Алергии при Бебета

Какво е алергия при бебетата?
Алергията се получава, когато имунната система на детето ви реагира отрицателно на вещества, които обикновено са безобидни. Имунната система погрешно идентифицира алергена като нападател и започва да произвежда антитела за него. Тези антитела предупреждават клетки в тялото – мастоцити, всеки път, когато се сблъскат с дразнителя. Защитните клетки се свързват с антителата, така че те могат да реагират на алергена следващия път, когато го срещнете.

Какво се случва при алергична реакция?
В най–общия случай, по време на една алергична реакция, организма на бебетата или по точно имунната система идентифицира определен  алерген, а клетките в тялото му отделят хистамин, който отключва симптомите на алергична реакция.

Видове Симптоми при различните алергии при бебета:
– сърбящи очи и нос
– подути устни и очи
– сърбеж в устната кухина
– диария и повръщане
– кожен обрив

Ако бебето ви има по–тежка алергична реакция, то може да има хрипове, затруднено дишане, отоци в гърлото и езика и внезапно спадане на кръвното налягане. Това е състояние,  известно като анафилаксия и може да бъде опасно за живота. За щастие тежките реакции са редки. Ако подозирате, че бебето ви има тежка алергична реакция се обадете на бърза помощ веднага.

Някои алергии при бебетата, например към храни се развиват с така наречените забавени алергични реакции. Симптомите на забавените реакции траят по–дълго и са по–устойчиви. Те могат да бъдат рефлукс, колики, диария, запек или екзема, особено при бебета, където млякото е най–честата причина. Някои от симптомите могат да бъдат причинени от различен от алергия проблем, така че е важно да посетите вашия лекар за точна диагноза.

алергии при бебета

Колко са най–честите алергии при бебета и деца?
Алергии са много чести и се смята, че засягат един на всеки четири души в България по някое време от живота му.

Хранителни алергии засягат около осем процента от децата. Млякото е една от най–честите причини за хранителни алергии при бебета и малки деца.

Много бебета израстват с алергиите си. Ако детето ви е алергично към мляко или яйца например, то е вероятно да превъзмогне алергията между пет и девет годишна възраст. Въпреки това има шанс то да развие астма или сенна хрема в по–късен етап от неговия живот. Алергиите към ядки и риба са доста устойчиви и само 10 % до 20 % от децата, които ги имат, успяват да ги превъзмогнат.

Моето дете в риск ли е от алергия?
Някои деца е по–вероятно да развият алергии, тъй като те са генетично обременени. Вашето дете може да наследи склонност към алергии от единия или двамата родители. Ако във вашето семейство например има алергични хора, детето ви вероятно ще развие алергия, защото тялото му произвежда повече антитела от обикновено.

Защо алергиите са във възход днес?
Не е ясно защо различните алергии при бебетата са се увеличили толкова много към днешна дата. Някои експерти смятат, че замърсяването може да е причина за по–честите алергии, или защото нашите домове са доста чисти и имунната системи на детето има по–малко практика в борбата с микробите. Друга теория е, че основна причина е липсата на контакт с безвредните микроби, които естествено се срещат по кожата, в нашите черва и в почвата, пак заради оптималните хигиенни условия Всяка теория защитава тезата, че имунната системи на децата получава по–малък шанс да изгради своя собствена защита срещу алергените.

Лесни ли се откриват видовете алергии при бебета?
Не винаги! Ако вашето бебе подсмърча или киха, това може да се дължи на настинка, а не на алергия. По–общите алергични симптоми като екзема и сенна хрема, както и хранителните алергии, са по–лесни за разпознаване. Само компетентен специалист може да ви каже какво е състоянието на детето.

Как се диагностицира алергията?
Ако вашият лекар подозира, че бебето има алергия, той вероятно ще препоръча тест за алергии. Тестът се прави като се убожда кожата на ръката на детето и върху мястото се поставят няколко капки от специални извлеци от предполагаемите алергени. Друг метод са кръвните тестове за откриване на алергии, които измерват количеството на специфични антитела в кръвта, които са били произведени от имунната система на детето си в отговор на даден алерген.

Как се лекуват различните видове алергии при бебета?
Първата стъпка е да заведете детето си при алерголог, за да разберете към какво е алергично. Най–доброто лечение е да го пазите от алергени, които предизвикват реакция. Това обаче не винаги е лесно. Лекарят също така може да ви даде лекарства като антихистамини или нещо за локално лечение като кортикостероиди.
Лекарствата не могат да излекуват самата алергия, но могат да облекчат честите симптоми като хрема, сърбеж и кихане. Винаги питайте вашия лекар за съвет преди да дадете някакви лекарства на детето си.

Има разбира се различни стъпки, които можете да предприемете, за да намалите драстично излагането на детето от въздействието на най–често срещаните алергени:

  1. Сенна хрема или алергии към цветен прашец

Дръж детето си вътре, когато нивата на полените  са най–високи, особено когато времето е ветровито. Карайте го да вземе вана или душ след всяко излизане навън. Слънчевите очила могат да предпазят очите от цветния прашец.

  1. Алергичност към Прах и акари

Ако бебето ви е алергично към домашен прах, то може да има симптоми, подобни на сенна хрема или екзема. Въпреки че не е възможно да премахнете цялата прах в дома си, редовното почистване ще помогне. Изпирайте пухкавите играчки, възглавниците и завесите, които са магнит за прахта и  акарите, колкото е възможно по–често и при по–висока температура. Проветрявайте стаите, използвайте синтетични възглавници и завивки за леглото на вашето дете и просмуквайте редовно с прахосмукачка. Можете да закупите матраци, които са специално направени да не развиват и задържат акари.

  1. Алергия към Домашни любимци

Слюнката, урината и козината са тези, които предизвикват алергична реакция към домашните любимци. Ако не искате да премахнете за постоянно домашния си любимец от вашия дом, опитайте следното:
– Отглеждайте вашия домашен любимец в ограничен периметър, ако е възможно в границите на една стая.
– Не допускайте домашните любимци да влизат в спалнята на детето.
– Купете си домашния любимец най–малко веднъж на две седмици.
– Перете редовно всички постелки и меки мебели, с които има контакт любимецът ви при поне 60 градуса.
Ако посещавате приятел или роднина, който има домашен любимец, помолете го да не прахосмука в деня, в който ще го посетите, за да не се разпръснат алергени във въздуха.

Ако детето ви има алергия, не се тревожете, а се нагодете към състоянието му, за да избегнете усложнения. Днес все по–често се говори за прибягване към алтернативна медицина за лечение на алергиите, така че проучете въпроса добре!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!