Прегледана и обновена на 01-10-2016

Защо тече кръв от носа при бременност?
Кръвотечението от носа е често срещано по време на бременност, особено след навлизането във второто тримесечие. Статистиката показва, че около 1 на всеки 5 бременни жени са имали кръв от носа, в сравнение със 1 на 16 жени които не са бременни. Появата на кръв от носа при бременност са по–чести, защото активните хормони на бременността – прогестерон и естроген разширяват кръвоносните съдове. Високото кръвно налягане също е предпоставка за появата на кръв от носа по време на бременност. Често жените споделят, че това се случва дори когато имат ранните сутришни повръщания в първите гестационни седмици от своята бременност. Други споделят, че след 4–ти месец спира всякакво течение на кръв от носа. Както се казва всеки организъм е различен и понася бременността по различен начин. Но тук по–важното е не кога може да ви потече кръв от вашият нос, а как да се справите с него по–възможно най–бързият начин.

кръв от носа при бременност

Как да спра кървене от носа?
Повечето кръвотечения от носа по време на бременност започват от много малки кръвоносни съдове, който се намират в предната част на носа и затова е лесно да се спрат. Разбира се кръвта от носа може да е от задните кръвоносни съдове на носа, а те са по–големи. Съответно ако кръвотечението е причинено именно от тях, то тогава е по–трудно да бъде спряно. Има разбира се няколко трика, които може да приложите върху себе си за да спрете прииждащата кръв от носа при бременност:

 • На първо място седнете и здраво стиснете с пръсти своя нос. Най–добре това да се случи точно над ноздрите, там където носът е по–мек. През това време ще трябва да дишате през устата.
 • Дръжте така за около 10 минути без да пускате, след това пуснете разбира се и вижте дали кръвотечението е спряло.
 • Също така може да се наведете леко напред, по този начин кръвта няма да попадне във вашето гърло и след това в стомаха. Вие ще може да плюете ако кръвта случайно се стече надолу по задната част на гърлото.
 • Ако почуствате слабост и ви прималее, веднага легнете, но на една страна, за да се избегне попадане на кръв в гърлото или хранопровода ви и да не се задавите или да предизвикате повръщане.
 • Сложете студен компрес с лед, студа стеснява кръвоносните съдове.
 • Намокрете памук със студена вода, топнете памука в сол и си го пъхнете в ноздрите, това е доказано от векове назад.
 • В повечето случай кървенето трябва да спре до 15 минути, ако все още притискате ноздрите си. Този вид притискане нормализира налягането и помага на кръвта да се съсири правилно.
 • След като кървенето е спряло, не правете никакви физически упражнения, вдигане на тежки предмети, пиене на алкохол или горещи напитки, защото те може да доведат до разширяване на кръвоносните съдове.

Какво трябва да направя за да избегна появата на кръв от носа при бременност?

 • Опитайте се да не позволите на вашият нос да изсъхне, особено през зимата. Добра практика е да слагате например вазелин във вътрешната част на носа. Също така ако сте на централно отопление, въздуха в стаята изсъхва, затова може да използвате овлажнител за стая.
 • Ако сте хремави, бъдете внимателни когато си издухвате носа. Силното издухване на носа може да доведе до спукване на кръвоносните съдове и отново това да доведе до появата на кръв от носа.
 • Пийте повече течности, особено през летните горещи дни. Това ще даде допълнителна хидратация както на лигавицата, така и на други меки тъкани в носа ви.
 • Слагайте си домашни капки за нос, за да поддържате лигавицата на носа. Много лесно може да си направите от сол и вода т.н солен разтвор. Ако мислите да си слагате капки купени от аптеката за нос то задължително трябва да се посъветвате с вашият лекар.

Може ли кървенето от носа да се отрази на моята бременност?
Наистина е доста неприятно ако човек има често кървене от носа, особено ако това се случва в такъв важен момент от неговия живот – Бременността. Кървенето от носа по време на бременност може да бъде свързан с повишен риск от тежък кръвоизлив след раждането. Проучване доказа че рискът от кръвоизлив при раждане е в пъти по–голям при жени който имат често кървене от носа през последният триместър на своята бременност. Затова трябва да се посъветвате с вашият лекар, а от своя страна той може да ви препоръча цезарово сечение.

Кога да потърся лекарска помощ при появата на кръв от носа при бременност?
Вие трябва да потърсите лекар винаги когато се чувствате притеснена за вашето здраве или това на бебето или ако са налице следните неща:

 • Вашето кръвотечение от носа не е спряло, след като сте държали запушени вашите ноздри за 10 минути.
 • Имате силно кръвотечение което дори преминава по задната част на гърлото и навлиза в устата ви. Това кървене е много трудно да се спре.

Лечение на кръв от носа при бременност!
Ако вече сте потърсили лекарска помощ, то вашият лекар най–вероятно ще използва тампон за да притисне носът ви и постигне натиск върху кръвоносните съдове, за да спре кървенето. За известно време ще трябва да ходите с тампон или марля и ако не искате да си я махнете сама, може да се върнете при вашият лекар за да я премахне той. При по–големи и продължителни ситуации може да се наложи химическо обгаряне със тампон натрит в сребърен нитрат. Може да се наложи кръвоносният съд да се запечата с електрически ток – електрокаутеризация, но това е при много тежки случай. Важното е че каквото и да предприеме вашият лекар за да спре появата на кръв от носа, то тези действия няма да повлияят на вас или на вашето бебе. Вие сте в сигурни ръце! А по–важното е че след като родите кървенето от носа ще спре може би за цял живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Спекулум

Previous article

Кога Настъпва Менопаузата

Next article