременност. Средно бременността продължава 40 гестационни седмици. Има много фактори, които могат да повлияят на бременността и бременната жена. Трябва да отбележим още в началото, че жените които разберат възможно най-ранно, че са бременни и правилната пренатална грижа, са по-склонни да имат една здравословна бременност и да родят здраво бебе.

Симптоми на бременността
Може да забележите някои признаци и симптоми, преди дори да направите първия си тест за бременност. Други симптоми ще се появят седмици по-късно, когато хормоните във вашето тяло се променят .

Пропуснат период
Пропуснат менструален цикъл е един от най-ранните симптоми на бременността. Пропуснатият период обаче не означава, че сте бременна, особено ако имате нередовен цикъл. Има много други здравословни състояния, различни от бременност, които могат да причинят късен или пропуснат период.
Главоболие
Главоболието е често срещано при ранна бременност. Обикновено са причинени от променени хормонални нива и повишен обем на кръвта, но за ваше спокойствие може да прочетете главоболие при бременност.
Прокървяване
Някои жени могат да получат леко кървене и зацапване при ранна бременност. Това кървене е най-често резултат от имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката. Имплантацията обикновено настъпва 1 – 2 седмици след оплождането. Ранното кървене през бременността може да е резултат и от сравнително незначителни състояния като инфекция или дразнене. Кървенето понякога може да е сигнал за сериозно усложнение на бременността, като спонтанен аборт, извънматочна бременност или плацента превия. Съгласувайте всяко притеснение с вашия лекар.
Качване на килограми
Можете да очаквате да добавите около 0,5 – 2 килограма през първите няколко месеца от бременността. Наддаването на тегло става по-забележимо в началото на втори триместър от бременността, но да се запознаете отблизо погледнете Качване на килограми по време на бременност.
Хипертония, предизвикана от бременност
По време на бременността понякога се развива високо кръвно налягане или хипертония. Редица фактори могат да повишат риска, включително: наднормено тегло или затлъстяване; пушене; с анамнеза или фамилна анамнеза за хипертония, предизвикана от бременност; киселини в стомаха; хормоните, освободени по време на бременност, понякога могат да отпуснат клапан между стомаха и хранопровода.
Запек
Хормоналните промени по време на ранна бременност могат да забавят храносмилателната Ви система. В резултат на това можете да поолучите временен запек при бременност.
Спазми
Тъй като мускулите на матката започват да се разтягат и разширяват, може да почувствате усещане за теглене, което прилича на менструални спазми. Ако поучите кръвоизливи или кървене, това може да е сигнал за спонтанен аборт или извънматочна бременност.
– Болка в гърба
Хормоните и стресът върху мускулите са най-големите причини за болки в гърба в началото на бременността. По-късно увеличеното тегло и изместеният център на тежестта могат да увеличат болките в гърба. Около половината от всички бременни съобщават за болки в гърба по време на бременността.
Анемия
Бременните жени имат повишен риск от анемия, която причинява симптоми като замаяност и замаяност. Това състояние може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Пренаталната грижа обикновено включва скрининг за анемия.
Депресия
Между 14 и 23% от всички бременни жени развиват депресия по време на бременност. Многобройните биологични и емоционални промени, които изпитвате, могат да допринесат за появата на депресия.
Безсъние
Безсънието е друг често срещан симптом на ранна бременност. Стресът, физическият дискомфорт и хормоналните промени могат да бъдат причина за това. Една балансирана диета, добри навици за сън и йога могат да ви помогнат да си починете добре. Може да се запознаете по-разширено в Безсъние при бременност.
Промени в гърдите
Промените в гърдите са един от първите забележими признаци на бременност. Дори и преди да сте достатъчно далеч за положителен тест, гърдите ви могат да започнат да се чувстват по особен начин, подути и като цяло тежки или пълни. Вашите зърна могат да станат по-големи и по-чувствителни, а ареолите могат да потъмнеят.
Акне
Поради повишените хормони на андрогените, много жени имат пъпки по време на бременност. Тези хормони могат да направят кожата ви по-суха, което от своя страна може да запуши порите. Акнето е временно и бързо ще отшуми.
Гадене и повръщане
Повръщането е компонент на “сутрешното гадене ” – често срещан симптом, който обикновено се появява през първите четири месеца. Сутрешното гадене при бременност често е първият признак, че сте бременна. Повишените хормони по време на ранна бременност са основната причина.
Диария
Диария при бременност и други храносмилателни проблеми са често срещани през този период. Хормоновите промени, различната диета и допълнителният стрес са възможните обяснения. Ако диарията продължи повече от няколко дни, свържете се с Вашия лекар, за да се уверите, че няма да се дехидратирате.
Стрес
Докато бременността обикновено е щастлива, тя също може да бъде източник на стрес. Бреемнността означава големи промени в тялото ви, вашите лични взаимоотношения и дори вашите финанси. Не се колебайте да попитате Вашия лекар за помощ, ако започнете да се чувствате претоварени и изпитвате стрес по време на бременност.

Уточнение за симптомите на бременността: Много от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени и от други здравословни състояния, като предменструален синдром. Научете повече за първите симптоми на бременността.

Бременност седмица по седмица
Щом сме се захванали да напишем всичко за бременността, няма как да минем без гестационните седмици от бременността, които са групирани в три триместъра.

Първо тримесечие на бременността
Бебето расте бързо през първия триместър (от 1 до 12 гестационна седмица). Плодът започва своето бързо развитие. През този първи триместър плода започва да развива мозъка, гръбначния мозък и своите органи. Сърцето на бебето също ще започне да бие през този период. През първия триместър вероятността от спонтанен аборт е относително висока. Според Американския колеж по акушерство и гинеколози, приблизително 1 от 10 бременности завършва с спонтанен аборти около, а 85% от тях се появяват още през първия триместър от бременността. Проследете вашата бременност по седмици.
Второ триместър от бременността
През този втори триместър на бременността (от 13 гестационна седмица до 27 гестационна седмица) вашият гинеколог ще направи нужните тестове за да изключи евентуални аномалии в развитието на плода. Резултатите от теста могат също да разкрият пола на вашето бебе, ако разбира се искате да разберете това преди раждането на бебето. Много е вероятно да започнете да усещате, че вашето бебе се движи и рита в матката. След 23 гестационна седмица от бременността бебето в утробата се счита за “жизнеспособно”. Това означава, че може да оцелее като живее извън матката. Бебетата, родени толкова рано, често имат сериозни медицински проблеми. Вашето бебе има много по-голям шанс да се роди здраво, колкото по-дълго сте в състояние да носите бременността.
Трето тримесечие от бременността
През последния трети триместър (от 28 гестационна седмица до 40 гестационна седмица) повишаването на теглото ще се ускори и може да се почувствате по-уморени. Вашето бебе вероятно вече усеща светлината, както и да отваря и затваря очите си. Образуват се и костите. С приближаването на предполагаемата дата на раждане може да се почувства дискомфорт в таза и също така краката ви да се подуят. Започват да се появяват контракции преди раждането, които не водят до раждане, известни като контракции на Бракстън-Хикс.

Тестове за бременност
В днешно време повечето видове тестове за бременност са много точни още от първия ден на пропуснатата менструация. Ако получите положителен резултат на тест за бременност вкъщи, трябва да назначите среща с Вашия лекар веднага. Един ултразвук ще бъде използван, за да потвърдите и дата на бременността. В общи линии тестовете измерват нивата на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ – hCG). Също така той се нарича хормон на бременността, който започва да се произвежда при имплантирането. След като имате забавяне в менструацията и съответно забременяване, нивата на hCG се увеличават бързо. hCG се открива чрез урина или кръвен тест. Вижте повече за ЧХГ стойностите. Кръвните изследвания могат да се извършват в лаборатория. hCG кръвните тестове са толкова точни, колкото и домашните тестове за бременност. Разликата е, че кръвните изследвания могат да бъдат направени около 6 дни след овулацията. Колкото по-скоро можете да потвърдите, че сте бременна, толкова по-добре. Една ранна диагноза ще ви позволи да се грижите по-добре за здравето на вашето бебе. Получете повече информация за тестовете за бременност, като съвети за избягване на невалиден тест за бременност или отрицателен тест за бременност.

Бременност и вагинално течение
Увеличаването на вагиналното течение е един от първите признаци на бременност. Вашето производство на секреция може да се увеличи още през първите 2 седмици след зачеването. С напредването на бременността то ще се увеличава. Изхвърлянето също ще има тенденция да става по-дебело и да се появява по-често. Обикновено е най-тежък в края на бременността. Нормално вагинално течение, или левкорея, е тънко и ясно или млечно бяло. Също така е и с лек мирис.
Ако вагиналното течение е жълто, зелено, със силна и неприятна миризма, то се счита за необичайно. Ненормално освобождаване от отговорност може да бъде признак на инфекция или проблем с бременността, особено ако има зачервяване, сърбеж или подуване на вулвата. Научете повече и за появата на кафяво течение при бременност. Ако смятате, че имате необичайно вагинално течение, уведомете незабавно Вашия лекар.

Бременност и инфекции на пикочните пътища
Важно е да поговорим за инфекциите, затова и добавихме информация за тях в публикацията всичко за бременността. Инфекциите на пикочните пътища са едно от най-често срещаните усложнения при жените по време на бременност. Бактериите могат да попаднат в уретрата на жената и да се придвижат нагоре в пикочния мехур. Плодът оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур, което може да доведе до задържане на бактериите, причинявайки инфекция. Симптомите на инфекция обикновено включват болка и парене или често уриниране. Можете също така да изпитате:
появата на кръв в урината, тазова болка, болки в кръста, треска, гадене и повръщане. Близо 18% от бременните жени развиват някаква инфекция на пикочните пътища. Можете да предотвратите тези инфекции, като изпразвате често пикочния си мехур, особено преди и след секс. Пийте много вода, за да останете хидратирани. Избягвайте употребата на душове и тежки сапуни в гениталната област. Свържете се с вашия лекар, ако имате симптоми на инфекциия при бременност, защото това риска от преждевременно раждане. Ако ги диагностицирате рано, те се лекуват с антибиотици.

Предотвратяване на бременност
Жените, които имат сексуални авантюри и не желаят забременяване в този момент от своя живот, трябва да обмислят контрол върху раждаемостта. Говорете с вашия доктор, но някои от най-често използваните методи за контрол на раждаемостта са: Вътрематочни устройства – спирала против забременяване 99% успеваемост; противозачатъчни хапчета 99% успеваемост; Мъжки презерватив 98% успеваемост; Женски презерватив 95% успеваемост; приемане на спешна контрацепция след секс 95% успеваемост, ако са взети в рамките на един ден от сексуален контакт; Естествено семейно планиране 75%. Презервативите са единственият метод за контрол на раждаемостта, който предотвратява бременността и предпазва от полово предавани болести.

Бременност и упражнения
Физическите упражнения са от съществено значение за поддържането на вашата форма, спокойствие и готовност за раждане. Съчетанието йога и бременност може да ви звучи странно, но е изключително полезно. Важно е обаче да не прекалявате и не предприемате трудни асани, тъй като можете да рискувате да се нараните. Други добри упражнения за бременност са нежни Пилатес, продължително ходене и плуване.

Масаж при бременност
Практикуването на удачни техники за релаксация може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността, които може да почувствате по време на бременността. Правенето на пренатален масаж е добър за облекчаване на лекото напрежение. Той може също да помогне за успокояване на болките в тялото и мускулите. Масажите обикновено са безопасни по всяко време на бременността. Добра идея е да ги избягвате през първия триместър, тъй като рискът от спонтанен аборт е най-висок през този период.

Кога да потърсите лекарска помощ
Повечето жени на възраст 20 или 30 години имат добри шансове за безпроблемна бременност. Тийнейджъри и жени над 35-годишна възраст са изложени на по-висок риск от усложнения. Основните здравословни проблеми може да са високо кръвно налягане, гестационен диабет или сърдечно-съдови заболявания. Други примери включват: рак, заболяване на бъбреците, епилепсия. Ако имате едно от тези състояния, уверете се, че то е правилно наблюдавано и лекувано по време на бременността.

Други рискови фактори за да потърсите лекарска помощ при бременност
Други фактори, които могат да повлияят на иначе здравословна бременност, включват: многоплодна бременност, като близнаци или тризнаци например; инфекции, включително полово предавани болести; наднормено тегло или затлъстяване; анемия.

Усложнения при бременност
Бременните усложнения могат да се отнасят за здравето на бебето, здравето на майката или и двете. Те могат да се появят по време на бременност, раждане или след раждане. Честите усложнения при бременността включват:
високо кръвно налягане; гестационен диабет; прееклампсия; преждевременно раждане; спонтанен аборт.

Медикаменти
Може да е трудно да се определи кои лекарства при бременност можете да приемате и кои трябва да избягвате. Ще трябва да прецените ползите за вашето здраве и потенциалните рискове за развиващото се бебе. Винаги се съветвайте с вашия доктор.

Бременност и Раждане
Статията се казва всичко за бременността, но няма как да не поговорим и за раждането, защото е свързано с края на бременността. Независимо дали планирате вагинално раждане или цезарово сечение, може да се почувствате нервни, когато датата на термина наближи. Понякога след четвъртия месец от бременността може да започнете да изпитвате контракции на Бракстън-Хикс. Те са напълно нормални и служат, за да подготвят матката преди раждането. Контракциите на Бракстън-Хикс не се появяват на редовни интервали и не се увеличават. Ако имате редовни контракции преди 37 гестационна седмица, това може да бъде преждевременно раждане. Ако имате притеснения се свържете веднага с вашия лекар.
Раждане преди датата на термина
Трудовите контракции обикновено се класифицират като ранни контракции и активни контракции. Ранните контракции на раждането продължават между 30 и 45 секунди. Първоначално те могат да са през по-голям интервал от време, но до края на раждането, контракциите ще са на около пет минути една от друга. Най-вероятно ще получите изтичане на околоплодните води. Когато шийката на матката започне да се отваря, ще изпитате така нареченото падане на тапата.
Активно раждане
При активен труд шийката на матката се разширява и контракциите се сближават и стават по-интензивни.
– Болка
Боли ли раждането? Болката ще бъде най–силна по време на активното раждане. Обсъдете с Вашия лекар Вашия предпочитан метод за справяне с болката.

Много и то най-вече важна, полезна и специализирана информация добавихме тук в публикацията всичко за бременността. След като прочетохте всичко това, вероятно ще преминете през всяка една гестационна седмица без много въпроси. Бременността носи със себе си много промени в тялото, но тези промени са временни и не винаги имат сериозно въздействие върху вашето здраве. Следете вашата бременност с Bremennost.bg и публикацията Бременността по седмици. Красива и здравословна бременност.

Тук са само малка част от всички полезни статии на нашия сайт (към днешна дата те са над 1000 броя) След всяка статия има търсачка в която пише “Търсете в над 1000 статии” и чрез нея може да потърсите информация която ви интересува към даден момент от вашия живот, просто напишете дадена дума и натиснете “Търсене”. Всеки ден хиляди хора достигат до него и намират полезна информация. Ежеседмично получаваме благодарствени съобщения, за това колко много сме помогнали на бременните жени. Това ни мотивира да останем и да развиваме Bremennost.bg още повече. За въпроси и предложения сме насреща, може да ни ги изпратите чрез секция Контакти с Bremennost.bg

Използвани източници при изготвяне на “Всичко за Бременността”:
1. https://www.plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/which-kind-emergency-contraception-should-i-use
2. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
3. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/mmwr/mec/intro.html
4. https://www.plannedparenthood.org/files/6413/9611/5654/Difference_Between_the_Morning-After_Pill_and_the_Abortion_Pill.pdf
5. https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Bulletins/Committee-on-Practice-Bulletins-Gynecology/Early-Pregnancy-Loss
6. https://naha.org/explore-aromatherapy/safety
7. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Extremely-Preterm-Birth
8. https://medlineplus.gov/healthproblemsinpregnancy.html
9. https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/early-pregnancy/how-common-miscarriage
10. https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/how-do-birth-control-pills-work-0
11. https://www.termedia.pl/State-of-the-art-paper-Urinary-tract-infections-in-pregnancy-old-and-new-unresolved-diagnostic-and-therapeutic-problems,19,21873,1,1.html
12. https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/natural-family-planning-and-fertility-awareness/index.html
13. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Възпитание на Детето

Previous article

Възстановяване след Аборт с Вакуум

Next article