Съвети за Зачеване

Понякога не се замисляме, колко трудно всъщност може да бъде да създадем живот. Само онези, които са се борили за това дълго време и са жертвали много, за да го получат знаят, и оценяват, какво значи да имаш дете. В повечето случаи се замисляме за това едва, когато се сблъскаме с подобен проблем. В тази статия ще опишем най–важните съвети за зачеване, но преди това…

Какво се случва преди зачеване?
Някои биха погледнали шеговито на нещата, все пак всички знаем какво е нужно на една двойка, за да си има дете, но понякога нещата не са толкова лесни, както изглеждат. В повечето от случаите, когато двойка има проблеми дори не знаят, че имат съществуващ проблем и разбират едва, когато вече си направят изследвания. Обикновено женския организъм се настройва всеки месец за евентуално бъдещо зачеване. Нарича се овулация и всяка жена има такъв процес, при които яйцеклетката е узряла и готова за оплождане. При наличен менструален цикъл съответно жената има и овулация. Тя започва обикновено на 14 ден след края на месечния цикъл и продължава максимум 48 часа, докато яйцеклетката се отдели и започне пътят си към изхода, за да бъде изхвърлена от организма на жената при следващия месечен цикъл.

съвети за зачеване

Какво да направя за по–лесно зачеване?
Когато с вашият партньор сте сигурно в това, което искате и започнете опити за зачеване може да си помогнете сами, за да се случи това по–лесно. Може да следвате някои съвети за зачеване например. При всеки има няколко варианта за подпомагане, които включват физическа и психическа подготовка. Ако сте правили опити повече от 6 месеца, а резултат няма е нужно да се посети лекар и да бъдат направени някои нужни изследвания, за да се види дали има някакъв проблем и да се установи последващи стъпки и лекарски съвети за зачеване. Ако сте преминали през рутинните изследвани и нямате никакви здравословни проблеми може да спазвате някои от следните съвети за зачеване:

1. Физическа подготовка – Физическото ниво на организма е изключително важна. В тази графа влиза всичко от хранителния режим, до приема на витамини. Всяко нещо на пръв поглед изглежда, като не достатъчно за зачеване, но всъщност оказва голямо влияние на организма и не може да си представите, колко може да ви помогне.

  • Хранителен режим – здравословното хранене е приятел на организма на всеки човек и ценен съвет ако желаете да заченете. Вредните токсини дават отрицателен ефект на цялостното здравословно състояние, много силно се препоръчва да бъдат отказани вредните храни. Като в това число влизат мазните храни, тлъсто месо, пържено, чипсове и др. Постарайте се да се храните с много пресни плодове и зеленчуци, риба, пресни ядки и т.н
  • Движение – постоянното движение е приятел на всяка жена, която желае дете. Разбира се и мъжете трябва да спортуват и добавят повече движение във своя дневен режим. Ежедневните разходки са задължителни, а ако ги комбинирате с природата и чистия въздух нещата са още по–благоприятни. Препоръчва се всеки ден да се извървяват поне 3–4 километра пеш или с колело, което не е много ако сте в приятна компания и го правите ей така, а не по задължение.
  • Прием на фолиева киселина – Фолиевата киселина е изключително полезна, да се приема преди зачеване и по време на цялата бременност. В началото преди зачеването предразполага организма, а след това помага на плода да няма сериозни увреждания. Започва се прием около 3 месеца преди опити за зачеване и продължава поне до 3 месец на бременността, а защо не и до края на бременността. Посъветвайте се с вашият лекар специалист относно количеството дневен прием фолиева киселина което е нужно за вашият организъм. Обикновено това е около 0,4 mg на ден.
  • Алкохол и цигари – два порока, които вредят на всичко в човек. Ако ползвате някое от двете или и двете е препоръчително да спрете през периода. Съветите на експертите са, че когато правите опити с вашия партньор за зачеване, цигарите и алкохола трябва да се откажат задължително.

2. Психическа подготовка – Психическото ниво на организма е толкова важно, колкото и физическата и е нужно време и постоянство за да успеем да се подготвим психически. Първа важна крачка е да се настроите за хубави моменти и да се откъснете от всички възможни усложнения или проблеми. Лекари отправят съвети за зачеване и от психическа гледна точка. Трябва да не се поддавате на напрежение или нерви, само ще ви навредят, защото хормоните се побъркват и тялото се чуди какво става. Наблегнете на спокойни мероприятия в приятна компания, не се поддавайте на скандали или провокации, които могат да ви изкарат от контрол. Спокойствието е най–важната черта за една лека бременност и безпроблемно зачеване. Отдайте се на приятни мигове с партньора си и не го мислете толкова много, колкото повече го мислите толкова повече подлагате тялото си на тормоз.

Важен ли е секса за едно бързо, лесно и успешно зачеване?
Този въпрос по принцип е излишен, но има някои подробности около честото на акта и кога е най–удачно. Първо си пресметнете датата на овулация, а след това в този период е нужно поне 2 пъти дневно да има сексуален акт. Съветът тук е да се избягва веднага след това да се взема душ, най–добре изчакайте да минат поне 20–30 минути.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).