Зачеване на Близнаци

Знаете ли как се достига до зачеване на близнаци, какви са шансовете са това и какви са особеностите около забременяването с близнаци.

Нека първо да си изясним колко са видовете близнаци и с какво се различават!
Да има в семейството на някой близнаци е голяма радост. Навсякъде се счита за нещо божествено и неописуемо, което носи много радост на всяко семейство. Когато попитате някой, какво е близнаци, в повечето случай ще ви кажат двама души родени в един и същи ден от една и съща жена. Всъщност има много подробности около видовете близнаци. Те се делят на две основни групи, които си приличат, но всъщност са много различни. Може да се различават по начина на зачеване на близнаците, начина на износване и развитие в утробата на майката и други характеристики, които сега ще разясним.

близнаци

1. Еднояйчни близнаци – Двойките еднояйчни близнаци са малка част от всички по света. Причината, е че тяхното зачеване е много по–рядко и сложно. И до днес има много неразкрити неща около зачеване на близнаци – еднояйчни. Процесът започва, като обикновена бременност или една яйцеклетка се опложда от един сперматозоид. Тогава някак си необяснимо преди 15 ден след оплождането тази яйцеклетка се дели и стават 2 еднакви, които се развиват на едно. При еднояйчните близнаци има почти 100% прилика. Външният им вид е еднакъв, както и се дублират повечето им заболявания. Също така имат сходни отпечатъци. Медицината все още не може да обясни как точно се случва това разделяне на яйцеклетката и се оформят два зародиша от нея. Повече научете в Еднояйчни Близнаци.

2. Двуяйчни близнаци – При този вид зачеване на близнаци се наблюдава следния процес от оплождане до раждането. Първо при един цикъл се отделят две яйцеклетки (това се нарича свръх овулация), които биват оплождани от два сперматозоида в един и същ полов контакт. След процеса по  оплождане и двете вече оплодени яйцеклетки се закрепват за матката, където всяка индивидуално започва да се развива. Или всяка си има своя плацента и всичко, което се случва с единия зародиш се случва и на другия, но в друг околоплоден мехур. Въпреки, че се развиват заедно, те са независими един от друг. След раждането тези близнаци си приличат, но все едно са брат и сестра родени отделно. Имат си различни отпечатъци и ДНК. По–голямата част от близнаците по целия сват са двуяйчни почти 2/3. Повече научете в Двуяйчни близнаци.

Как се достига до зачеване на близнаци?
описание на зачеванетоИма няколко начина за зачеване на близнаци, както и някои тънкости. Приказва се и за специални действия, които уж помагали за зачеването на близнаци. Кои са верни и кои не, все още не може да се каже със сигурност. Но все пак има и изпитани методи, които са се доказали със времето. Много фактори външни и вътрешни, които при някои помагат, а при други не. В следващите редове сме описали някои от най–срещаните и чести съвпадения при които се постига зачеване на близнаци.

1. Етнос – колкото и странно да звучи, етноса има значение, защото е доказано, че жените от африкански произход най–често раждат близнаци.
2. Месеца на зачеване – Това не е сигурно, колко е вярно, но има характеристика и хората са направили проучване. През пролетно–летния сезон се зачеват повече близнаци от есенно–зимния сезон. Това се дължи на продължителността на деня и повечето слънчева светлина.
3. Начин на хранене – Според специалисти жените, които водят здравословен начин на живот имат по–голяма възможност за близнаци. Наблягането на качествени млечни продукти също помага. В тези храни се съдържа вещество, което стимулира определени хормони и те от своя страна причиняват хиперовулация.
4. Наследствени близнаци – Този термин е много познат, защото при наличието на близнаци в родословното дърво, се увеличава вероятността за последващо зачеване на близнаци, но това се случва само от страна на жената. От там идва и изразът за близнаци през поколение. Защото мъжа не може да предаде този ген и да повлияе на зачеването. Той само го предава на детето си и ако е момиче съответно тя има голям шанс за многоплодна бременност.
5. Втора многоплодна бременност – имате голям шанс за близнаци, ако при първата си бременност също сте носили повече от едно дете в утробата си.
6. Повече от една бременност – Шансът за зачеване на повече от едно дете за една бременност се увеличава, след всяко раждане. Или колкото повече деца имате, толкова повече се увеличава и шанса за многоплодна бременност.
7. Подходяща възраст – Като много други необичайни фактори и този си има влияние. Когато жена навърши 30 години, нейният биологичен часовник заработва по–бързо и се получава един вид хиперовулация. Така шансът за зачеване на близнаци при жени над тази възраст е няколко пъти повече.
8. Ин–витро оплождане – От както са се направили многобройни открития в тази област, освен радостта на много семейства, които успяват да имат дете след дългите неуспешни опити с тази процедура тя има и друга особеност. А именно, че в много от случаите при ин витро оплождането се оказва, че почти 50% от бременностите са с многоплодни бременности т.е при тях е най – често срещано зачеването на близнаци.

Успех на всички които желаят да успешно и бързо зачеване на близнаци от екипът на Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).