Речник

Прогестерон

Обновена: 18-08-2016

Какво трябва да знаем за Прогестерона и кой са основните негови характеристики!

Какво е прогестерон?
Прогестеронът представлява стероиден хормон и има много особености около него. Неговото начало идва от група хормони, които се наричат прогестогени. Този хормон се среща най–вече в женското тяло, рядко го има и при мъжете, само в техните тестиси. Има много важна функция за жената, тъй като спомага едни от най–важните събития в живота на всяка жена, а именно бременност, раждане и месечния цикъл.

Къде се синтезира?
Мястото, на което се произвежда прогестерона в човешкото тяло не е едно. Бива синтезиран в плацентата по време на бременност, във надбъбречните жлези, половите жлези и мозъка.

За какво служи прогестерона?
Като всеки хормон и този си ма задължения и помага на женското тяло да се справи с новите неща в живота. Качествата на прогестерона са:
– Сила за противопоставяне на остеопорозата, чрез образуване на костна тъкан.
– Има кръвосъсирващ ефект и подпомага възстановяването на тялото.
– Има положителен ефект при депресия и повдига настроението на жената.
– Допринася за нормалното развитие на зародиша по време на бременност.
– Контролира растежа на гърдите през периода на бременността.
– Намалява шанса за възникване на рак по женските полови органи.

Прогестеронов дефицит?
Тази диагноза се поставя на много жени. Женският организъм е така създаден, че има хормони, които отговарят за всичко случващо се. Тъй, като техния брой е голям и тяхното предназначение е различно. Уточнихме, че прогестерона е вид хормон, обаче той си има опонент, а именно естроген. Също важен хормон за нормалното здравословно състояние. Техните характеристики се разминават много и може да се каже, че функциите им се противопоставят. При увеличаване на нивата на естроген се намаляват тези на прогестерона и тогава лекарите поставят диагноза прогестеронов дефицит. Което си представлява общо казано хормонален дисбаланс и поради промяна в нормалното съотношение на двата хормона настъпват усложнения.

За да установите наличието на хормонален дисбаланс има определени симптоми, понякога някоя жена  има само един от тях, а при някои жени повече:
– Силно главоболие – Главоболието се среща при много промени на здравословното състояние и не може да бъдете сигурни ако имате само този симптом. Трябва да има и други, с които да го съчетаете.
– Нередовен менструален цикъл – този симптом също не е задължително да означава, че имате дефицит на прогестерона, защото липсата на редовен цикъл може да представлява наличието на някоя по–сериозна болест или увреждане на матката и яйчниците.
– Загуба на желание за интимна близост – Това също е индивидуално и при наличието само на него е трудно да сте сигурни. Често прекомерното натоварване или някакви лични проблеми карат жените да нямат желание за интимна близост.
– Избухливост и повече нервност – Този е по–надежден, че има нещо нередно. Обикновено при създаден хормонален дисбаланс е нормално жената да сменя често своето настроение.
– Чувствителност в гърдите преди цикъл, Затруднено забременяване, Високо кръвно налягане, Безсъние – това са част от симптомите, които съчетани заедно са характерни за хормонен дисбаланс.
– Увеличени количества на холестерола – освен симптом за нездравословно хранене, холестерола е знак и за недостиг на прогестерон.
– Напълняване без основания – ако сте сигурни, че няма ясна причина за напълняването ви, може да се подложите на изследване може това да знак, че вашите хормони не са в нормалните стойности
– Силно изразена предменструална болка – този симптом е един от надеждните и най–ярко изразени за дефицит на прогестерона. Ако все пак се съмнявате се опитайте да забележите и някои от другите, за да ги съчетаете.

Запек при Кърмачета

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
простагландини

Простагландини

Какво е простагландини? Когато човек е ранен, в тялото му се задейства сложен процес на възпаление и ...
Речник
видеозон

Видеозон

Какво е видеозон? Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя ...
Речник