Следродилна Депресия

Какво е Следродилна Депресия?
Понякога младата майка веднага след раждането изпада в черна дупка наречена следродилна депресия, от която като че няма изход, и изпитва отчаяние, съвсем не съответстващо на проблемите, пред които е изправена. Действително, често възникват трудности с храненето на бебето, сънят не достига. При повечето жени е достатъчно само една нощ да си отспят добре или да имат едно успешно кърмене и бодростта им мигом се връща.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Жената, страдаща от следродилна депресия може да бъде съсипана от чувството на вина, че е неспособна да бъде майка. Случва се тя да не приема детето и да се ужасява от изискванията, които то поставя към нея. Понякога решава, че не такова бебе е искала /не е достатъчно хубаво, не е достатъчно едро, не е достатъчно дребно, или пък е момче, вместо момиче, както и обратното/, затова е неспособна да реагира на плача му. Ако действително има душевно заболяване майката напълно може да изгуби интерес към бебето, да се оттегли в леглото си или да седи загледана с празен поглед в стената, избягала от проблемите, които смята за непосилни. Дори когато й се притекат на помощ и съпругът й си остане вкъщи, за да върши домакинската работа и да готви, действителните й проблеми естествено не изчезват, защото те са в нея самата. Майки, които нямат толкова изострена следродилна депресия, са извънредно чувствителни към нуждите на бебето, но майки които са доста напрегнати от така наречената следродилна депресия  се стремят да избягат от стреса, породен от нуждата на бебето от техните грижи, като се стремят да заличат факта за неговото съществуване.

Обикновено депресия е душевно състояние, в което човек се чувства нещастен, и тъй като проявата на тъга може да не е най–очевидното в следродилната депресия, отначало изглежда невероятно, че жената напълно изоставя бебето си, изпитва желание да го убие или пък е убедена, че то е умряло или пък е невъзможно да се намери връзка между жената, която тя е била преди бременността и това, което е след раждането. Но такива са фактите. Тя преживява и моменти, когато е объркана и дезориентирана, не знае къде точно се намира, няма представа дали е ден или нощ и може да направи опит за самоубийство. Ясно е, следродилната депресия  е душевно заболяване и че се налага намесата на специалисти, които да я третират чрез медикаменти и психотерапия. Партньорът не бива да чака жена му да се съгласи да иде на лекар, а ако тя проявява нежелание, да отиде при лекаря и да уговори визитата му у дома, и ако смята, че е необходимо, да потърси психиатрична помощ. Следродилната депресия може да бъде нещо ужасно, а жената да не желае да се обърне към лекар или поради обзелата я инерция, или пък защото тя и партньорът й се срамуват да признаят, че й е нужна помощ от специалист. Няма причини за опасения, че жена изпаднала в подобно състояние, няма да може след няколко месеца до една година отново да заживее полезен и позитивно ориентиран живот.

Видове Следродилна Депресиякакво е следродилна депресия - видове, симптоми, лечение на депресията


Има три  вида следродилна депресия:
– „Baby Blues“ / Бебе Подтиснатост / се среща в повечето жени в дните веднага след раждането на бебето и се счита за нещо напълно нормално. Майката може да има резки промени в настроението. Жената може да се чувства много щастлива или тъжна, може да плаче без причина, да бъде нетърпелива, раздразнителна, неспокойна, тревожна или самотна. Продължителността на „Baby Blues“ (Бебе Подтиснатост) може да продължи от няколко часа до около 2 седмици.  Този вид депресия обикновено не изисква никакво лечение и отминава с времето.

– Следродилна Депресия може да се случи от няколко дни или дори месец след раждането и да продължи до около година. Тя може да се случи след раждането на всяко дете, а не само при майки с първо дете.  Жената има подобни чувства както при „Baby Blues“, но тя ги чувства много по–силно. Ако една жена не получи необходимото  лечение, тя трябва да потърси лекарска помощ, в противен случай симптомите могът да се влошат.

– Следродилна Психоза е много сериозно психично заболяване, което може да повлияе на новите майки. Това заболяване може да се случи бързо, често в рамките на първите три месеца след раждането. Жените могат да губят връзка с реалността като слухови халюцинации (чуване на неща, които всъщност не са случват),  заблуди (силно вярва в неща, които явно са ирационални) и зрителни халюцинации (виждане на неща, които не са там) са по–чести. Други симптоми включват безсъние, усещане за възбуда, странни чувства и поведение. Жените, които имат след раждането психоза нужда от лечение веднага и почти винаги нужда от медикаменти. Понякога жените са поставени в болницата, тъй като те са изложени на риск за наранява себе си или някой друг.

Следродилна Депресия Симптоми
Симптомите на Следродилна Депресия може да се случат по всяко време през първата година след раждането. Те включват, но не се ограничават до следните състояния и чувства:

– Тъга
– Безнадеждност
– Ниско самочувствие
– Чувство за вина
– Усещане за претоварване
– Смущения в съня и храненето
– Невъзможност да се утеши
– Изчерпване
– Празнота
– Анхедония
– Социално оттегляне
– Ниска или никаква енергия
– Лесно се разочароват
– Чувство недостатъчни за да се грижи за бебето
– Увреден говор и писане
– Пристъпи на гняв към другите
– Повишена тревожност или пристъпи на паника
– Намалено сексуално желание след раждане

Следродилна депресия Лечение
Многобройни проучвания следвани от научни статии описват и подкрепят идеята, че следродилната депресия е лечима с помощта на адекватни методи и лечение. Първо трябва да се разбере причината и след това да се насочва лечението към смекчаване на първопричината на проблема, включително повишена партньорска подкрепа, допълнителна помощ за децата, когнитивна терапия и други.

Различни възможности за лечение на следродилна депресия включват:
– Медицински преглед, за да се изключи физиологични проблеми
– Когнитивна поведенческа терапия (форма на психотерапия )
– Лекарства
– НЛП (Невро–лингвистично програмиране)
– Поддържане на социални контакти и нови приятелства
– Домашни посещения
– Здравословна диета
– Последователна почивка и повече сън

nlptherapy.bg

Един опитен медицински специалист може да разработи план след раждането. Този план може да включва комбинация от горните възможности, но може да включва и известна дискусия или обратна връзка от нейният партньор. Ако майката не се чувства комфортно дори  и след започнало лечение на следродилна депресия , тя трябва да потърси друг специалист които би могъл да подходи по различен и индивидуален начин.
Една жена трябва да обсъдите различните налични възможности за лечение на следродилна депресия след раждане със своя лекар и ако тя трябва да предприеме лекарства, майката задължително трябва да знае кои лекарства са безопасни да се вземат докато тя кърми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).