Болки в Зърната

Много често през своя живот жените изписват неразположение или дори болки в зърната. Разбира се зад това може да стоят куп неща, затова в следващите редове описваме защо може да имате болки в зърната и тяхното лечение.
Повечето жени са имали възпалени зърна на гърдите в някакъв момент от живота си. Това може да бъде предизвикано от много причини включително триене в сутиена, хормонален дисбаланс, възпалителни заболявания, фактори на околната среда, алергии, кожни заболявания, инфекции, сърбеж, чувствителност, сексуалната активност, бременност или кърмене. Ракът на зърното е рядко заболяване и ако и двете зърна ви болят – това рядко е признак на рак на гърдата, защото този рак обикновено засяга само едната гърда. Ето и видовете причини за болки в зърната:

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

болки в зърната

Триене: Лесно зърната ви могат да се нацепят поради триене от тичане или други спортове, което може да предизвика болки и дискомфорт. Симптомите могат да включват – болезненост, сухота, дразнене и кървене. За предотвратяване на триенето: Винаги носете специален спортен сутиен; Използвайте синтетични тъкани, вместо памук; Ако кожата вече е увредена – мажете редовно и обилно с бариерен крем.

Алергия или чувствителност: Зърната ви са една от най–чувствителните зони на тялото и реагират на всички фини промени в околната среда. Те могат да показват чувствителност към различни стимули, включително: Студ или жега, Душ гел или сапун, Прах за пране, Лосиони, Материи на дрехите като вълна. Симптомите на чувствителност или алергия могат да включват сърбеж, зачервяване или подуване.

Сексуалната активност: Енергичното триене по време на сексуална активност може да предизвика възпаление и болки в зърната ви. Това обикновено е временно и ще изчезне и без лечение. Прилагането на бариерен крем или гел, антисептик или овлажнител може да помогне при необходимост.

Хормоналните промени: Болка или дискомфорт в зърното се появяват често в определени моменти от месечния цикъл на жената, предизвикани от промените в нивата на естрогена и прогестерона. Болезнеността в гърдите и зърната се усеща най–често преди менструацията да настъпи. Това обикновено е нормално и няма повод за притеснение. Ако възпалението продължава след приключване на менструацията ви – вашият личен лекар може да назначи контролни хормонални изследвания.

Болест на Paget на зърното: Това е много рядко заболяване на зърното и болката може да бъде негов симптом. Това представлява само 1 % от всички видове рак на гърдата. Причината е неизвестна. Ранните симптоми по кожата на зърното включват: зачервяване и наличие на корички. По–напредналите симптоми включват: сърбеж, изтръпване, чувствителност, болка или усещане за парене. Хирургията е най–честото лечение.

Бременност: Появата на болки в зърната и гърдите са често срещано оплакване от бременните жени и обикновено са напълно нормални през бременността. Гръдната тъкан е много хормонално чувствителна, така че когато хормоните на бременността започват да действат активно – гърдите се чувстват по–пълни и по–тежки. За справяне с проблема – купувайте добре поддържащи сутиени за бременни.

Кърмене: Около 80 % от кърмещите жени изпитват болка в  зърната, особено през първите дни на храненето на бебето. Някои майки се откажат, защото техните зърна стават много болезнени те не могат да се справят с проблема. Обаче изследванията показват, че кърменето има много ползи за здравето на детето и си струва да се положат максимум усилия, така че опитайте да превъзмогнете болките и да се справите. Ако трябва – потърсете помощ от специалист и консултант по кърмене.

Сухи и напукани зърна: Това може да бъде причинено от загубата на влажност в областта на зърното, съчетана с триене и редуващи се мокри и сухи епизоди като ефект от кърменето.

Травма или удар на гърдата: Това може да бъде причинено от прекалено стегнат сутиен. Дълбоките пукнатини или кървене също може да показват и бактериална инфекция. Потърси незабавно медицинска помощ, ако развиете тези симптоми: Болезнени пукнатини или отворени рани на повърхността на зърното; Топлина или зачервяване на зърното или на повърхността на гърдата; Нови, необичайни или променящите се бучки по гърдата; Секрет от зърното, особено с кафяв или кървав цвят или кървене от зърното; Общи грипоподобни симптоми

Мастит: Това е възпаление на каналите на гърдата, обикновено причинено от лош дренаж на мляко по време на кърмене. Маститът може да се развие много бързо. Симптомите включват червена зона на гърдата, която е болезнена или много чувствителна и е топла на пипане. Той може да бъде придружен от грипоподобни симптоми. Може да опитате да си помогнете самостоятелно: Слагайте бебето си по–често да суче, проверете дали бебето засуква правилно, слагайте топли кърпи, за да се помогне потокът от мляко, почивайте активно. Противовъзпалителните средства може да помогнат за намаляване на болката и отока. Ако болката не е утихна в рамките на 12 до 24 часа, потърсете медицинска помощ.

Абсцес на гърдата: Абсцесът на гърдите е болезнено събиране на гной в гърдите. Гръдният абсцес често е свързан с мастит и обикновено засяга кърмещите жени. Въпреки това той също може да възникне и в резултат от поставяне на пиърсинг на зърното. Симптомите включват: зачервяване, топлина, подуване и висока температура. Гръдните абсцеси трябва да се източат от лекар с помощта на игла и спринцовка. По–големи абсцеси изискват малък разрез, за да изтече гнойта.

Кандидоза: Болката в зърното по време на кърмене може да бъде признак на гъбична кандидоза. Симптомите на млечница може да се развият след няколко седмици на кърменето и да включват: Болка или парене, които се развиват в едната или двете гърди и люспести образования по зърната. Вие и вашето бебе ще трябва да претърпите лечение с анти–гъбичков крем и/или лекарства през устата.

Екзема: Екземата на зърната може да се случи по време на кърмене, но това е доста рядко. Около половината от жените, засегнати от проблема, предварително имат историята на екзема, известен също като атопична екзема. Тя причинява болки в зърната или парене. Също така по някое време може да се разпростре по целите гърди. Екзема може да бъде причинено от дразнене или алергична реакция. Тя може да се лекува чрез избягване на дразнителите и алергените и овлажняване на кожата. Локалните кортикостероиди и болкоуспокояващи може да бъде предписани от вашия лекар.

Контактен дерматит: Симптомите на контактен дерматит, който засяга зърното са подобни на екзема и включва: сухота, усещане за парене и възпаление или напукана кожа. Той може да бъде причинен от дразнене или алергична реакция. Лечението е с кортикостероидни кремове и болкоуспокояващи.

Какво е лечението за възпалени и болезнени зърна?
Ако болката в зърната са резултат от кърменето – най–доброто средство е да се подобри сукането на бебето или позиционирането му по време на кърмене. Можете да получите помощ от консултант по кърмене, за да се справите с проблема. Други мерки за лечение могат да включват:
– Прилагане на противовъзпалителни кремове или спрейове
– Използване на антисептични кремове или гелове
– Прилагане на чист ланолин за насърчаване на заздравяването на раните
– Мазане с противогъбични кремове при гъбични инфекции
– Локални кортикостероиди
– Противовъзпалителни таблетки
– Овлажнители

Най–добре при наличие на болки в зърната да потърсите специалист, който да си помогне да определите естеството на проблема и да ви се назначи адекватна терапия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).