Запек при Кърмачета

Какво е запек при кърмачета?
Дори, когато само чуем думата запек си правим аналогия  с нещо много неприятно. Подобно на дискомфорта, който предизвиква  при възрастните хора, така се мъчат и малките бебета. Като цяло процесът представлява създаване на трудност изпражненията да излязат от организма. Приети са определени норми за броя изхождания на бебетата, за да бъде нормално. Наличието на по-малко от тези норми обикновено поражда и запек. Тъй, като децата са различни и техните организми са устроени различно въпреки приликата, те функционират по различен начин. Детето се изхожда по няколко пъти на ден предимно след всяко хранене, това е за малките бебета през първите няколко месеца, когато се хранят само с мляко. Следва периода на захранване, около 6-я месец след раждането, тогава детето променя своята честота на изхождане. Или казано още по- точно, след раждането изхожданията са много, но с малко количество (може само да се зацапа леко памперса), а след това се разреждат, като честота до 2-3 пъти на ден, но с повече количество. При всички положения на никой не му е приятно да се сблъска с това, защото се тормози и кърмачето и родителите му.

Причини за запек?
По принцип докторите казват, че при нормално положение бебетата, които са кърмени не би трябвало да се сблъскват със запек. Това може да им се случи, чак след захранването с твърда храна. Счита се, че децата хранени с адаптирани млека са податливи към запека, защото коремчетата им не могат да свикнат с тях. Но всъщност почти всяко малко бебе се сблъсква с това. И причината не е само в това какво мляко яде.

  1. Една от най-важните причини за неприятния запек на вашето дете е липсата или намаленото количество фибри в неговия организъм. Ако добавяте малко пресни плодове или зеленчуци, а ако е на твърда храна и лъжица овесени ядки към закуската няма да имате този проблем.
  2.  Друга причина и една от най-често срещаните при малките бебета е обезводняването на организмите. Липсата на нужните количества вода в тялото оказва своето влияние, изпражненията се сгъстяват и излизат много трудно.
  3. При кърмачетата, които освен кърмата се хранят и с твърда храна, разбира се причината за промяна в изхожданията е твърдата храна. Понякога майката не преценява какво и колко точно дава, и при обработка на хранителните вещества се получават усложнения, така и при отделянето на акото.
  4. Има и други причини, които са индивидуални и се проявяват при различните деца. Всяка майка с времето се научава да разпознава, кога се случва нещо отрицателно в организма на детето си и от кое то изпитва този неприятен проблем с изхождането по голяма нужда.

Симптоми на запек при кърмачета?
Има някои основни признаци, които биха ви помогнали да разберете, какво се случва и да откриете на време леко преминаване през този неприятен период на запек. Всяка майка, познава изражението на лицето на своето дете какво значи, но понякога трябват и други помощни симптоми:
– Спазми в стомаха – детето се свива, като приближава краката към тялото си.
– Стомаха се втвърдява – а допир долната част на стомаха или от пъпа на долу е твърда и при допир от ваша страна детето негодува.
– На външен вид изпражненията са много твърди  и сухи.
– Понякога се променя и цвета, но това е в зависимост от възрастта на бебето.

Лечение на запек при кърмачета?
При вече установен запек има лечение, но  е добре вашият личен лекар да прегледа детето и да постави нужното лечение. Има хомеопатични средства, които се препоръчват при децата. С тях се регулира обработката на храната и стомахът си отдъхва и намалява натоварването. Ако все пак се нуждаете от нещо, което да олекоти изхождането на кърмачето има няколко начина, с които да му помогнете да се изходи:
– Първо го предразположете. Съблечете го от кръста на долу и му говорете, повечето деца се упокояват от гласа на близките.
– След това направете лек масаж в областта на корема с кръгообразни движения, но без да натискате. Съвсем леко все едно го галите, така успокоявате спазмите в стомахчето му.
– Накрая с леки движения хванете краченцата и ги придвижете към корема. Така му помагате да напъва и става по-лесно за него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.