Болки при Овулация

Дискомфорта и различните болки при овулация са често срещани явления и обикновено са безобидни. Въпреки това обаче понякога те са индикатор за други медицински проблеми като ендометриоза или състояние, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън матката, обикновено това се случва в други органи в областта на таза.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Овулацията е фаза от женския менструален цикъл, която включва освобождаването на зрялата яйцеклетка от единия яйчник. За повечето жени овулацията настъпва един път в месеца, освен в периодите на бременност и кърмене, когато до овулация не се достига. При някои жени овулацията е споходена от болки, които пораждат дискомфорт и множество въпроси около нормалността на тези болки и способите за тяхното облекчаване. Виж повече за Овулация!

Нормална ли е болката при овулация?
Около 1 на всеки 5 жени изпитват болки при овулация. Продължителността на болката варира при всяка жена, обикновено е в рамките на няколко минути до 48 часа. В повечето случай тази болка не показва, че нещо не е наред. Ако болката при овулация трае повече от три дни и е придружена с други менструални симптоми като кървене – потърсете и направете незабавно консултация с лекар.

Видове болки по тялото, свързани с овулацията:
Болката обичайно се появява около две седмици преди идването на менструацията. Овулационната болка може да включва:

 • Болки в долната част на корема, в рамките на бедрената кост.
 • Болка в корема – в лявата част или в дясната, в зависимост от това кой яйчник освобождава зряла яйцеклетка в определения период (яйчниците се редуват всеки месец т.е единият месец левия яйчник отделя яйцеклетка, а през следващия десния яйчник). Болката може да премине от едната към другата страна на всеки следващ цикъл или да остане от едната страна за няколко цикъла.
 • Болката може да варира като усещане в зависимост от съответната жена, тя може да е като спазъм, като остра болка, като усещане за неприятно налягане и т.н. По природа тази болка е ,, мека”, понякога е внезапна, рязка и трае секунди, а друг път е тъпа и болезнена и продължава до 2 дни. Времетраенето на болката при овулация не трябва да надвишава 48 часа!

болки при овулация

Защо ни боли при овулация?
Точен отговор на този въпрос все още не е даден от експертите. Според едното разпространено мнение болката при овулация се получава при разширяването на фоликула, който разтяга мембраната си, за да освободи здравата яйцеклетка. Другото схващане е, че болката идва от руптуриралия фоликул – когато яйцеклетката е узряла, тя разкъсва фоликула и това може да предизвика леко кървене. Перитонеума може да се раздразни от кръвта или течностите от руптуриралия фоликул и да доведе до чувство за болка. Има и трето схващане, свързано със спазми на матката и маточните тръби, които могат да причинят дискомфорта преди овулация.

Какво да наблюдаваме при силни болки по време на овулация?
В повечето случаи овулационната болка е безобидна Но, когато е продължителна, или когато почувстваме силни болки в корема, това може да подсказва за друг медицински проблем. Ако имате световъртеж, диария, повръщате или не можете да дишате спокойно, потърсете лекар, защото можете да имате симптоми за:

 • Възпалени маточни тръби заради инфекция
 • Кисти на яйчниците
 • Извънматочна бременност
 • Апендицит
 • Други стомашно – чревни проблеми

Какво да направим, за да се уверим, че болката ни е именно болка при овулация?
Има редица практики, които могат да определят дали страдате от болки при овулация или имате друг проблем като инфекция или някакво заболяване. Това са:

 • Проследяване на медицинската ви история
 • Абдоминална ехография
 • Вагинален ултразвук
 • Кръвни тестове
 • Физически гинекологичен преглед

Как да си помогнем за облекчаване на различните видове болки при овулация?
Потърсете вашият лекар гинеколог, който да изясни естеството на състоянието ви. Ако той констатира, че страдате от болки при овулация – единственото, което ви остава, е да се грижите за себе си и да опитвате различни похвати за нейното облекчаване. Лечение при болки по време на овулация:

 • Отпуснете се в леглото и си почивайте, доколкото ви е възможно.
 • Използвайте обезболяващи средства.
 • Налейте гореща вода в шише и го положете в долната част на корема, за да затоплите и отпуснете мястото.
 • Контрацепцията спира овулацията, следователно и болките, които я спохождат, за което се посъветвайте с гинеколог.

Някои жени разчитат на болката при овулация да им покаже кога точно е най–подходящият период за зачеване. Това обаче не бива да е единственият ви метод, защото физическият дискомфорт може да се отрази на психическото ви състояние и да блокира процеса на забременяване. Понякога болката при овулация прави секса за забременяване непосилен и неприятен и е наложително да се консултирате за съвет със лекар специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).