Кондиломи

Какво е Кондиломи?
Кондиломите, или още познатите като брадавици образования, са малки безвредни тумори на кожата, причинена от вирус, наречен човешки папиломен вирус. Появата на брадавици се различава в зависимост от вида им и това къде се намира върху тялото. Повечето кондиломи са добре дефинирани, с удебеляване на кожата. Много малко от тях могат да продължат да се развиват към хиперплазия или злокачествено заболяване, най–често такова влошаване може да настъпи при гениталните брадавици. Фокусът на тази статия ще бъде именно върху тях. Кондиломите са едни от най–разпространените инфекции, предавани по полов път. Статистиката показва, че около половината хора в активна сексуална възраст са се заразявали с генитални брадавици в някакъв момент през живота си. Също така трябва да отбележим, че жените по често развиват кондиломи от мъжете. Някои щамове на човешкия папиломен вирус могат да причинят генитални брадавици, а други могат да причинят рак. Ваксини може да ви защити срещу някои щамове на ЧПВ. Кондиломите може да изглеждат като малки плътни подутини или да имат карфиолоподобен вид. В много случаи брадавици са твърде малки, за да се виждат.

кондиломи

Какви са симптомите при наличие на Кондиломи?
При жените гениталните кондиломи могат да растат на вулвата, стените на вагината, областта между външните полови органи и ануса, аналния канал и шийката на матката. При мъжете геникалните кондиломи могат да се появят на върха или ствола на пениса, скротума и ануса. Кондиломите може да появят освен на гениталиите, то и в устата или гърлото на човек. Това се случва когато той е имал орален сексуален контакт със заразен човек.

Симптомите на гениталните кондиломи, включват:
– Малки отоци с телесен или сивкав цвят в гениталната област.
– Няколко брадавици близо една до друга, които имат карфиолова форма.
– Сърбеж или дискомфорт в гениталиите.
– Кървене при контакт.

Често гениталните брадавици са толкова малки и плоски, че не могат да се видят с невъоръжено око. Понякога обаче те могат да се размножават в големи групи.

Кога да отидете на лекар?
Отидете на лекар, ако вие или вашият партньор развиете подутини или брадавици в гениталната област.

Какви са причините за гениталните  кондиломи?
Човешкият папиломен вирус (HPV) причинява кондиломите. Има повече от 40 различни щамове на HPV, които застрашават гениталната област. Гениталните кондиломи се разпространява чрез сексуален контакт. В повечето случаи имунната ви система убива генитални вируси и вие никога няма да развиете симптомите на инфекция.

Кои са рисковите фактори при кондиломи?
Факторите, които могат да увеличат риска от заразяване с кондиломи, включват:
– Незащитен секс с множество партньори
– Наличие на други сексуално предавани инфекции
– Секс с партньор, чиято сексуална история не знаете
– Ставате сексуално активни в ранна възраст

Какви може да са усложненията?
Усложненията от кондиломите могат да включват:
– Рак. Ракът на маточната шийка е тясно свързан с гениталната инфекция HPV. Някои типове HPV също са свързани с рак на ануса, рак на пениса и рак на устата и гърлото. Човешкият папиломен вирус не винаги води до рак, но все пак е важно за жените да правят редовни изследвания на Pap, особено ако са били заразени с рисковите типове HPV.
– Проблеми с появили си кондиломи по време на бременност. Генитални брадавици могат да причинят проблеми по време на бременността. Кондиломите може да се увеличат, което да направи трудно уринирането. Брадавиците по вагиналната стена може да намалят способността на вагиналните тъкани да се разпънат по време на раждането.

Тестове за диагностицирането на кондиломите?
Pap тест – Тъй като често е трудно да се открият гениталните кондиломи, вашият лекар може да приложи изследвне с колпоскоп. За жените е важно да имат редовни вагинални прегледи и цитонамазка, които може да помогнат за откриването на вагинални или цервикални промени, предизвикани от генитални брадавици или ранните признаци на рак на маточната шийка, възможно усложнение на гениталната инфекция HPV.

HPV тест – Само няколко вида генитални HPV са свързани с рака на маточната шийка. Проба от цервикалните клетки, взети по време на цитонамазка, могат да бъдат тествани за тези причиняващи рак HPV щамове. Този тест  обикновено се прави на жените на възраст над 30 и повече години. Той не е толкова полезен за младите жени, защото имунната им система обикновено може да убие дори канцерогенните разновидности на генитални HPV без лечение.

Лечение на кондиломи?
Ако кондиломите не причиняват дискомфорт, може да не се нуждаят от лечение. Но ако симптомите включват сърбеж, парене и болка, или ако видимите брадавици причиняват емоционален стрес, лекарят ви може да ви помогне да изчистите огнището с лекарства или операция.

Може да се наложи лека операция за премахване на по–големите кондиломи които не реагират на лекарства. Хирургичните възможности включват:
– Замразяването с течен азот (криотерапия). Основните странични ефекти включват болка и подуване.
– Електрокаутеризация. При тази процедура се използва електрически ток за горене на брадавиците. Може да има болки или отоци след процедурата.
– Хирургична ексцизия. Вашият лекар може да използва специални инструменти, за да отреже брадавици. Трябва местна или обща анестезия за това лечение, и вие може да имате някои болки след това.
– Лазерна лечения. Този подход използва силен лъч светлина,но може да бъде скъп и обикновено е запазен за много трудни за лечение брадавици. Страничните ефекти може да включват белези и болки.

Каква е превенцията срещу гениталните кондиломи?
Препоръчва се да се използва презерватив, всеки път когато имате сексуален акт. Един презерватив може значително да намали риска от заразяване с генитални кондиломи. Въпреки че употребата на презервативи може да намали риска, това не е 100 % ефективен начин. Също така не правете безразборен секс с различни сексуални партньори.

Вече има налична ваксина. Известна като Gardasil ваксина предпазва срещу щамовете на HPV, които причиняват кондиломите. Gardasil защитава и срещу щамовете на HPV, които водят до рак на маточната шийка. Другата ваксина, наречена Cervarix, предпазва от рак на маточната шийка, но не и от гениталните брадавици. Препоръчва се рутинна ваксинация HPV за момичета и момчета на възраст 11 и 12 години. Тези ваксини са най–ефективни, ако се дават на деца преди те да са станали сексуално активни. Понякога може да възникнат и замайване или припадък след инжектиране, особено при подрастващите. Странични ефекти от ваксините против кондиломи  обикновено са леки и включват болезненост в мястото на инжектиране (горната част на ръката), главоболие, ниска температура или грипоподобни симптоми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии