Мама и Бебе

Температура при Никнене на Зъби

Обновена: 01-10-2016

При по–голямата част от бебетата първите зъбчета започват да израстват между четвъртия и седмия месец. Много родители се чудят какви са вървите симптоми за никненето на зъбите. В тази статия ще разберете повече подробности за така неприятната температура при никнене на зъби и дали това е един от първите симптоми при никнене на зъбите при децата.

Практиката е установила, че няма определен точен показател кога ще започне процеса на никнене, как ще протече и колко дълго време ще продължи. За едни бебета това става без болка и дискомфорт, но за други е възможно процесът да е доста болезнен. Доста често никненето на зъбите е с наследствен характер. Процесът се обосновава от това как е било при майката и таткото, когато са били малки, така че, мили родители, попитайте вашите родители за това.

До 3 години повечето деца вече имат всичките 20 млечни зъбчета, които започват да се сменят с постоянни към шест годишна възраст с постоянни.

Началото на никненето може да разпознаете по симптоми като неспокоен сън, хапане и гризане на всичко, което попадне в ръцете на малкото, кашляне, чесане на венците, раздразнителност, диария и повишена температура.

температура при никнене на зъби Колко често се случва на бебето да вдигне висока температура при никнене на зъби и дали важи за всяко зъбче, нормално ли е, какво да направим и трябва ли да се притесняваме ли, колко градуса са нормални и кога трябва да потърсим лекарска помощ?
Експертите не са единодушни по отношение на това дали никненето на зъбите всъщност причинява симптоми като нервност, диария и температура или се появяват в този период просто по съвпадение, тъй като тогава при повечето малчугани отслабва рязко имунитета и те стават податливи на инфекции и вируси. Голяма част от родителите свидетелстват за дискомфорта, които изпитват техните бебета в периода на никнене на зъбите. Лекарите обаче не са на едно мнение и съветват при симптоми като диария, нервна възбуда и температура да се потърси помощ от педиатъра, който може да каже дали бебето има някакъв друг проблем, различен от никненето. По общо схващане температурата като протичащ процес в организма на човек е показател за възпаление, затова появата на висока температура при никнене на зъби може и да не е от тях. Запомнете добре, че честите съвпадения с вдигането на висока температура и момента на никнене на зъбчета не показват пряка връзка между двата процеса. При температура в интервал от 37 – 38.5 градуса, поддържана в продължение на повече от 1–2 дни, родителите задължително трябва да потърсят съвет и помощ от лекар специалист – педиатър. Може да не се установи наличието на нещо притеснително, но и е възможно да се предотврати по–сериозен и неприятен проблем като бактериална или вирусна инфекция.

Една част от детските специалисти свързват температурата с израстването на бебешките зъбки. При някои бебета се наблюдават зачервено гърло и възпаление на ушите, така че за облекчаване на симптомите се изписват хомеопатични продукти и успокояващи гелове, които се предлагат днес навсякъде в аптечната мрежа.

При някои бебета се появява висока температура при никнене на зъбите, защото в този период се понижават съпротивителните сили на организма, и инфекциите при тях са по–често срещани. Ако по време на никненето на зъбите детето вдигне повече от 38 градуса – потърсете лекар, за да постави диагноза и да назначи лечение. Температурата винаги е сигнал за проблем в тялото. Тя е имунитетен отговор на организма срещу някакво вече възникнало възпаление. Повишената температура убива вирусите и бактериите и подтиква имунната система да произвежда повече кръвни телца и антитела за да се пребори с възпалението.

Никненето на зъбите е физиологичен процес, не отдавайте повишената температурата и диарията на появата на бебешките зъби. Вашият педиатър е този, които ще може най–адекватно да открие истинската причина за повишената температура, възпаленото гърло или друга лигавица. Запомнете, че е задължително крехкото здраве на малкото бебе да се следи много внимателно.

Пожелаваме ви да сте от родителите, чиито бебета са напълно здрави, и развитието на зъбчетата мине без дискомфорт, болка и висока температура при никнене на зъби.

Мамите не трябва да изпадат в паника от никненето на детските зъби! Ако те са неспокойни и притеснени, бебчетата усещат това и стават по–раздразнителни и нервни. Бъдете спокойни и следете малчуганите си. Вие най–добре ги познавате и чрез интуитивната си връзка с тях ще реагирате адекватно и ще направите най–доброто, за да опазите живота и здравето им, ако случайно се появи температура при никнене на зъби.

Болки при Овулация

Предишна публикация

Биохимичен Скрининг

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе