Прегледана и обновена на 16-09-2021

На 7-седмична възраст, вашето бебе се развива много интензивно. Всеки ден може да донесе нови изненади, но ето какво можете да очаквате като родител на 7-седмично бебе.

Какво трябва да знаете?

 • Успокоите се. Въпреки че бебето ви може да не спи през нощта, новите, по-дълги периоди на спокойствие са добър знак, че в бъдеще ще имате по-голяма почивка. На тази възраст, вашето бебе може да изпитва повече периоди на спокойствие и бдителност. За бебета, които са били нервни, особено през нощта, това може да бъде добре дошъл момент за облекчение за нови родители. По-дългите периоди на спокойствие означават, че вашето бебе може да спи през по-голяма част от нощта съвсем скоро.
 • Обшувайте с вашия партньор и се уверете, че и двамата откликвате на вашите собствени нужди и споделяте време заедно. Сега е добър момент да говорите с партньора си и да съобщите собствените си нужди. Можете да обсъдите всичко, което не работи с вашите графици, разделяне на отговорностите за грижите за бебето, както и психическото ви здраве. Постоянната комуникация е ключова при придвижването през родителството.
 • Насърчавайте растящите мускули на малкия си човек и развивайте способностите му. Мускулите на бебето ви бързо растват и можете да насърчите този растеж с прекарване на повече време по корем и в игри с много забавни нови играчки. И не забравяйте да слезете на земята с бебето си, за да се присъедините също към забавлението!

Отглеждане на вашето бебе на 7 седмици

Можете да очаквате вашето 7-седмично бебе да продължи с графиката за развитие на растеж, специфичен за личностното им развитие. В този момент то ще:

Продължи да на наддава около 600 до 900 гр на месец

Нараства с около 25 сантиметра между времето на раждането и навършване на 12 месеца

Има обиколка на главата, която расте с около 2 сантиметра на месец

Въпреки факта, че вашето бебе винаги расте и се развива, бебетата няма винаги да растат с постоянна, редовна скорост. Вместо това те могат да имат периоди на бърз растеж, последван от по-бавен такъв.

 

Основни етапи в развитието на седем седмично бебе

Въпреки че всяко бебе е различно, 7-седмичното ви мъниче трябва да прави следните физически и умствени дейности, подходящи за тази възраст:

Тяло

 • Държи предмети в ръцете си. За разлика от рефлексивните умения, които вашето бебе е показало досега, в момента то има повече сила, за да може да държи предмети на собствените си ръце.
 • Започва да следи обекти. Вашето бебе може да не е съвсем в състояние да вземете предмети от неговия обсег само, но може да ги забележи и да започне да проявява желание на достигане до тези обекти, особено  играчки като например активна гимнастика или люлката шезлонг.

Мозък

След големия растеж в седмица 6, може да се чувствате сякаш 7-седмичното ви бебе се забавя малко. Можете да забележите по-чести периоди на спокойствие и бдителност, докато малкото  изучава света около себе си. Не е случайно – то наистина учи много във всеки един момент. Обърнете внимание на някои от тези нови умения.:

 • Проследяване на обекти или хора. Чувствате ли, че постоянно ви следи? – Не- вашето малко се учи да ви наблюдава през цялото време, тъй като те придобива способността да следва обекти с очите си, докато те се движат.
 • Тествайте това ново умение, като държите предмет пред очите на бебето си, след това го движете бавно от едната страна на друга или просто преминете през стаята. Вашето бебе най-добре ще може да проследява предмети или хора, движещи се хоризонтално, проследяването на вертикални или диагонални движения ще дойдат в следващите няколко месеца.
 • Усмивка. Първите усмивки на вашето бебе може да са се появили миналата седмица или ще се развият през тази седмица. С напредване на дните, бебето ви ще мига все повече и ще се усмихва много, тъй като ще разбере, че техните усмивки водят до усмивки на лицето на мама. Бебетата обичат да ви накарат да се усмихвате и дори в тази млада възраст, те ще успеят да разберат как да получат това, което те искат, като е очарователно.

Кога да се притеснявате?

Всички бебета се развиват с различна честота, a тези които са родени преждевременно или имат специални нужди, могат да имат различни етапи на развитие, за да отговарят на собствените си темпове. За бебета, които нямат други медицински състояния, може да говорите с вашия педиатър през 7ма седмица, ако детето:

 • Не може да си държи главата.
 • Не може да се проследи хоризонталните движения
 • Не може да обърне главата си

Един ден от живота на вашето бебето на 7 седмици със Вас

Ако имате партньор, тази седмица е добър момент да го запознаете с живота и рутинните с новото попълнение в семейството. Шокът от новородения живот може да отминава и понякога разочароващите отговорности на реалния живот може да предизвикат стрес, когато вие се приспособявате към живота като родители. Добре е да обсъдите някои важни теми:

Отговорности за грижи за бебето

Доволни ли сте от това как се разделят отговорностите за грижите за бебето? Някой от вас чувства ли, че прави прекалено много или твърде малко?

Само двамата

И двамата ли получавате време сами да преследвате собствените си интереси, дейности или хобита? Успявате ли да си прекарате времето сами, за да презаредите?

Семейно време

Жонглирането между членовете на семейството, които искат да прекарват времето си с вашето бебе или които могат да имат различни мнения за това как трябва да отгледате бебето си, може да бъде трудно. Ако някой от вас има натрупани емоции, сега е добър момент да се говори по темата.

Вашето финансово бъдеще

Сега, когато има бебе в живота ви, се уверете, че всички ваши финанси са в ред.

Проблеми с интимността

Ако сте подновили физическата си интимност, може би ще искате да проведете дискусия за контрол на раждаемостта. Плодовитостта може да се върне възможно най-рано няколко седмици след раждането, така че ако не планирате на друга бременност веднага, вземете мерки.

Вашето психично здраве

Важно е да се правите непрекъснати проверки на психичното ви здраве, за да се гарантира, че няма да се развие следродилна депресия.

Основи на грижата за бебето

През тази седмица е подходящ момент да се направи прекарването на време по корем последователна част от ежедневието си, ако не сте го направили вече. На тази възраст това е много важно, особено защото вашето бебе укрепва мускулите на врата, необходими за задържане на главата му, но тези мускули могат да бъдат недостатъчно развити, ако малкото прекарва много време по гръб. Ако бебето прекарва твърде много време на гърба си без промяна на позицията си, то може да бъде изложена на риск от развитие на позиционна плагиацефалия или плоска глава. Увеличаването на времето по корем може да помогне, но в някои случаи може да изисква специално оборудвана каска за вашето бебе. Без достатъчно време по корем, бебетата могат да имат забавяне в други етапи на развитие като преобръщане, седене и пълзене, защото мускулите, от които се нуждаят, не са достатъчно силни.

Започнете с времето по корем с тези съвети:

 • Започнете с по-кратки периоди от време – от няколко минути до 10- 20-минутни периоди два пъти на ден. Ако все още не сте въвели тази практика, вашето бебе може да не го хареса много в началото. Имайте търпение – то просто се нуждае от повече практика.
 • Не забравяйте, че времето по корем не трябва да е на пода. Задържането на бебето на гърдите ви няма да е достатъчно за постигане на укрепнали мускули.
 • Използвайте детски играчки. Много постелки за активност и килимчета имат игриви, цветни модели, които вашето малко може да гледа и изучава, за да направи прекарването на времето си по корем много по-забавно.
 • Използвайте възглавница. Кърмещите възглавници са особено полезни за времето на коремните упражнения – просто се уверете, че никога не оставяте бебето си без надзор около възглавница или на пода.
 • Намесвайте се! Ако вашето дребосъче се противопоставя на времето по корем, присъединете се към забавлението като слезете на пода при него и си жиграете с него.

Хранене

Вашето бебе все още може да изпитва значително количество газове на тази възраст. Това може да бъде напълно нормално и вашето бебе ще го израсне, или може да бъде причинено от кърма или адаптираното мляко. Ако бебето ви е на формула, опитайте да експериментирате с различни видове и марки. Храносмилателната система на вашето бебе може да се е променила от новородените дни до днес, така че може да си струва да се върнете отново към други марки или видове формула, които сте опитвали в миналото без успех. Формулата, която не работи за бебето ви на 2 седмици може просто да работи на 7 седмици.

Ако бебето ви е кърмено, помислете за това, което консумирате, понеже то може да причинява газовете. Някои обичайни виновници, които могат да доведат до получаване на газове при бебето чрез кърмата включват краве мляко и млечни продукти, зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, лук и чушки, краставици, чесън и шоколад.

Сън

Тази седмица също отбелязва значителен крайъгълен камък за съня при много бебета. Според проучване, публикувано през 2011 в Архив на болестите в детството, пиковата възраст за бебешката суетност и плач през нощта е между 5 и 6 седмици. И въпреки че вашето бебе вероятно няма да спи през цялата  нощ – определено то ще спи за по-дълги периоди от време, но не непременно за пълен осемчасов участък като възрастен. Надяваме се, че това означава по-спокойни вечери и по-лесно приспиване на бебето на тази възраст. Но бъдете внимателни, за да не позволите на новооткритата лекота да ви направи непостоянни в ритуалите за лягане, все още е важно да бъдат в съответствие с времето за сън и знаците за сън, така че вашето бебе да може да се научи кога е настъпил моментът. Разбира се, имайте предвид, че всички бебета са различни, така че не трябва да се притеснявате от нищо, сравнявайки с малките на  вашите приятелки.

Съвети за безопасност

На 7 седмици, вашето бебе може да се радва на много време да ви следи, докато откривате света заедно или докато се справяте с работата си в къщата. Когато бебето ви порасне и става по-активно, ще трябва да се уверите, че използвате безопасно приспособленията като порт бебе. Вашето бебе ще започне да иска да се навежда и да достигне повече неща, така че имайте предвид тези съвети за безопасност, докато използвате кенгуруто:

 • Винаги го използвайте според инструкциите на производителя
 • Не го използвайте, докато готвите в близост до печка или горещи храни и повърхности, които могат да изгорят бебето.
 • Не използвайте носителя близо до нищо горещо като плоски ютии.
 • Винаги се уверявайте, че вашето бебе е правилно закопчано.

Трябва да се обадите на педиатъра на вашето бебе, ако то:

Има висока температура – ректална температура на или над 38 градуса по Целзий за кърмачета на възраст под 3 месеца, 38,3 градуса за кърмачета 3 до 6 месеца и 39,4 градуса за кърмачета на 6 месеца или повече.

 • Дали повръща повече от няколко пъти, особено ако повърнатото е тъмно зелено
 • Има симптоми на дехидратация – уриниране по-рядко, има сухота в устата, загуба на тегло и т.н.
 • Има кашлица, която продължава да се влошава след три до пет дни, спира повече от седем до 10 дни или идва в пристъпи, които засягат дишането (признак на коклюш)
 • Има затруднено дишане – бързо, затруднено дишане и хрипове.
 • Летаргично е и трудно се събужда, особено ако прескача хранения
 • Има кървава диария
 • Болно е, като например има инфекция на ухото, настинка или диария, и симптомите изглежда, че се влошават

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бебе на 6 седмици

Previous article