Камъни в бъбреците

Какво означава човек да има камъни в бъбреците?
Под камъни в бъбреците се има в предвид образувания от твърда маса, предимно съставени от кристали. Бъбречните камъни обичайно се образуват в бъбреците, но могат да се развият навсякъде по мъжката и женска пикочна система, която се състои от следните части:
– Бъбреците
– Уретери
– Пикочния мехур
Хората определят образуването на големи камъни в бъбреците като едно от най-болезнените заболявания. Причините за появата на камъни в бъбреците варират в зависимост от състава на камъка.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

мъжка и женска пикочна система

Видове камъни в бъбреците
Има различни видове камъни в бъбреците в зависимост от какво са съставени т.е. те не са съставени от един и същ вид кристали. Например има:
– Калциева литиаза: Калциевите камъни в бъбреците са най-често срещаните. Те често са съставени от калциев оксалат (въпреки че могат да се състоят от калциев фосфат или малеат). Образуват се от консумирането на по-богати на оксалат храни, като примерни храни с висок оксалат включват:
– Картофени чипове
– Фъстъци
– Шоколад
– Цвекло
– Спанак
Малко странно ще прозвучи, но въпреки че някои камъни в бъбреците са съставени предимно от калций, приемането на достатъчно калций чрез жива храна във вашата диета може да попречи на образуването на камъни.

– Уратна литиаза: Тези камъни в бъбреците са често срещани при мъжете. Те могат да се обаразуват при хора с подагра или такива, които преминават през химиотерапия. Този тип камък се развива, когато урината е твърде кисела. Диета, богата на пурини, може да увеличи киселинното ниво на урината. Пуринът е безцветна субстанция в животинските протеини, като риба, миди и меса. Препоръчваме ви публикацията Храни богати на Пурини – пикочна киселина.

– Струвити или магнезиево-амониев фосфат: Този тип камък се намира повече при жените, които имат инфекции на пикочните пътища. Тези камъни могат да бъдат доста големи и да причинят обструкция на пикочните пътища. Те се образуват от развитието на бъбречна инфекция. Лечението на основна инфекция може да попречи на развитието на такива камъни.

– Цистинови конкременти: Цистиновите камъните са рядкост. Те се срещат при мъже и жени, които имат генетичното разстройство – цистинурия.

Има ли рискове за появата на камъни в бъбреците?
Основният рисков фактор за камъни в бъбреците е да се произвежда по-малко от 1 литър урина на ден. Също така камъните в бъбреците са често срещани при недоносени бебета, които имат някакъв вид бъбречни проблеми. Камъните в бъбреците е по вероятно да се образуват при хора на възраст между 20 и 50 години. Има различни рискови фактори, които могат да увеличат риска от развитие на камък. Семейната анамнеза за камъни в бъбреците. Други рискови фактори включват:
– дехидратация
– затлъстяването
– диета с високи нива на протеин, сол или глюкоза
– хиперпаратироидно състояние
– стомашен байпас
– възпалителни заболявания на червата, които повишават абсорбцията на калций
– лекарства като диуретици, антигърчови лекарства и антиациди, базирани на калций

камъни в бъбрецитеКак да разпознаваме различните видове признаци и симптоми за камъни в бъбреците?
Известно е, че камъните в бъбреците причиняват много силна болка. Симптомите на камъни в бъбреците обикновено може да не се проявят, когато камъкът започне да се движи надолу по уретерите. Болка се нарича бъбречна колика. Може да имате силна болка само от едната страна на гърба или дори отпред на корема. При мъжете болката може да се прояви и в областта на слабините. Болката от бъбречната колика идва и си отива, но като цяло се описва като доста интензивна. Обикновено хората с бъбречни колики са доста неспокойни и изнервени от балката. Други симптоми на камъни в бъбреците могат да включват:
– кръв в урината – червена, розова или кафява урина
– повръщане
– гадене
– зле миришеща урина
– втрисане
– честа нужда от уриниране
– уриниране на малки количества урина

В случай на малък камък на бъбреците, може да нямате ясно изразена болка или симптоми, тъй като камъкът спокойно преминава през пикочните пътища.

Защо камъните в бъбреците могат да бъдат проблем?
Камъните не винаги остават в бъбрека. Понякога те преминават от бъбрека в уретерите. Уретерите като структура са малки и деликатни, а камъните ако са по-големи от диаметъра им могат да не успеят да преминат гладко надолу към пикочния мехур. Преминаването на камъни надолу по уретера може да причини силни болезнени спазми или само леко дразнене. Също така това може да причини поява на кръв в урината.

Понякога камъните блокират притока на урина. Това се нарича уринарна обструкция. Пикочните препятствия могат да доведат до бъбречна инфекция и бъбречно увреждане.

Как се диагностицират камъни в бъбреците?
Диагнозата за камъни в бъбреците изисква цялостна оценка на здравната история и физически преглед. Други тестове включват:
– кръвни изследвания за калций, фосфор, пикочна киселина и електролити
– урея в кръвта и креатинин за оценка на бъбречната функция
– анализ на урината, за да се провери за кристали, бактерии, кръв и бели клетки
– изследване на минали камъни, за да се определи техния тип

Следните тестове могат да изключат наличие на този здравословен проблем:
– рентген на корем
– интравенозен пелограма
– ретроградна пелограма
– ултразвук на бъбрека (предпочитаният тест)
– ЯМР на корема и бъбреците

Лечение на камъни в бъбреците
Лечението е различно и адаптивно според вида на камъка. Пиенето на 8 до 10 чаши вода на ден увеличава потока на урина. Хората, които са дехидратирани поради някаква причина или имат силно гадене придружено с повръщане, може да се нуждаят от интравенозни течности.

Други възможности за лечение на камъни в бъбреците включват:
– Лекарства: Облекчаване на болката може да изисква обезболяващи лекарства. Наличието на инфекция от своя страна изисква лечение с антибиотици.
– Литотрипсия: Екстракорпоралната литотрисия е ударна вълна използваща звукови вълни, за да разбият големи камъни на по-малки парчета. Това може да спомогне каманите да преминат през уретерите в пикочния мехур. Тази процедура може да бъде неудобно и може да изисква допълнителна упойка или обезполяващи. Тя може да предизвика синини по корема и гърба и кървене около бъбреците и близките органи.
– Тунелна хирургия: Хирургът изважда камъните през малък разрез в гърба. Дадено лице може да се нуждае от тази процедура, когато: камъкът причинява обструкция и инфекция или уврежда бъбреците; камъкът е нараснал твърде голям, за да премине. Болката не може да бъде управлявана.
– Уретероскопия: Когато един камък е заседнал в уретера или пикочния мехур, докторът може да използва инструмент, наречен уретероскоп, за да го отстрани. Малък проводник с прикрепена камера се вкарва в уретрата и преминава в пикочния мехур, а от там изваден чрез инструмент. След това камъкът се изпраща в лабораторията за допълнителен анализ.

Каква е профилактиката за бъбречните камъни?
Правилното количество на приетите течности е ключова превантивна мярка. Препоръчва се пиенето на достатъчно вода, за да преминат около 2,6 литра урина всеки ден през бъбреците. Увеличаването на количеството урина, което преминава, помага за промиване на бъбреците. Ако появата на камъни в бъбреците са свързани с ниски нива на цитрат, цитрусовите сокове може да предотвратят образуването на камъни. Консумирането на богати на оксалат храни в умерени количества и намаляване на приема на сол и месо също намалява риска от развитие на камъни в бъбреците.

Вашият доктор може да изпише рецепта с лекарства, за да предотврати образуването на камъни, свързани с калция и пикочната киселина. Ако сте имали камъни в бъбреците или сте изложени на риск от образуването на такива, говорете с вашия доктор и обсъдете методите за превенция, но главно пийте повече вода за да предотвратите образуването на камъни в бъбреците.

Източници:
1. https://www.kidney.org/news/ekidney/november10/Top10_November10
2. https://www.uwhealth.org/urology/medication-contributors-to-kidney-stones/11224
3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/diagnosis-treatment/drc-20355759
4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kidney-stones
5. https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-stones
6. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.