Прегледана и обновена на 16-04-2021

Един от най–често задаваните въпроси от страна на бъдещите родители е „Кога се разбира пола на бебето – момче или момиче?“. Този въпрос предизвиква трепет, еуфория, надежда и сладостно очакване и прави бременността още по–тайнствен и магичен процес.

Кога се разбира пола на бебето?

Много жени се питат: В коя гестационна седмица и месец, ще знам какъв е полът на моето дете? Голяма част от бременните жени преминават през изследване с ултразвук (видеозон,  ехограф) около 1820 гестационна седмица или това е четвърти и половина към 5 месец. Обикновено на този етап гинеколозите могат да определят пола на бебето, но това невинаги е така за жалост на бъдещите родители. Позицията на плода в корема на бременната жена е най–важният фактор за адекватно и вярно дефиниране на пола. Интересно е да отбележим, че при хубава позиция, по разбираеми и очевидни причини по–лесно се определя дали бебето е момче. Понякога, дори днес с напредналите технологии, родителите се изненадват, когато в родилното ги известят, че са станали такива на здраво момченце, а не на малка принцеса, както са им казвали до този момент лекарите. Добра идея е, че може да отидете и да си направите и триизмерен (3D) или 4D ехограф, а чрез него нещата са доста по ясни и отчетливи.

кога се разбира пола на бебето

Кои са сигурните медицински методи за точно определяне на пола на бебето?

Има две изследвания, които, ако направите през време на вашата бременност, почти с 100% сигурност ще ви покажат какво е бъдещото ви дете. Едното се нарича Фетална морфология, където се извършва обстойно високоспециализирано ултразвуково изследване на основните органи и системи на плода, обикновено между 11 г.с.14 гестационна седмица. Чрез него лесно може да се разбере пола на бебето в края на трети месец. Феталната морфология е препоръчителна, ако имате възможност и желание да я направите, тъй като може да предскаже евентуални проблеми на плода, но трябва да отбележим, че изследването е платено, така че всеки от вас преценява възможностите си. Другото изследване е Амниоцентеза, която се извършва с вземането на малко количество околоплодна течност с цел изясняване на риска от генетични аномалии. Обикновено се прави при жени над 35 години в 16 г.с.19 гестационна седмица. Този тест е 100% верен при определяне на пола на бебето, но е рисков за здравето на плода и се прави само след изрична преценка от страна на специалист  гинеколог.

Други методи за определяне пола на бебето

Всеки би попитал, но има ли други методи за определяне на пола на плода, които не са медицински, а са придобити с времето от опита на поколенията преди нас? Всеки от вас е чувал поне за един показател, по който се разбира пола на бебето. Тези показатели са определени още от времената, когато ултразвукът не е бил измислен. Скъпи майки, не забравяйте, че бременни е имало откакто ни има нас хората, така че трябва да ценим опита на поколенията, пък и да се забавляваме с техните умозаключения. В следващите редове ще ви представим в най–синтезиран вид най–популярните показатели за това какъв е полът на вашето бъдещо дете! Някой им казват бабешки методи, оставаме да прецените сами дали са такива, прочетете ги и направете своя анализ:

  1. Ако неусетно започвате своята разходка първо с десния крак – то тогава чакате момче!
  2. Методът със солта е много популярен в България от старо време. Без бременната да разбере, някой близък трябва да поръси върху главата й малко сол. След това наблюдавате коя част от лицето си тя ще докосне най–напред. Ако тя пипне част над носа се разбира, че тя носи момче, ако докосне носа си или част под него, то тя ще роди момиченце.
  3. Друг популярен показател е сутрешното гадене. Ако имате такова, то обикновено полът е женски, ако гаденето е следобед или вечер, то бебето е момче.
  4. Дали предпочитате солени или сладки храни? Апетитът за солена или кисела храна говори за момче, а желанието за сладички лакомства подсказва, че ще родите момиче.
  5. Появи ли ви се плътна пигментна черта, която разделя на две половини корема ви, то тогава ще имате син.
  6. Показател за пола на бебето е вида и формата на корема ви. Ако го носите по–стегнат и в по–ниска позиция – то вие ще имате момче, ако коремът ви е позициониран по–високо и изглежда по–разлят, се разбира че тогава пола на бебето е момиченце.
  7. Според стари схващания, ако бащата на детето е по–пълничък, то тогава ще имате момиче.
  8. В интернет циркулират и много таблици и схеми, за които доста хора свидетелстват, че са им подсказали точния пол на бебето.
  9. Калкулатор за определяне пола на бебето според рождените дати на родителите

Дали ще гадаете със забавните методи, или търпеливо ще изчакате бебето да ви се покаже и разкрие своя пол на някой от прегледите, скъпи бъдещи родители, най–важното е да имате здраво и красиво детенце. Ако сте от тези, при които е трудно да се определи какво е детето в по–ранен етап от бременността, заради позицията ми, не се ядосвайте, а се радвайте – та това е проява на характер на малкия човек от в утробата на мама. Вече разбрахте отговора на така вълнуващият въпрос за някой бъдещи родители – кога се разбира пола на бебето, затова помислете над факта, че и жълтото и зеленото са страхотно цветове за детска стая и бебешки дрешки, нали?

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кога се Прави Тест за Бременност

Previous article

Болки при Овулация

Next article