12 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 12 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вече сте в 12 гестационна седмица или това е последната седмица от трети месец и първи триместър от вашата бременност. Вашите колежки непрекъснато ви питат защо така изведнъж напълняхте и започват веднага да ви съветват каква диета да започнете, ако е възможно веднага. Не тормозете хората, кажете им, че трупането на мазнини има своето обяснение и то е, че сте бременна. И разбира се тяхната реакция е веднага да ви награбят да ви прегръщат и целуват и да пипнат корема ви. Но споделянето с колежките и приятелките има и неприятна страна и това е, че те са безкрайно досадни, особено тези, които все още нямат деца. Започват безкрайни въпроси как се чувствате, какво се случва с тялото ви, как се развива бебето.
Не се притеснявайте, те не ви мислят лошо!
Понякога, особено около 12 гестационна седмица от бременността, когато всички те първа може би научават за вашата бременност е добре за самочувствието да сте център на внимание.

12 гестационна седмица
Ембрион

В 12 гестационна седмица от бременността ембриона продължава да расте.
Храносмилателната му система започва да упражнява свиване на стомаха, което е едно от нещата, необходими при храненето.
Костният мозък вече формира бели кръвни клетки, които както знаете са мощни оръжия срещу микробите.
Хипофизната жлеза, която се намира в основата на мозъка вече е развита и започва да произвежда хормони.
През 12 гестационна седмица от вашата бременност, повечето от системите на плода са оформени и те навлизат в своята поддържаща фаза на развитие. Те ще продължават да растат до края на бременността.
Колкото и невероятно да звучи, бебето ви е пораснало повече от три пъти през последните седмици.
Бебето вече мърда с ръчички и крачета, свива юмручета и си смуче палеца.

Дължина на плода – около 5 см.
Тегло на плода – около 17 грама.

Бъдеща майка

През 12 гестационна седмица от бременността е възможно да усещате замайване. Това състояние се предизвиква от увеличените нива на прогестерон, което води до увеличаване на притока на кръв при бебето и отпускане на собствените ви кръвоносните съдове. Ако това е придружено и с по–ниска кръвна захар, която е едно обичайно състояние по време на бременността, съответно води до замайване. А ниските нива на кръвната захар могат да се получат по принцип от нередовно хранене. Така, че за да си спестите тези досадни здравословни проблеми, не се опитвайте да не ядете.
Ще ви дам един съвет, как да се справите със замайването и световъртежа: седнете и сложете главата си между коленете, направете няколко дълбоки вдишвания, разхлабете дрехите, ако са стегнати. Уверявам ви, че скоро ще има ефект.
През 12 гестационна седмица от бременността е възможно да усещате болки в кръста и в гърба.
Може да загубите сексуалното си желание. Това е нормално, защото едва ли ви е до интимност като в главата ви бушува буря, давите се от собствената си слюнка, усещате гърдите си огромни и разбира се имате желанието да извиете врата на своя партньор, защото той е причината да се чувствате така.
Нормално е да сте разсеяна или раздразнителна.
Вече ви е трудно да спите по корем, защото започвате да усещате тежест. Има решение за този проблем – спете на една страна. За съжаление, ще трябва да свикнете, най–малкото, че на вашето бебе едва ли му е приятно някой да му лежи върху главата.

Гинекологични прегледи и изследвания

Между 11 – 13 гестационна седмица от бременността трябва да се направи следващото посещение на женската консултация, добре е това да се случи около края на третия месец или дванадесета гестационна седмица. Гинекологът ще ви назначи, освен стандартните кръвни изследвания и такива, при които се взима генетичен материал така наречените генетични изследвания при бременност. При това изследване може да се установи наличието на хромозомни и генетични аномалии. Ако  има нещо обезпокоително, бъдещите родители се насочват към  допълнителни изследвания като амниоцентеза или хориална биопсия.

Съвети към бременните

Най–добрият съвет, който мога да ви дам е да се храните редовно и винаги да ядете питателна храна. Приемайте през 12 гестационна седмица от бременността продукти, богати на калций, протеини, желязо и други полезни вещества. Ограничете сладки и солени храни, люто и кисело. Пийте много течности, яжте плодове, вместо вафли.
За да осигурите по–голямо спокойствие за себе си и бебето си, слушайте приятна музика, четете книги, за предпочитане да не са криминални или изпълнени с насилие. Но внимавайте с любовните романи, защото могат да ви предизвикат контракции.
Избягвайте големи струпвания на хора, най–малкото, че може да си отгледате някой вирус. Също така не е желателно да имате контакт с деца, болни от варицела.
Не е лошо да обиколите магазините за бременни и да си купите подходящите дрехи, защото вече може трудно закопчавате дънките си. Дрехите ви трябва да са меки и удобни, за предпочитане без много ръбове, защото след 12 гестационна седмица от бременността вече може да по-изпъвате старите си дрехи.

Бъдещият татко

От бъдещия татко се изисква да има много голямо търпение и през тази така важна за жената 12 гестационна седмица от бременността, защото партньорката му ще се чувства все по–уморена и нервна, защото трябва да се грижи освен за собствените си проблеми, свързани с бременността и за бъдещето ви дете.
Скъпи мъже, повярвайте ми, няма по–трудно нещо от това една жена да е бременна!
С какво може да помогнете?
С много неща, но на първо време се включете в домакинските задължения, разхождайте се заедно, говорете. След това може да поглезите своята половинка, като например да й предложите масаж на  гърба или стъпалата, особено по време на бременност това може да се окаже едно прекрасно изживяване и за двамата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация