Хранителна алергия при бебе

Когато става въпрос за хранене на бебето, то трябва да започнем с това, че единствено кърменето се препоръчва до навършване на 6 месеца от живота на бебето. Възможната поява на хранителна алергия при бебе не е за подценяване, затова в следващите редове ще разкажем повече.

Ако вашето дете има алергия към краве мляко и не го кърмите, говорете с вашия личен лекар за това какво адаптирано мляко да дадете на бебето. Бременните или кърмещите жени не е необходимо да избягват храни, които могат да предизвикат алергични реакции (включително фъстъци), освен ако те самите не са алергични към тях. Ако вашето бебе вече има някаква предходна алергия като например диагностицирана хранителна алергия или екзема, или ако имате фамилна анамнеза за хранителни алергии, екзема, астма или сенна хрема, трябва да бъдете особено внимателни, когато въвеждате храни, така че първо говорете с вашия лекар за съвет.

хранителна алергия при бебе

Въвеждане на храни, които могат да предизвикат хранителна алергия при бебето:
Когато започнете постепенно да въвеждате твърди храни в диетата на бебето на около 6 месечна възраст, въведете онези, които биха могли да предизвикат алергични реакции плавно и в много малки количества, така че да можете да забележите всяка реакция на организма. Тези храни са разделени в 8 категории:
– краве мляко
– яйца
– храни, които съдържат глутен, включително пшеница, ечемик и ръж
– ядки и фъстъци
– семена
– соя
– черупчести
– риба

Тези храни могат да бъдат въведени след 6 месечна възраст като част от диетата на вашето бебе, точно както всички други храни. След като бъдат въведени и ако се понасят, тези храни трябва да станат част от обичайното меню на вашето бебе, за да се сведе до минимум рискът от алергия. Доказателствата показват, че забавянето на въвеждането на яйца от фъстъци над 12 месечна възраст може да увеличи многократно риска от развитие на хранителна алергия при бебето, точно към тези храни. Много деца израстват алергията си към мляко или яйца, но алергията към фъстъци обикновено е за цял живот.

Ако детето ви има хранителна алергия, четете етикетите на храните много внимателно. Избягвайте храни, ако не сте сигурни дали съдържат храната, към която детето ви е алергично.

Как да разбера дали бебето има хранителна алергия?
Алергичната реакция може да се състои от 1 или повече от следните прояви:
– диария или повръщане
– кашлица
– хрипове и задух
– сърбящо гърло и език
– сърбеж по кожата или обрив
– подуване на устните и гърлото
– течащо или запушено нос
– възпалени зачервени и сърбящи очи

В някои случаи храните могат да причинят тежка алергична реакция (анафилаксия), която може да бъде живото застрашаваща. Потърсете медицинска помощ, ако смятате, че детето ви има алергична реакция към определена храна. Не се изкушавайте да експериментирате чрез изключване на основна храна като мляко, защото това може да доведе до това, че вашето дете не получава хранителните вещества, от които се нуждае.

Добавки в храните и децата:
Храната съдържа добавки по много причини, като например да я запазят годна за по-дълго време, да й дадат определен цвят или текстура. Всички добавки в храните преминават през строги тестове за безопасност, преди да могат да бъдат използвани. Етикетирането на храните трябва ясно да показва добавките в списъка на съставките, включително тяхното наименование или номер „E“ и тяхната функция като например „цвят“ или „консервант“. За жалост има разрешени консерванти обозначени с първа буква „Е“ които са канцерогенни и причиняват рак. Малко хора имат нежелани реакции към някои хранителни добавки, като сулфити, но реакциите към обикновените храни, като мляко или соя, са много по-често срещани.

Как да се различи хранителна непоносимост от хранителна алергия при бебето?
Непоносимост към определена храна е трудно смилане на определени храни и неприятна физическа реакция към тях. Това състояние причинява симптоми като подуване и коремна болка, които обикновено се случват няколко часа след хранене. Броят на хората, които вярват, че имат непоносимост към храни се е увеличил драстично през последните години, но е трудно да се разбере колко хора са наистина засегнати.

Какви са симптомите на хранителна непоносимост?
Като цяло хората, които имат непоносимост към храни, са склонни да изпитват:
– коремни болки, подуване, газове и/или диария
– кожни обриви и сърбежи

Тези симптоми обикновено се случват няколко часа след хранене. Може да бъде трудно да се разбере дали имате хранителна непоносимост, тъй като това са общи симптоми, които са типични за много други условия.

Има ли изследвания за непоносимост към храна?
Редица компании произвеждат тестове за непоносимост към храни, но тези тестове не се основават на категорични научни доказателства. Най-добрият начин за диагностициране на хранителна непоносимост е да следите симптомите и храните, които ядете. Вижте какво ще стане, когато изключите за известно време подозираната храна и след това я въведете отново в диетата си.

Опитайте се да запазите дневник на храната, отбелязвайки:
– какви храни ядете
– някакви симптоми, които имате след хранене с тези храни
– кога се появят тези симптоми

След като имате представа кои храни могат да бъдат причина вашите симптоми, можете да опитате да ги изключите от диетата си в даден момент и да наблюдавате ефекта, който това има върху вас. Опитайте се да изключите подозираната храна от диетата си за 2 до 6 седмици и вижте дали симптомите ви се подобряват. Въведете отново храната, за да видите дали симптомите се възвръщат. Може да откриете, че може да понасяте определено ниво на изследваната храна и да получите симптоми само ако поемете по-голямо количество.
Никога не ограничавайте диетата на детето си, освен ако това не е било по съвет на диетолог или педиатър.

Може ли симптомите ви да се дължат на нещо друго?
Ако редовно имате диария, подуване на корема, болка в корема или кожни обриви, но не сте сигурни в причината, посетете доктор. Той може да диагностицира причината от вашите симптоми и медицинската ви история. Ако е необходимо, лекарят ще назначи тестове като кръвни изследвания.

Може да имате:
– синдром на раздразнените черва
– стрес и тревожно разстройство
– непоносимост към лактоза
– целиакия
– възпалително заболяване на червата
– хранителна алергия

Ето как да се разберете най-лесно разликата между хранителна алергия и непоносимост от храна:

Хранителна алергия:
– е реакция от имунната система. Вашата имунна система погрешно третира проте