Изследване за алергия при бебе

Ако ви се наложи да правите изследване за алергия при бебе, то трябва да знаете повече за различните видове тестовете за алергии при бебетата.

Едно дете може да развие алергии на всяка възраст. Колкото по-скоро се идентифицират тези алергии, толкова по-скоро те могат да бъдат лекувани, свеждайки до минимум симптомите и съответно подобряване на качеството на живот.

Основни признаци на алергия при бебето могат да включват:
– кожни обриви
– затруднено дишане
– кашлица
– кихане, хрема или задръстване
– сърбеж в очите
– разстроен стомах

изследване за алергия при бебе

Алергиите могат да бъдат предизвикани от различни неща, включително вътрешни и външни дразнители, както и храни. Ако забележите алергични симптоми при детето си, направете среща с педиатър или алерголог. Преди срещата, направете дневник на симптомите и експозициите на алергени. Това ще помогне на лекаря да види дали има някакъв модел. Има различни тестове за алергия, те могат да се направят, за да помогнат за идентифициране на специфични алергии, които вашето дете може да има.

Възможни изследвания за алергия при бебе?
Ако детето ви има нежелани реакции към определен вид храни, е важно да се направят тестове за неговата безопасност. Можете да изследвате детето на всяка възраст, но кожните тестове обикновено не се правят при деца на възраст под 6 месеца. Тестовете за алергия могат да бъдат по-малко точни при много малки деца.

1. Тест с убождане на кожата: При него се прави убождане на кожата и се поставя малка капка от алергена с цел част от него да влезе под кожата. Ако детето ви има алергия към веществото, ще се образува подута червенина. Този тест често се счита за златен стандарт при тестовете за алергия. Той може да се направи на всяка възраст след 6 месеца. Обикновено изследването се извършва от вътрешната страна на ръката или на гърба. Времето, необходимо за тестване, може да варира, в зависимост от броя на алергените, които се нанасят. Ще получите резултати в същия ден.
Фалшивите положителни резултати и негативите са често срещани. Говорете с лекаря на детето си за нещата, които трябва да се направят след изследване за алергия.

2. Интрадермален тест: Това изследване за алергия включва инжектиране на много малко количество алерген под кожата на ръката. Това често се прави, за да се тестват пеницилинови алергии или алергии към отрова от насекоми. След около 15 минути мястото където е било направено инжектирането се проверява за алергична реакция.

3. Кръвен тест: Има множество кръвни тестове за алергии. Тези тестове измерват антителата в кръвта на вашето дете, специфични за различни алергени, включително храни. Колокото по-високо е нивото им, толкова по-голяма е вероятността от алергия. Кръвният тест е подобен на всеки друг кръвен тест. Резултатите обикновено са готови след няколко дни.

4. Тест за провокация с храна: За да диагностицират лекарите хранителна алергия, често използват кожни и кръвни тестове. Ако и двете са положителни, се приема, че има хранителна алергия. Ако резултатите от изследването са неубедителни, може да се направи провокация с алергена. Това се прави не само за откриване на алергия, но и за проверка за израстването на такава. Обикновено се правяи в кабинета на алерголог или в болница, заради възможността за нежелани реакции. В течение на един ден, на вашето дете ще бъдат дадени увеличаващи се количества от определена храна и внимателно ще се следи за реакции. Може да се тества само по една храна в определения момент. Ако детето Ви направи реакция, то ще бъде лекувано незабавно.

5. Диета за елиминиране: Елиминационните диети са точно това, което звучат. Вие елиминирате храна, за която се подозира, че предизвиква алергична реакция или непоносимост, като млечни продукти, яйца или фъстъци. Първо премахнете съмнителната храна от диетата на детето си за две до три седмици и наблюдавайте за всякакви симптоми. След това, ако алерголог на детето ви даде разрешение, вие бавно и индивидуално трябва да въвеждате всяка храна и да държите под око за всякакви алергични реакции като промени в дишането, обриви, промени в изхождането или проблеми със съня.
След като детето ви претърпи тест за алергия, може да имате въпроси. Ето някои от на-често задаваните въпроси.

Колко точни са резултатите при извършеното изследване за алергия при бебето?
Резултатите могат да се различават, в зависимост от теста и специфичната алергия. Говорете с вашия лекар, за да разберете надеждността на всеки тест.

Можете ли да направите повече от един тест за алергия при бебето?
Видът на подозираната алергия ще определи какъв вид тест се прави. Понякога се прави повече от един вид тест. Например, ако тестът на кожата е неубедителен, може да се направи и кръвен тест. Имайте предвид, че някои тестове за алергия са по-малко чувствителни от други.

Какво означават резултатите?
Значението на резултатите от тестовете за алергия зависи от това, което тестът правите. Кръвните тестове не са толкова чувствителни, колкото кожните тестове и могат да дадат и фалшиви положителни или негативи резултати.
Каквото и тестове за алергия да се правят за вашето дете, важно е да поставите тези резултати в по-голямата картина на симптомите, които детето проявява и техните реакции към специфични експозиции. Взети заедно – всички те ще помогнат да се потвърди всяка специфична диагноза за алергия.

Вече със сигурност знаете повече ако ви се наложи да правите изследване за алергия при бебето. Успех мили родители!

Източници:
1. kidshealth.org/en/teens/allergy-tests.html
2. acaai.org/allergies/allergy-treatment/allergy-testing/allergy-testing-children-and-infants
3. acaai.org/allergies/who-has-allergies/children-allergies
4. chop.edu/centers-programs/food-allergy-center/food-challenge-101-learning-module
5 mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-tests/about/pac-20392895

До колко по