Папилома Вирус

Какво е Папилома вирус?
Човешкия папиломен вирус е вирусна инфекция, която съществуваща като над 100 разновидности. В много учебници и справочници може да срещнете Папилома Вирус под инициалите – HPV. Различните типове на папилома вирусна инфекция може да предизвикат брадавици върху различни части от тялото ни. Например някои типове HPV инфекция причиняват брадавици по краката, докато други разновидности са отговорни за брадавици по лицето и шията. Повече от 40 различни щамове на папилома вирус засягат областта на гениталиите.

Повечето папилома вирусни инфекции не водят до рак, но някои видове полови папилома вирусни инфекции могат да доведат до рак на шийката на матката. Има ваксини, които могат да ви защитят срещу щама на генитален папилома вирус.

папилома вирус

Какви са Симптомите при Папилома Вирус?
– В повечето случаи човешката имунната система побеждава папилома вирусната инфекция, преди тя да има възможност да се развие. Когато брадавиците се появяват, те могат да варират в изгледа си, в зависимост от кой тип HPV са.
– Генитални брадавици могат да се появят като плоски лезии или издатини, подобни на карфиол. При жените гениталните брадавици се появяват най–често на вулвата, но може да възникнат и в близост до ануса, на шийката на матката или във влагалището.
– При мъжете генитални брадавици може да се появят на пениса и скротума или около ануса. Генитални брадавици рядко причиняват дискомфорт или болка.
– Другите видове брадавици се появяват като груби подутини, които обикновено се появяват по ръцете, пръстите и лактите. В повечето случаи те са просто неудобство заради външния си вид, но могат да бъдат и болезнени. Брадавици от инфекцията могат да се появяват и по петите, лицето или шията.

Рак на Маточната Шийка от Папилома Вирусна Инфекция
Повечето случаи на рак на маточната шийка са причинени от два специфични вида от генитални папилома вирусни инфекции. Те обикновено не причиняват брадавици, така че жените често не осъзнават, те са били заразени. Ранните стадии на рак на маточната шийка обикновено не причиняват никакви симптоми. Ето защо е важно за жените да правят редовни изследвания – цитонамазка, които могат да открият пред ракови изменения в шийката на матката, които могат в последствие да доведат до рак.

Какви са Причините за Папилома Вирус?
Папилома вирусната инфекция се получава, когато вирусът навлиза в тялото чрез изтънял или наранен външния слой на кожата. Вирусът се предава основно от контакт на кожа с кожа. Генитални папилома вирусни инфекции се предават чрез сексуален контакт или анален секс. Някои папилома вирусни инфекции, които водят до лезии в устата или горните дихателни пътища са получени чрез орален секс. Възможно за една майка с HPV инфекция да предаде вируса на бебето си още по време на самото раждане, което да предизвика инфекция в гениталиите на бебето или горните дихателни пътища.

Какви са рисковите фактори при папилома вирус?
Папилома вирусните инфекции са често срещани. Рисковите фактори включват:
– Възраст – по общите типове брадавици се появяват най–често при деца.
– Отслабена имунна система – хората, които имат отслабена имунна система са с по–голям риск от HPV инфекции.
– Увредена кожа – области на кожата, които са отворени са по–склонни да развиват брадавици.
– Личен контакт –  Допиране до брадавици или контакт с повърхности, които са били изложени на HPV–например обществени душове или басейни, могат да увеличат риска от HPV инфекция.
– Броя на сексуалните партньори – по–големият брой сексуални партньори води до по–голяма вероятност да се заразите с генитална инфекция HPV.

Диагностициране и лечение на папилома вирус?
Ако смятате, че имате папилома вирусна инфекция, е задължително да отидете на лекар. В зависимост къде са брадавиците можете да отидете на дерматолог, гинеколог или уролог. Лекарят може да диагностицира инфекцията след визуална проверка на брадавиците.

Ако гениталните брадавици не се виждат, може да се наложи някое от следните изследвания:
– ПАП тест – вашият лекар взима проба от клетки от шийката на матката или влагалището за лабораторен анализ.
– ДНК тест – той може да разпознае ДНК на високорисковите  HPV, които са свързани с гениталния рак. Препоръчва се за жени над 30 и повече години заедно с цитонамазка.

Брадавици често изчезват без лечение. Но дори, ако брадавиците ви  са изчезнали или са били отстранени, вие все още носите папилома вирус и можете да го предавате.

В зависимост от типа на инфекцията, вашият лекар може да определи лечение с лекарствени медикаменти. Ако лекарства не работят, той може да предложи една от следните процедури, които физически премахват брадавици:
– Замразяването с течен азот (криотерапия)
– Изгарянето с електрически ток (електрокаутеризация)
– Хирургично отстраняване
– Лазерни хирургия

Как да се предпазим от заразяване с папилома вирус?
Трудно е да се предотвратят папилома вирусните инфекции, които причиняват общите типове брадавици.  Можете да намалите значително риска от развитие на генитални брадавици чрез:
– Моногамни сексуални отношения
– Намаляване на броя на вашите сексуални партньори
– Използването на презервативи, което може да попречи на предаването на някои, но не на всички HPV
– Поставяне на HPV ваксини. Препоръчва се рутинна ваксинация срещу папилома вирус за момичета и момчета на възраст 11 и 12. Ваксините следва да се прилагат в три дози за шест месеца. Ако децата не са ваксинирани на възраст 11 и 12, се препоръчва, момичета и жени преди 26 и момчетата и мъжете до 21 години да се ваксинират. Ваксините са най–ефективни, ако са направени преди пациентите да станат сексуално активни.Учените вече работят върху нови ваксини, които включват повече щамовете на папилома вирус.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).