Запек при Бебета

Какво е запек при бебета?
Запекът е състояние когато изпражненията станат по–стегнати. Детето може да се смущава от болка когато има нужда да изпразни червата си и те няма да могат да се изпразват толкова често както обикновено. Запекът е по–срещан при по–големи бебета. Бебе което има запек, често има колики или болки, защото голямото неизхвърляно количество на изпражненията води до разширяване на червата.

Какво предизвиква запек при бебета
Кърменето на новородено бебе много рядко предизвиква запек, защото кърмата е лесно смилаема.  Бебетата които още кърмят имат полезни видове бактерии в червата си, които са в състояние да смелят въглехидратите, протеините и мазнините в млякото. Кърмата съдържа хормон, които увеличава движението на червата и помага да ги изпразни. Дехидратацията може да предизвика запек, но ако едно новородено което още кърми е дехидратирано то може да си вземе повече мляко от майката. При бебета които се хранят с бутилка те могат да пият не повече от това което е поставено в бутилката. Състава на майчиното мляко се променя с растежа на бебето, за да покрива нуждите на вашето дете. Храните които се дават след отбиване, обикновено са причина за запек. Дехидратацията остава основен фактор, особено в горещо време. В някои случаи запекът може да е по–сериозен съпътстваш от някакво заболяване. Ако бебето ви не покачва своето тегло или други симптоми потърсете вашия лекар. Бебето хранено от шише често може да страда от запек, защото адаптираното мляко е по–трудно за храносмилане. Бебетата които получават само адаптирано мляко обикновено имат по–малко движения на червата си. Техните изпражнения ще бъдат по дебели.

Движение на червата при новородено бебе на възраст до 6 месеца.запек при бебета


Броят на избожданията при новородено бебе варира значително и това, което е нормално може да варира от няколко пъти на ден и най–малко веднъж в седмицата. На едно бебе трябва да се дава разслабително единствено ако има затруднения при изхождането и по–големи интервали. Кърмените бебета имат чести движения на червата и техните изпражнения обикновено са жълти.
Движение на червата при новородено бебе на възраст от 4/6 месеца нагоре

След като бебето започне да приема други храни с твърди частици, движенията на червата и външният вид на изпражненията зависят от храната. Когато бебето започне да яде твърда храна самата честота на изхождане ще се промени. Обикновено няколко пъти на ден или по–рядко веднъж на всеки два дни. В този момент бебето може да получи запек, защото червата трябва да свикнат с новия състав на храната. След като бебето поема вече твърда храна, трябва да се внимава да не се стигне до дехидратация, която да доведе до запек.

Мерки за лечение на запек при бебета
– Масажирайте коремчето на вашето бебе. Започнете от пъп и след това навън с нежни масажни движения и кръгове в посока на часовниковата стрелка. Прибавете някакво масло по вашите пръсти за да не раздразните кожата. Продължете масажа само ако бебето ви се радва и чувства добре от масажа.
– Движения на краката на бебето. Сложете бебето така че да лежи по гръб, хванете краката и внимателно ги движете като при колоездене. Това ще раздвижи мускулите на стомаха.
– Къпане на бебето и топлата вода могат да отпуснат вашето бебе и изпражненията да преминат по–лесно. Може в топлата баня да направите масаж на стомаха също така.
– Давайте на вашето бебе допълнително течности и проверете дали правилно приготвяте адаптираното мляко за вашето бебе – прочетете листовката отново. Жените споделят че при смяна на марката на млеката тяхното бебе се чувства различно с различните млека.

Как да предотвратим запек при бебета
След като бебето е на възраст между 4 – 6 месец, може да приема с  храната си плодове и зеленчукови пюрета. Те от своя страна са богати на фибри и ще помогнат за предотвратяване на запек. Също така давайте достатъчно течности на бебето.

Ако запекът ви притеснява или продължава необичайно дълго се консултирайте с вашия лекар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на