Цервицит

Какво е цервицит?
Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и във влагалището. За да обясним по добре разположението и да я свържем с менструацията ще добавим, че това е мястото, където менструалната кръв излиза от матката. По време на нормално вагинално раждане, шийката на матката се разширява, за да позволи на бебето по естествен път да премине през родовия канал. Както повечето тъкани, така и шийката на матката може да се възпали по различни причини. Всяко възпаление на шийката на матката е известно под медицинския термин цервицит.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

цервицит

Какви са основните видове симптоми на цервицита?
Някои жени които имат възпаление на шийката на матката или така наречения цервицит не изпитват никакви симптоми. Когато съществуват такива обаче, те могат да включват:

– патологично вагинално кървене
– персистиращо сиво или бяло вагинално течение, което може да има мирис
– вагинална болка
болезнен сексуален контакт
– усещане за тазово налягане
– болки в гърба

Ако цервицитът прогресира и шийката на матката може да стане изключително възпалена и може да се развие остра нетърпима болка и гнойно подобно вагинално течение, които са един вид видимите симптоми на тежък цервицит.

Каква е причината за появата на цервицит?
Най-честите причини за цервицит са инфекциите. Тези инфекции, които най-често водят до цервицит, могат да се разпространят по време на сексуална активност, но това невинаги е така. Цервицитът може да се раздели на два вида, съответно на остър и на хроничен. Острата форма на заболяването включва внезапно начало на симптомите. Хроничният цервицит може да продължи от няколко месеца дори до години. Острият цервицит обикновено се дължи на някаква полово предавана инфекция, например като:

– Херпес симплекс или генитален херпес
Хламидия
Трихомониаза
Гонорея
– Инфекцията с Човешки папилома вирус или HPV, която прогресира, може да причини силно възпаление на шийката на матката, което обикновено е по-късен признак на рак на шийката на матката

Цервицитът може да бъде и резултат от инфекция, дължаща се на други фактори, които могат да включват:
– алергия към спермицид или латексов презерватив
– цервикална капачка или диафрагма
– чувствителност към химикалите, открити в тампоните
– редовни вагинални бактерии

Диагностициране на цервицит
Ако имате симптоми на цервицит, посетете вашия гинеколог. Симптомите на цервицит могат да сигнализират и за други здравословни вагинални или маточни състояния. Вашият гинеколог може също да открие цервицит и по време на рутинен контролен преглед, дори ако нямате никакви симптоми. Има няколко начина, по които вашият лекар може да диагностицира цервицит.
Тазов преглед: За този тест вашият лекар вмъква пръста на едната си ръка във вагината ви като същевременно прилага натиск върху корема и таза с другата си ръка. Това му позволява да открие аномалии на тазовите органи, включително шийката на матката.
Цитонамазка: За това изследване, вашият лекар взема чрез специален тампон клетки от вагината и шийката на матката. След това тази  проба ще бъде  тествана лабораточно за аномалии.
Цервикална биопсия: Вашият лекар ще извърши този тест само ако цитонамазката открие аномалии. За този тест, наречен също колпоскопия, гинекологът вмъква спекулум във вагината на пациентката. След това взема памучен тампон и внимателно обработва вагината и шийката със специален разтвор. Вашият лекар после оглежда шийката на матката с помощта на колпоскоп, който е вид микроскоп и изследва областта. След това взема тъканни проби от всички области, които изглеждат необичайни.
Посявка от цервикално течение: Вашият доктор може също да реши да вземе проба от течението от шийката на матката. Те ще изследват пробата под микроскоп, за да докажат или отхвърлят инфекция, която може да включва кандидоза и вагиноза, наред с други нездравословни състояния. Може да се нуждаете и от тестове за полово предавани инфекции като трихомониаза. Ако имате такива, ще ви е необходимо специфично лечение, за да лекувате цервицита.

Какви са видовете за лечение на цервицит?
Няма еднозначно лечение за цервицит. Вашият доктор ще определи най-добрия курс за вашето състояние въз основа на фактори, включително:
– цялото ви здравословно състояние
– предишна медицинска история
– тежестта на вашите симптоми
– степента на възпалението

Често срещаните лечения включват курс с антибиотици, за да се убият всякакви инфекции, особено след раждане. Ако цервицитът се дължи на дразнене от чуждо тяло като забравен тампон или използване на диафрагма или употребата на определени продукти  като цервикална капачка или контрацептивна гъба, лечението ще включва преустановяване на употребата им за кратко време, за да се позволи излекуване.

Ако имате възпаление на шийката на матката, дължащо се на рак на шийката на матката вие може да извършите криогенна операция, замразяване на необичайни клетки в шийката на матката, което ги унищожава. Сребърен нитрат също може да унищожи необичайните клетки.

Вашият доктор може да лекува цервицита, след като узнае причината за него. Без лечение, цервицитът може да продължи години, причинявайки болезнено сношение и влошаване на симптомите, включително развитието на други болести.

Източници:
1. https://www.cdc.gov/std/tg2015/urethritis-and-cervicitis.htm
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).