Кога Настъпва Менопаузата

Няма жена която на определена възраст от своя живот да не си зададе въпроса „Кога настъпва менопаузата“! В тази статия ще разгледаме на колко години жената се сблъсква със своята менопауза и защо това се случва на различна възраст при всяка жена!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

На определена възраст от своя живот всяка една жена навлиза в период на менопауза. Това е интересен момент от живота, защото възрастта на която настъпва естествено менопаузата може да бъде маркер за остаряването и здравето на жената. По–късна менопауза в живота на жената се свързва със следните характеристики:

 • по–голяма продължителност на живот
 • намаляване на риска от сърдечно –съдови заболявания, инсулт, атеросклероза
 • по–малко загуба на костна плътност и намаляване на риска от остеопороза и фрактури на костите
 • повишен риск от рак на гърдата, на яйчниците, на ендометриума

кога настъпва менопаузата

Кога настъпва менопаузата?
Средно статистическите данни показват, че при повечето жени менопаузата настъпва след 45 години. В повечето случай това се случва между 50 и 52 години, а предменопаузата настъпва на около 47 годишна възраст. Разбира се тези данни варират в зависимост от расата и етническата принадлежност на жените. Менопаузата е силно генетично свързана, така че е твърде вероятно жената да попадне в този период, точно на същите години когато и нейната майка е навлязла. Разбира се това не винаги е вярно, някои жени достигат до менопауза при необичайно ранна възраст – преди 45 години. Така че ако майката на жената е достигнала своята менопауза на 45 години, но сестрата или дори бабата е получила менопаузата на 52 години, то с известна степен на доверие може да се твърди, че вероятно вие ще получите своята някъде по–средата.

Фактори оказващи влияние върху настъпването на менопаузата при жените
Възраст на майката в менопауза е ключов фактор, но не и единственият.Тук сме описали още няколко фактора, които може да окажат влияние върху възрастта при която настъпва менопаузата в живота на жената:

 • Пушенето на цигари – факторът начин на живот е основен за нашето здраве. Доказано е, че ако вие пушите, а майка ви не е пушила то тогава менопаузата при вас може да настъпи по–рано. Разбира се и обратното ако вие не пушите, а вашата майка е пушила то е твърде вероятно вашата менопауза да настъпи по–късно.
 • Химиотерапия – повечето форми на химиотерапия, използвани при по–млади жени са леко токсични за яйчниците. Затова много жени подложени на лечение чрез химиотерапия, може да имат временна менопауза, като след приключване на успешно лечение техният менструален цикъл може да се възстанови и те да излязат от тази временна менопауза (не винаги се случва).
 • Операция на женската полово система – може да се използват хормони за лечение, който да повлияят на менопаузата
 • Етнос – вече го споменахме по–горе. Например Испанките получават на по–ранна възраст менопауза, а китайките на по–късна възраст.
 • Географски район – при жени който живеят на голяма надморска височина тяхната менопауза настъпва по–рано, за разлика от жени които живеят в по–ниски райони.
 • Дължина на менструалния цикъл – жени чиято средна менструация е по–малко от 27 дни са изложени на менопауза по–рано, отколкото при жени чиято средно дневна менструация е между от 26 – 32 дни. Дори има изследвания които откриват, че при жени който имат дълъг менструален цикъл – повече от 36 дни, тяхната менопауза е още на по–късна възраст от останалите жени със средно 1 година повече.
 • Тегло на жената – тук проучванията са противоречиви и няма точна представа дали индексът на телесна маса при жените има отражение върху това на каква възраст те ще навлязат в този период.
 • Физически дейности – спортистите са склонни да имат на по–късна възраст първа менструация, има случай на ановулация и аменорея. Въпреки това не се смята че физическите дейности оказват някакво влияние върху менопаузата при жената.
 • Хранене – едно проучване е доказало, че при недохранените жени поради някаква причина, менопаузата настъпва средно 4 години по–рано от жените хранили се нормално (тук се има в предвид недоразвитите райони, при който недохранването е основен проблем).

Вече разбрахте отговора на въпроса „Кога настъпва менопаузата“ и разбира се какви може да са причините за по–ранна или по–късна менопауза при различните жени. В заключение може да кажем, че най–вероятно вие ще навлезете в предменопауза след 45 годишна възраст, а пълното и настъпване може би ще бъде близко до годините на вашата майка, когато при нея е настъпила менопаузата. Твърде вероятно е това да се случи на около 50 годишна възраст.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация