Венерически Болести

Какво представляват венерическите болести
Венерическите болести са полово предаваните болести, които се предават от един човек на друг по време на необезопасен секс или полови контакти дори без проникване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове венерически болести, симптоми, диагностика и лечение?

Хламидия
Хламидия е често срещана полово предавано болест. Тя се спада към различните видове венерически болести, защото се прихваща по време на секс. Повечето хора които са заразени с хламидия не изпитват никакви симптоми, така че те не знаят, че са заразени. При жените, хламидията може да предизвика лека болка или парене при уриниране, вагинално течение, болка в долната част на корема по време или след полов акт и кървене по време или след секс или между менструациите. При мъжете – може да причини болка или парене при уриниране, бял или воднист секрет от върха на пениса и болка или лека чувствителност в тестисите. Хламидия е честа венерическа болест, но може да се развие и в ректума, гърлото и очите. Както вече разбрахте хламидия спада към видовете венерически болести, но как се разбира, че даден човек е заразен. Диагностицирането на хламидията се прави с тест на урината или чрез вземане на тампон, напоен със секрет от засегнатата област. Инфекцията лесно се лекува с различни антибиотици, но може да доведе до сериозни дългосрочни здравни проблеми, ако не се лекува на време, включително безплодие. Вижте цялата статия за Хламидия.

Генитални брадавици (кондиломи)
Гениталните брадавици са малки месести израстъци, които се появяват върху или около гениталната или аналната област. Те са венерически болести причинени от човешкия папиломен вирус (HPV). Брадавиците обикновено не причиняват някаква болка, но може да забележите понякога сърбеж или зачервяване. Понякога те могат да причинят кървене. Гениталните брадавици са венерическа болест, която се разпространяват чрез контакт кожа до кожа. Няколко са леченията за генитални брадавици, те включват кремове, замразяване на брадавици (криотерапия), горене или хирургическо отстраняване. Научете повече за Кондиломи.

Генитален херпес
Гениталният херпес е обща инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс и спада също към различните венерически болести. Някои хора развиват симптоми на генитален херпес няколко дни след контакт с вируса. Малки, болезнени мехури или рани обикновено се развиват външно, което може да предизвика сърбеж или изтръпване, или да направи болезнено уринирането. След като сте били заразени, вирусът остава латентен през повечето време. Въпреки че няма лечение за гениталния херпес, симптомите могат обикновено да се контролира с помощта на антивирусни лекарства. Вижте всичко за Генитален Херпес.

Гонорея
Гонореята е бактериална венерическа болест, която лесно се прехвърля по време на полов акт. Около 50 % от жените и 10 % от мъжете не изпитват никакви симптоми и не са наясно, че са заразени с гонорея. При жените гонореята може да предизвика силна болка или парене при уриниране, силно вагинално течение (често воднисто, жълто или зелено), болки в долната част на стомаха или по време на полов акт или след него. При повечето мъже гонореята може да предизвика болка или нещо като парене по време на уриниране, бяла, жълта или зелена течност от върха на пениса и болка или чувствителност в тестисите. Гонореята се диагностицира с помощта на тест на урината или чрез вземане на тампон, напоен със секрет от засегнатата област. Тази разновидност на различните видове венерически болести се лекува лесно с антибиотици.

Сифилис
Сифилисът е бактериална инфекция, която също приспада към различните видове венерически болести. В ранните стадии е безболезнена, но силно инфекциозна, тя се изразява във възпаления на гениталиите или около устата. Раната може я има до шест седмици преди да изчезне. Вторичните симптоми като обрив, грипоподобни заболявания или загуба на коса могат да се развият впоследствие. В третия стадии сифилисът обикновено се появява след много години и може да доведе до сериозни заболявания като сърдечни проблеми, парализа и слепота. Различните венерически болести имат различна на степен разпознаваемост симптоми, като при сифилиса симптомите може да бъдат трудни за идентификация. Прост кръвен тест може да се използва за диагностика на сифилиса на всеки етап. Състоянието може да бъде лекувани с антибиотици, обикновено пеницилинови инжекции. Когато сифилис се третира правилно, може да бъде предотвратено влошаването. Вижте цялата статия за Сифилис.

ХИВ (HIV)
От различните венерически болести, може да се каже, че за ХИВ се говори най–много в днешно време. Най–често ХИВ се предава чрез необезопасен секс. Той може да се предава и чрез заразена кръв – например при споделяне на игли за инжектиране на наркотици. ХИВ вирусът атакува и отслабналата имунната система. Няма лечение за ХИВ, но има лечения, които позволяват на повечето хора да живеят дълго. СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекция, когато тялото ви вече не може да се бори с живото застрашаващата инфекция. Повечето хора с ХИВ на вид и усещане са здрави и нямат никакви симптоми.

Трихомониаза
Трихомониазата е причинена от малки паразити, наречени трихомони. Тя може да бъде лесно прехвърлена чрез секс и точно затова попада при различните венерически болести. Повечето хора не знаят, че те са заразени. При жените трихомониазата може да предизвика пенливо жълто или воднисто вагинално течение, което има неприятна миризма, възпаление или сърбеж около влагалището и болката при уриниране. При мъжете трихомониаза рядко причинява симптоми. Трихомониаза понякога може да бъде трудно за диагностициране. Веднъж диагностицирана, обикновено тя се лекува с антибиотици.

Как да се предпазим от различните венерически болести?
Венерическите болести са коварни, трудни за диагностициране и с продължителен период за лечение. Превенцията би ви спестила много главоболия. Секс с предпазни средства, като презерватив и контролиран подбор на партньорите са сред сигурните начини да се предпазите от венерически болести и да се наслаждавате на секса без притеснения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация