Болка в зърното на гърдата

Защо може да имате болка в зърното на гърдата?
Повечето жени през някаква част от своя съзнателен живот са имали възпаление на зърната. То може да бъде предизвикано поради хормонален дисбаланс, включително триене, различни възпалителни разстройства, фактори на околната среда, дори алергии, кожни заболявания, инфекции, поради чест сърбеж, чувствителност, сексуална активност, бременност или кърмене. Ракът на зърното е рядко явление и ако и двете зърна са възпалени – това рядко е знак за рак на гърдата, тъй като то обикновено засяга само една гърда в даден момент.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

болка в зърното на гърдата

Ето и основните причини за болка в зърното на гърдата:

1. Триене: триенето на зърната от дрехите при тичане или други видове спортове може да предизвика болка в зърното. Спортуването без сутиен или носенето на неподходящ такъв, може да предизвика болезненост чрез многократното триене на плата и кожата. Симптомите могат да включват:
– Болезненост
– Сухота
– Дразнене
– Кървене
– Продължителното времетраене на спортуване ви поставят в по-голям риск. За да се предотврати триенето: Винаги носете спортен сутиен; Използвайте синтетични тъкани, а не памучни; Използвайте персонализирани защитни продукти за кожата като бариерен крем; Потърсете медицинска помощ, ако кожата вече е засегната.

2. Алергия или чувствителност: Вашите зърна са един от най-чувствителните области на тялото си и могат да реагират на фините промени в околната среда. Те могат да покажат чувствителност към различни стимули включително:
– Студено или горещо време
– Душ гел или сапун
– Перилен препарат
– Лосиони
– Вълнени тъкани
– Симптомите на чувствителност или алергия могат да включват сърбеж и зачервяване, а от там и последващи болки в зърната на гърдата

3. Сексуалната активност: Енергичното триене по време на сексуална игра може да доведе до това зърната да станат изключително възпалени и чувствителни. Това обикновено е временно и отминават скоро. Прилагането на бариерен гел, антисептик или овлажнител, които е подходящ, може да помогне.

4. Хормонални промени: Появата на болка в зърното на гърдата или друг дискомфорт често се случва в определени моменти от менструалния цикъл на жената, предизвикан от промените в нивата на хормоните естроген и прогестерон. Чувствителността в гърдите и зърната е най-често точно преди менструацията. Това обикновено е нормално и няма за какво да се притеснявате. Ако болезнеността продължава след кратък период от време и ви тревожи – потърсете медицинска помощ. Вашият общопрактикуващ лекар може да извърши някои хормонални тестове.

5. Болест на Паджет: Това е рядко заболяване, което представлява около 1% от всички видове рак на гърдата. Лекарите го свързват с основните видове рак на гърдата. Причината е все още неизвестна. Ранните симптоми на кожата на зърното включват:
– Зачервяване
– Корички

По-напредналите симптоми включват:
– Сърбеж
– Изтръпване
– Чувствителност
– Болка или усещане за парене

Хирургията е най-честата форма на лечение. В зависимост от тежестта на състоянието –  хирургическата намеса може да включва:
– Лумпектомия и лъчетерапия
– Обикновена или модифицирана мастектомия
– Радикална мастектомия

6. Бременност: При бременност, често жените се оплакват от болки в зърната на гърдите. Това е напълно нормално през този период и не трябва да ви притеснява. Гръдната тъкан е изключително хормонално чувствителна, така че когато хормони на бременността започнат да бушуват – обемът на кръвта рязко се увеличава и гърдите се чувстват по-пълно и по-тежки. Може да забележите това още в начална бременност, около 6 г.с. до 8 гестационна седмица от бременността. Като след първите няколко месеца ареолата (пигментираните кръгове около зърната) обикновено стават по-големи и по-тъмни. Добре поддържащи сутиени са добра идея в този момент за свеждане до минимум на възможността за триене на зърното, налягане или сърбеж. Изберете дишаща памучна материя пред синтетичен материал.

7. Кърмене: Около 80% от кърмещите жени изпитват напрежение в гърдите и до някаква степен болка в зърното на гърдата. Особено по време на първите дни на кърмене, може да се стигне и до рани. Някои майки се отказват от кърменето, защото болката в зърното може да стане твърде непоносима, че да се справите с нея. Въпреки това, изследванията показват, че кърменето има много ползи за здравето и си струва усилията, така че се опитайте да постоянствате и да си намерите правилната техника на кърмене. Ако трябва – се консултирайте със специалист консултант.

8. Никнене на зъбки на кърмачето: Когато на бебето ви започнат да никнат зъби – то може да промени начина, по който се храни с цел облекчаване на дискомфорта си. Това може да доведе до хапане на зърното.

9. Сухи напукани зърната: Тук преминаващите болки в зърната на гърдите може да бъдат причинени от загуба на хидратация в областта на зърното в съчетание с триене на зърната и редуващите се мокри и сушени ефекти на кърменето. Можете да намерите облекчение чрез:
– Смяна на техниката за хранене
– Избягване на прекомерно изсушаване
– Използване на овлажнители

10. Възпалени или запушени канали: Обикновено болезнеността от напуканата кожата около зърното трябва да отмине в рамките на няколко дни, но понякога погрешните техники за кърмене може да доведат до болка в зърното на гърдата. Болката може да показва, че има блокиран канал и може да бъде първият признак на възпалителни състояния като мастит или абсцес на гърдата, която изисква медицинска помощ. Други често срещани причини за възпаление включват:
– Удар на гърдата
– Сутиен, който е прекалено стегнат
– Дълбоки пукнатини или кървене може също да посочат бактериална инфекция

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако развиете тези симптоми:
– Болезнени пукнатини или отворени рани по повърхността на зърното или ареолата
– Топлина или зачервяване на зърното или на повърхността на гърдата
– бучки на гърдата
– Секретиране от зърното, особено ако е с кафяв или кървав цвят
– Общи грипоподобни симптоми
– Чувство за болезнени зърна или сълзене

11. Мастит: Това е болезнено възпаление на каналите на гърдата. Тук появилата се болка на зърното на гърдата се получава от лошото отводняване на млякото по време на кърмене. То може да се развие много бързо. Симптомите включват червена площ на част от гърдата, която е болезнена, гърдата е гореща на допир. То също така може да бъде придружено и от симптоми на грип и настинка.

12. Абсцес: Абцесът на гърдата е състояние, при което се получава болезнено събиране на гной в гърдата. Абсцесите често са свързани с мастит и обикновено засягат кърмещите жени. Въпреки това, те също могат да възникнат в резултат на външна намеса, като например пиърсинг на зърното. Той може да бъде причинен и от бактерии, влизащи в гръдната тъкан или от запушване на млечните канали. Това може да доведе до болка в гърдите и/или зърното. Симптомите включват:
– Зачервяване
– Подуване
– Висока температура
Абсцесите на гърдата трябва да бъдат навременно лекувани. Малките могат да бъдат изцедени с помощта на игла и спринцовка. По-големи абсцеси изискват малък разрез за изтичане на гнойта.

13. Млечница/кандидоза: Появата на болка в зърното на гърдата може да е признак за млечница или кандидоза. Симптомите на млечница е възможно да се появят няколко седмици след кърмене и включват: Болка или парене, които се развиват в едната или и двете гърди и лющене или възпаление на зърната. Вие включително и вашето бебе ще трябва да преминете лечение с противогъбичен крем или гел или перорални лекарства.

14. Контактен дерматит: Симптомите на контактен дерматит, които засягат зърното включват:
– Сухота
– Усещане за парене
– Възпаление или напукване на кожата
– Тя може да бъде причинена от алергична или дразнеща реакция. Най-добре е да се измиват гърдите само с вода и да се избегнат възможните дразнители като перилни препарати и лосиони или кремове, които могат да причинят реакция. Локалните кортикостероиди и болкоуспокояващи може да бъдат предписани от вашия лекар за лечение.

Какво е лечение при болка в зърното на гърдата?
Ако възпалените и болезнени зърна са в резултат на кърменето – най-доброто средство е да се подобри захапката или позиционирането на бебето. Можете да получите помощ от  съветник по кърменето. Другите възможни лечения да облекчаване на възпалението на зърната включват:
– Противовъзпалителни кремове или спрейове
– Антисептични кремове или гелове
– Кремове с ланолин за насърчаване на изцелението
– Противогъбични кремове за гъбични инфекции
– Локални кортикостероиди
– Противовъзпалителни таблетки
– Хидратанти

Други средства включват:
– Слагане на топли компреси
– Лед
– Изсушаване на въздуха

Ако имате болка в зърното на гърдата, а дори може и на двете гърди, то първо се консултирайте с лекар преди да решите да подлагате на нещо тялото си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.