Жълтеница при Бебета

Какво е Жълтеница при Бебета?
Мислите, че кожата на бебето ви изглежда малко жълто. Чудите се дали това е нормално? – Отговорът е да, около 60 процента от здраво родените бебета имат жълтеникаво оцветяване по кожата си – наречено жълтеница при бебета. Тя трае до около първите 1 – 2 седмица от живота на новороденото. В действителност почти всички новородени бебета имат жълтеница, но при някои не винаги е забележима. За повечето бебета това е временно състояние, безвредно е и отшумява от само себе си или с лека форма на лечение. Но в редки случаи жълтеницата може да се усложни, така че е важно да сте информирани и да държите бебето под око.

жълтеница при бебета

Какво причинява жълтеница при бебета?
Високите нива на пигмент в кръвта, наречен билирубин, е причина кожата да изглежда жълта. Кръвта на всички съдържа билирубин. Билирубинът е един от странични продукти, създадени, когато старите червени кръвни клетки се разрушават в нашия организъм. Обикновено черният дроб премахва билирубина от кръвта и тялото след това се отървава от него чрез червата. По време на бременността черният дроб на майката елиминира билирубина на нейното бебе, но след раждането отнема известно време на черния дроб на бебето да започне да работи правилно. Резултатът: пигментът се натрупва в кръвта на бебето и кожата му придобива жълтеникав цвят. Този тип жълтеница при бебета е наречен физиологична жълтеница, обикновено се появява на 2 – 3 ден от живота на бебето и изчезва сама по себе си до две седмици. Жълтият цвят има тенденция да се появи първо по лицето на бебето, след което се премества надолу по шията и гърдите.


Може ли кърменето да предизвика жълтеница при бебета?

Кърменето не причинява жълтеница на бебето, но жълтеница е по–вероятно да възникне при не кърмените бебета. Недостигът на течности причинява концентрацията на билирубин в кръвта да се покачва. Така че, ако бебето все още не получава достатъчно кърма, е по–вероятно да развие жълтеница. Ако мислите, че бебето не получава достатъчно кърма от гърдите, обсъдете храненето на бебето с вашия лекар. След като бебето започне да получава достатъчно дневно количество кърма – чрез подобрена техника на кърмене, по–чести хранения, добавки с изцедена кърма или адаптирано мляко – появилата се жълтеница при бебетата вероятно ще отмине бързо.

Опасна ли е появилата се жълтеница при бебетата?
В огромното мнозинство от случаите жълтеницата при новородените бебета не е нещо, от което да се притеснявате. Но ако нивата на билирубина на бебето се твърде високи, жълтеницата може да доведе до трайно увреждане на нервната система. Много малък процент от новородените развиват състояние, наречено керниктер, което може да доведе до глухота, забавено развитие, или форма на церебрална парализа.

Има ли тестове за жълтеница при бебета?
Медицинският екип ще разгледа вашето бебе за жълтеница при раждането. В идеалния случай те също трябва да го преглеждат от 3 до 5 дни след раждането, когато нивата на билирубина е вероятно да бъдат най–високи. Ако има някакви притеснения, че вашето бебе е с по–тежка жълтеница, може лекарите да направят тест на кожата или кръвен тест, за да проверят нивата на билирубин.

Кога трябва да посетя лекар?
Говорете с лекар, ако кожата на вашето бебе е жълтеникава, особено ако бялото на очите, корема, ръцете или краката са силно жълти. Също така се обадете на лекаря си, ако бебето ви трудно се събужда или е дребно и не иска да яде, и ако то е дори с лека жълтеница за повече от три седмици.

Кога се смята, че има усложнения от появилата се жълтеница при бебета?
Ако бебето развие жълтеница в първите 24 часа след раждането, тя винаги се счита за сериозна и ще има нужда от внимателно наблюдение. Този тип жълтеница е рядкост. В повечето случаи жълтеницата не се нуждае от лечение, но когато е нужно такова – фототерапията (светлинната терапия) се смята за много безопасна и ефективна. Друг вариант за терапия е свързан с опаковане на бебето в оптично одеяло. При появата на умерена жълтеница при бебета – фототерапията обикновено е ефективна, но ако бебето е развило тежка форма на жълтеница, или нивата на билирубина продължават да растат, въпреки фототерапията, може да се наложи да се прелива кръв на бебето, наречено „обменно преливане.“ Това преливане замества част от кръвта на бебето, която съдържа високите нива на билирубина ,с кръвта на донора, съдържаща нормални нива.

Нещо друго, което можете да направите за намаляване на появилата се жълтеница при бебетата е да се уверите, че те поемат изобилие от кърма или адаптирано мляко, така че да имат чести движения на червата. Ако имате някакви притеснения за жълтеницата при вашето бебе, консултирайте се с лекаря си, за да се уверите, че сте поели правилните стъпки, за да върне вашето бебе пак сладкия си розов цвят.

Статията е написана с любов към малките новородени ангелчета и към техните родители, които за първи път се сблъскват с почти задължителната жълтеница при бебета.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):