Речник

Прогестерон

Обновена: 18-08-2016

Какво трябва да знаем за Прогестерона и кой са основните негови характеристики!

Какво е прогестерон?
Прогестеронът представлява стероиден хормон и има много особености около него. Неговото начало идва от група хормони, които се наричат прогестогени. Този хормон се среща най–вече в женското тяло, рядко го има и при мъжете, само в техните тестиси. Има много важна функция за жената, тъй като спомага едни от най–важните събития в живота на всяка жена, а именно бременност, раждане и месечния цикъл.

Къде се синтезира?
Мястото, на което се произвежда прогестерона в човешкото тяло не е едно. Бива синтезиран в плацентата по време на бременност, във надбъбречните жлези, половите жлези и мозъка.

За какво служи прогестерона?
Като всеки хормон и този си ма задължения и помага на женското тяло да се справи с новите неща в живота. Качествата на прогестерона са:
– Сила за противопоставяне на остеопорозата, чрез образуване на костна тъкан.
– Има кръвосъсирващ ефект и подпомага възстановяването на тялото.
– Има положителен ефект при депресия и повдига настроението на жената.
– Допринася за нормалното развитие на зародиша по време на бременност.
– Контролира растежа на гърдите през периода на бременността.
– Намалява шанса за възникване на рак по женските полови органи.

Прогестеронов дефицит?
Тази диагноза се поставя на много жени. Женският организъм е така създаден, че има хормони, които отговарят за всичко случващо се. Тъй, като техния брой е голям и тяхното предназначение е различно. Уточнихме, че прогестерона е вид хормон, обаче той си има опонент, а именно естроген. Също важен хормон за нормалното здравословно състояние. Техните характеристики се разминават много и може да се каже, че функциите им се противопоставят. При увеличаване на нивата на естроген се намаляват тези на прогестерона и тогава лекарите поставят диагноза прогестеронов дефицит. Което си представлява общо казано хормонален дисбаланс и поради промяна в нормалното съотношение на двата хормона настъпват усложнения.

За да установите наличието на хормонален дисбаланс има определени симптоми, понякога някоя жена  има само един от тях, а при някои жени повече:
– Силно главоболие – Главоболието се среща при много промени на здравословното състояние и не може да бъдете сигурни ако имате само този симптом. Трябва да има и други, с които да го съчетаете.
– Нередовен менструален цикъл – този симптом също не е задължително да означава, че имате дефицит на прогестерона, защото липсата на редовен цикъл може да представлява наличието на някоя по–сериозна болест или увреждане на матката и яйчниците.
– Загуба на желание за интимна близост – Това също е индивидуално и при наличието само на него е трудно да сте сигурни. Често прекомерното натоварване или някакви лични проблеми карат жените да нямат желание за интимна близост.
– Избухливост и повече нервност – Този е по–надежден, че има нещо нередно. Обикновено при създаден хормонален дисбаланс е нормално жената да сменя често своето настроение.
– Чувствителност в гърдите преди цикъл, Затруднено забременяване, Високо кръвно налягане, Безсъние – това са част от симптомите, които съчетани заедно са характерни за хормонен дисбаланс.
– Увеличени количества на холестерола – освен симптом за нездравословно хранене, холестерола е знак и за недостиг на прогестерон.
– Напълняване без основания – ако сте сигурни, че няма ясна причина за напълняването ви, може да се подложите на изследване може това да знак, че вашите хормони не са в нормалните стойности
– Силно изразена предменструална болка – този симптом е един от надеждните и най–ярко изразени за дефицит на прогестерона. Ако все пак се съмнявате се опитайте да забележите и някои от другите, за да ги съчетаете.

Запек при Кърмачета

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник