Бучка на Гърдата

Какво е бучка на гърдата!
За повята на бучка на гърдата има редица различни причини. Въпреки че повечето бучки не са задължително условие за рак на гърдата, всякакви необичайни промени в състоянието на гърдите трябва да бъдат проверено от лекар специалист възможно най–скоро. Ако вашият личен лекар открие бучка на гърдата при извършения преглед, той веднага ще ви прати при специалист. Съществуват няколко вида на доброкачествени (не ракови) типа бучки по гърдите, повечето от които са безвредни и са причинени най–често от хормонални промени, които настъпват по различно време в живота на една жена, например по време на менструалния цикъл.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Най–общо видовете доброкачествени бучки включват:
– Фиброаденом – твърда бучка на гърдата, която се движи лесно в гърдите и е по–честа при млади жени.
– Киста на гърдата – гладка твърда бучка на гърдата с течност, най–често при жени на възраст от 30 до 60 години.
– Абсцес на гърдата – болезнено събиране на гной, която се образува под кожата като бучка на гърдата, обикновено в резултат на бактериална инфекция.

бучка на гърдата

Проверявайте редовно вашите гърди:
Важно е да „изследвате“ гърдите си редовно, така че да можете да идентифицирате всякакви проблеми в гърдите си и да посетите лекар възможно най–скоро. Ако сте на 50 години или повече също така е важно да правите редовно мамографии за превенция на рака на гърдата най–малко на всеки три години. Но не чакайте до следващата си мамография, ако забележите някакви проблеми в гърдите си. Посетете вашия лекар веднага.

Важно е да отидете при вашия личен лекар веднага, ако забележите бучка на гърдите си. Намирането на една бучка на гърдата може да ви притесни, но около 90 % от бучките на гърдата са доброкачествени. Вие също трябва да видите вашия лекар, ако забележите някакви други необичайни промени в една или две от гърдите си, като например:
– площ на удебелена тъкан
– течение от зърната, което може да съдържа кръв
– промяна в големината или формата на гърдите
– набръчкване на кожата на гърдите
– обрив на или около зърната ви
– промяна във вида на зърното–зърната ви
– постоянна болка в гърдите или подмишниците
– еднократно подуване в подмишниците

Какви допълнителни тестове се извършват при прегледа за бучките по гърдите?
Вашият личен лекар може да ви насочи за допълнителни тестове, като например ултразвук или мамография, за да се определи причината.

Как се третира появилата се бучка на гърдата?
Доброкачествените бучки не изискват непременно лечение, въпреки че лечението може да се препоръча, ако бучката на гърдата е особено голяма, става все по–голяма, или причинява други симптоми като болка. Лекарствата често може да помогнат за облекчаване на болката в гърдите, а антибиотиците може да лекуват бактериални инфекции, които може да са причинили развитието на бучка на гърдата. Как се третират бучките на гърдите зависи до голяма степен от основната причина и други симптоми, които имате. Доброкачествените бучки на гърдата често не трябва да бъдат третирани, освен ако те не са особено големи или болезнени. Някои видове доброкачествени бучки на гърдата като фиброаденом, кисти на гърдата и некроза на мастната тъкан, могат да се подобрят с течение на времето без лечение. Ако не е необходимо лечение, вие може да бъдете помолени да се върнете при лекар, ако забележите някакви по–нататъшни промени в гърдите.

Може да се препоръча медикаментозно лечение, ако появилата се бучка на гърдата причиняват болка или са в резултат на инфекция. Някои от лекарства, които могат да се използват, включват:
– Обезболяващите като парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства
– Тамоксифен, даназол или бромокриптин много понякога се използва за лечение на болки в гърдите
– Антибиотици за лечение на абсцеси на гърдата, причинени от бактериални инфекции

Някои прости мерки като промяна в храната която приемате (намаляване на количеството на наситени мазнини) и носене на удобен и добре прилягащ сутиен за поддържането на гърдите ви може да помогнат за намаляване на болката.

В някои случаи всяка течност или гной, които се съдържат в кистата или абсцеса на гърдата може да се наложи да бъде изцедена чрез дренаж. По време на тази аспирация, се ползва местна упойка, а иглата се ръководи на място с помощта на ултразвук, така течността или гнойта могат да бъдат отстранени успешно. В редки случаи може да се направи малък разрез в абсцеса, за да изтече гнойта. Пробата може да бъде изпратена за изследване за потвърждаване на диагнозата. Вие веднага трябва да посетите лекар, ако забележите някакви нетипични промени в гърдите си след лечението.

Ако доброкачествената бучка на гърдата е особено голяма или расте, хирургията може да се използва, за да ги премахнете и да не се притеснявате повече. Видовете доброкачествени бучки, които понякога може да се наложи да бъдат премахнати с хирургия включват фиброаденом, кисти на гърдата, тъкънна некроза и папиломи. След като бъде премахната, бучката на гърдата ще бъде изпратен за изследване за потвърждаване на диагнозата. Обикновено ще бъдете в състояние да се приберете вкъщи в същия ден от операцията. Възможни рискове и странични ефекти на операцията могат да включват временно посиняване, подуване или кървене и инфекция в третираната зона.

Какво е лечението на рака на гърдата?
Ракът на гърдата може да бъде третиран с помощта на хирургия, химиотерапия и лъчетерапия. Някои случаи могат да бъдат лекувани чрез използване на биологични или хормонални медикаменти. Точното лечение, което ще се препоръча за вас, ще зависи от индивидуалните обстоятелства. Дори да сте получили тази диагноза – не се тревожете, а потърсете подкрепата на близките ви, за да се справите с болестта! Този рак е лечим, ако се открие на време! Следете се редовно за появата на дори и малка бучка на гърдата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).