Аменорея (Липса на Менструация)

какво е аменорея и липса на менструация и цикъл

Какво е Аменорея (Какво е Липса на Менструация)?
Аменорея казваме при липса на менструация. Това е аномалия, при която менструацията липсва по времето, когато би трябвало да бъде налице. За физиологична тази липса се смята преди 15 годишна възраст, по време на бременност и кърмене и в преходната възраст. Нормално менструацията е резултат на взаимодействието между мозъчната кора, хипофизата, яйчниците, матката и общото състояние на организма. Когато някое от изброените не е в дисбаланс се достига до аменорея – липса на менструация.

Видове Аменорея (Видеве Липса на Менструация)
Ненормалната липса на менструация бива: първична аменорея – когато жената изобщо не е имала менструация, и вторична аменорея – когато тя е имала менструация, но впоследствие по различни причини се е прекратила.

– Първичната аменорея се дължи или на недостатъчно развитие, или на липса на вътрешни полови органи на жената.

– Вторичната аменорея се дължи на различни причини.
Причини за вторична аменорея:
Нервно – психичните фактори нерядко причиняват липса на менструация. Особено голямо значение имат силната уплаха и изобщо силните преживявания. Често някои момичета от страх, че може да са забременели, загубват менструация за известно време, дори и без да са забременели. Значение има и моментът на силното преживяване. Ако жената има силно преживяване по време на менструация, тя може веднага да спре. Липса на цикъл може да се получи и при промяна в условията на живот. В тия случаи след връщането към старите условия менструацията се възстановява. Някои нервни разстройства също могат да доведат до аменорея (липса на менструация). Тежки заболявания, като туберкулоза, сърдечни, бъбречни и инфекциозни заболявания, както и хронични отравяния, също могат да доведат до хормонална недостатъчност и оттук до аменорея. Промените в начина на живот, в режима на хранене, както и трудовото преустройство могат да предизвикат временно спиране на менструацията, а понякога и за по – продължително време. Също така след някои гинекологични операции (премахване на яйчниците и матката) се получава изкуствено спиране на менструацията. Същото става и след облъчване на яйчниците с рентгенови лъчи. Липса на менструация понякога се явява и след кюретаж, след раждане, както и след криминален аборт вследствие вкарване в маточната кухина на различни разтвори с цел – аборт. Описани са случаи за липса на цикъл и у жени, които не могат да забременеят, а силно желаят да имат дете. Злокачествените тумори също може да доведат до аменорея (липса на менструация). Това са само основните причини за липса на цикъл и тъй като аменореята се дължи на най–различни причини, често много сложни, това налага винаги да се потърси лекар.

Лечение на Аменорея (Видове Липса на Менструация)
На първо място трябва да се определи причината за това явление. Най – често аменореята се лекува чрез лекарства които съдържат определени хормони или това е т.нар. хормонално лечение, но може в много редки случай да е нужна оперативна намеса. Може да се заяви, че колкото болната е по–млада и аменореята е по–краткотрайна, толкова изходът от лечението при липса на менструация е по–благоприятен и бърз. Затова нашият съвет е при някакви притеснения не се колебайте да потърсите вашият личен лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация