Температура при Никнене на Зъби

При по–голямата част от бебетата първите зъбчета започват да израстват между четвъртия и седмия месец. Много родители се чудят какви са вървите симптоми за никненето на зъбите. В тази статия ще разберете повече подробности за така неприятната температура при никнене на зъби и дали това е един от първите симптоми при никнене на зъбите при децата.

Практиката е установила, че няма определен точен показател кога ще започне процеса на никнене, как ще протече и колко дълго време ще продължи. За едни бебета това става без болка и дискомфорт, но за други е възможно процесът да е доста болезнен. Доста често никненето на зъбите е с наследствен характер. Процесът се обосновава от това как е било при майката и таткото, когато са били малки, така че, мили родители, попитайте вашите родители за това.

До 3 години повечето деца вече имат всичките 20 млечни зъбчета, които започват да се сменят с постоянни към шест годишна възраст с постоянни.

Началото на никненето може да разпознаете по симптоми като неспокоен сън, хапане и гризане на всичко, което попадне в ръцете на малкото, кашляне, чесане на венците, раздразнителност, диария и повишена температура.

температура при никнене на зъби

Колко често се случва на бебето да вдигне висока температура при никнене на зъби и дали важи за всяко зъбче, нормално ли е, какво да направим и трябва ли да се притесняваме ли, колко градуса са нормални и кога трябва да потърсим лекарска помощ?
Експертите не са единодушни по отношение на това дали никненето на зъбите всъщност причинява симптоми като нервност, диария и температура или се появяват в този период просто по съвпадение, тъй като тогава при повечето малчугани отслабва рязко имунитета и те стават податливи на инфекции и вируси. Голяма част от родителите свидетелстват за дискомфорта, които изпитват техните бебета в периода на никнене на зъбите. Лекарите обаче не са на едно мнение и съветват при симптоми като диария, нервна възбуда и температура да се потърси помощ от педиатъра, който може да каже дали бебето има някакъв друг проблем, различен от никненето. По общо схващане температурата като протичащ процес в организма на човек е показател за възпаление, затова появата на висока температура при никнене на зъби може и да не е от тях. Запомнете добре, че честите съвпадения с вдигането на висока температура и момента на никнене на зъбчета не показват пряка връзка между двата процеса. При температура в интервал от 37 – 38.5 градуса, поддържана в продължение на повече от 1–2 дни, родителите задължително трябва да потърсят съвет и помощ от лекар специалист – педиатър. Може да не се установи наличието на нещо притеснително, но и е възможно да се предотврати по–сериозен и неприятен проблем като бактериална или вирусна инфекция.

Една част от детските специалисти свързват температурата с израстването на бебешките зъбки. При някои бебета се наблюдават зачервено гърло и възпаление на ушите, така че за облекчаване на симптомите се изписват хомеопатични продукти и успокояващи гелове, които се предлагат днес навсякъде в аптечната мрежа.

При някои бебета се появява висока температура при никнене на зъбите, защото в този период се понижават съпротивителните сили на организма, и инфекциите при тях са по–често срещани. Ако по време на никненето на зъбите детето вдигне повече от 38 градуса – потърсете лекар, за да постави диагноза и да назначи лечение. Температурата винаги е сигнал за проблем в тялото. Тя е имунитетен отговор на организма срещу някакво вече възникнало възпаление. Повишената температура убива вирусите и бактериите и подтиква имунната система да произвежда повече кръвни телца и антитела за да се пребори с възпалението.

Никненето на зъбите е физиологичен процес, не отдавайте повишената температурата и диарията на появата на бебешките зъби. Вашият педиатър е този, които ще може най–адекватно да открие истинската причина за повишената температура, възпаленото гърло или друга лигавица. Запомнете, че е задължително крехкото здраве на малкото бебе да се следи много внимателно.

Пожелаваме ви да сте от родителите, чиито бебета са напълно здрави, и развитието на зъбчетата мине без дискомфорт, болка и висока температура при никнене на зъби.

Мамите не трябва да изпадат в паника от никненето на детските зъби! Ако те са неспокойни и притеснени, бебчетата усещат това и стават по–раздразнителни и нервни. Бъдете спокойни и следете малчуганите си. Вие най–добре ги познавате и чрез интуитивната си връзка с тях ще реагирате адекватно и ще направите най–доброто, за да опазите живота и здравето им, ако случайно се появи температура при никнене на зъби.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):