Прибиране вкъщи от родилното отделение с новороденото бебе

Знае ли жената какво предстои след прибиране вкъщи от родилното отделение с новороденото бебе?
Ако вашето раждане на бебе е преминало без усложнени и всички са добре ще може да се приберете у дома няколко дни след раждането. Ако сте имали цезарово сечение, при условие, че бебето ви е добре, обикновено ще бъдете изписани малко по-късно и това се случва след около 5 дни. Ще ви бъде дадени документи с подробности за раждането на вашето бебе за семейния ви лекар. Ще ви бъдат предоставени и всякакви инструкции за новото начало.

Освен ако не можете да бутате бебето си до вкъщи чрез детската количка или да го носите в детско кошче, ще ви е необходимо столче за кола, подходящо за новородено. Още преди бебето да се е родило, трябва да практикувате поставяне на столчето за кола. Подгответе се за бавно шофиране до дома. Повечето нови майки чакат с нетърпение да се приберат вкъщи след родилното отделение. Уверете се, че сте планирали и сте получили подкрепа от партньора и семейството си, тъй като първите дни у дома може да бъдат много труден преход към новия живот.

В зависимост от доверието ви в болницата и това дали това е първото ви бебе, трябва да получите няколко посещения от педиатъра и консултант по кърмене през първите 10 дни. Може да бъдете помолени да отидете на контролни прегледи, за да се провери дали бебето ви се справя добре, да ви се предложи подкрепа с хранене и се уверите, че се възстановявате от раждането. Необходимо е да се следи колко тежи вашето бебе поне два пъти през този период – повечето бебета губят малко тегло в първите дни след раждането. Запишете всички въпроси, които искате да зададете преди посещенията при педиатъра.

Лекарят може да ви помогне с:
– Съвети за хранене с бутилка, ако решите да не кърмите.
– Ежедневна грижа и съвети за безопасност като грижа за пъпната връв – Падане на пъпчето, къпане на бебето – Как се къпе новородено? и почистване на бебето, смяна на пелените и други ваши въпроси като приспиване на бебето и т.н.
– Вашите собствени чувства и нужди след раждането, така че ги уведомете, ако се чувствате особено ниско.
Когато вие сте щастливи, тогава ще бъдете освободени от грижите и притесненията и ще се можете да се отдадете на новороденото ви бебе.

мъж и жена с новородено бебе

Възстановяване след цезарово сечение
Може да е шок да се опиташ да седнете след като се претърпели цезарово сечение, тъй като мускулите, които използвате, за да седите, са били срязани, за да родите бебето си. Важно е обаче и вие ще бъдете окуражени за това – да ставате и да се движите възможно най-скоро след раждането, но е нормално да се чувствате малко треперещи, когато за първи път си вземете душ. Отначало ще трябва внимателно да поддържате раната си, когато отидете в тоалетната или докато кихате, тъй като това ще боли.

Цезаровото сечение е голяма коремна операция, така че бъдете внимателни със себе си след раждането. Почивайте си, колкото можете, без вдигане на тежести и не се качвайте прекалено много по стълбите. Проверете автомобилната застраховка, тъй като може да не успеете да шофирате за няколко седмици. Постнатален пилатес и йога могат да помогнат за възстановяването на вашата основна мускулна сила, което е особено полезно след цезаровото сечение. Добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да се упражнявате и да изчакате до контролния преглед след 6-8 седмица.

Как ще се справите у дома в първите дни с новороденото?
През първите няколко дни и седмици с вашето бебе всичко е свързано с връзката, опознаването на бебето и обучението да бъдете родител. Първите седмици след като бебето е у дома може да бъдат поразителни и трябва да се подготвите да се чувствате изтощени през по-голямата част от времето. Не бързайте да се върнете към нормалното ежедневие твърде бързо, тъй като това е специално време за вас да се приспособите към новостите в семейството. Тялото ви е преминало през променящо живота преживяване! Препоръчваме ви да запазите нещата прости, да останете в нощните си дрехи, ако това ви помага, помолете семейството и приятелите ви да поемат домашните задължения. Вие бързо ще се изтощите, ако трябва да се грижи за много гости и да правите всичко около дома. Опитайте се да сведете посетителите до минимум и да приемете всички предложения за помощ. Опитайте се също да не се давате бебето си за всички посетители да го държат, тъй като това може да бъде много опасно и изтощително, така че се опитайте да запазите това за близките членове на семейството докато бебето ви свикне със света.

Ако се чувствате претоварени – това нормално ли е?
Бебешките колики са много често срещано явление, при което новите майки се чувстват претоварени, плачливи и тъжни. Има тенденция това да се случи около три до четири дни след раждането на бебето и да съвпадне с огромен спад в нивата на прогестерон в тялото си (много по-голям от наблюдаваната около предменструалния синдром, което може да ви даде представа за хормоналните промени, които изпитвате).
Вие също ще бъдете уморени и все още не възстановени от раждането, така че не бъдете сурови към себе си в този момент. Говорете с лекар, ако започнете да се чувствате депресирани. Тези чувства са много чести през първите седмици с вашето бебе. Ако смятате, че депресията ви е повече от нормалното, говорете със своя гинеколог или семеен лекар за постнаталната или следродилна депресия. Около 1 от 10 жени страда от такава депресия и трябва да й се помогне.

На пръв поглед това е едно обикновено прибиране вкъщи от родилното отделение с новороденото бебе, но не е така. Ако това е вашето първо бебе, то целия ви живот ще бъде променен. Бъдете здрави и ни следвайте в социалните мрежи – Facebook page – Bremennost.bg

Източници:
1. essentialparent.com/lesson/coming-home-from-hospital-with-your-newborn-5814/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!