Речник

Аменорея (Липса на Менструация)

Обновена: 05-08-2016

какво е аменорея и липса на менструация и цикъл Какво е Аменорея (Какво е Липса на Менструация)?
Аменорея казваме при липса на менструация. Това е аномалия, при която менструацията липсва по времето, когато би трябвало да бъде налице. За физиологична тази липса се смята преди 15 годишна възраст, по време на бременност и кърмене и в преходната възраст. Нормално менструацията е резултат на взаимодействието между мозъчната кора, хипофизата, яйчниците, матката и общото състояние на организма. Когато някое от изброените не е в дисбаланс се достига до аменорея – липса на менструация.

Видове Аменорея (Видеве Липса на Менструация)
Ненормалната липса на менструация бива: първична аменорея – когато жената изобщо не е имала менструация, и вторична аменорея – когато тя е имала менструация, но впоследствие по различни причини се е прекратила.

– Първичната аменорея се дължи или на недостатъчно развитие, или на липса на вътрешни полови органи на жената.

– Вторичната аменорея се дължи на различни причини.
Причини за вторична аменорея:
Нервно – психичните фактори нерядко причиняват липса на менструация. Особено голямо значение имат силната уплаха и изобщо силните преживявания. Често някои момичета от страх, че може да са забременели, загубват менструация за известно време, дори и без да са забременели. Значение има и моментът на силното преживяване. Ако жената има силно преживяване по време на менструация, тя може веднага да спре. Липса на цикъл може да се получи и при промяна в условията на живот. В тия случаи след връщането към старите условия менструацията се възстановява. Някои нервни разстройства също могат да доведат до аменорея (липса на менструация). Тежки заболявания, като туберкулоза, сърдечни, бъбречни и инфекциозни заболявания, както и хронични отравяния, също могат да доведат до хормонална недостатъчност и оттук до аменорея. Промените в начина на живот, в режима на хранене, както и трудовото преустройство могат да предизвикат временно спиране на менструацията, а понякога и за по – продължително време. Също така след някои гинекологични операции (премахване на яйчниците и матката) се получава изкуствено спиране на менструацията. Същото става и след облъчване на яйчниците с рентгенови лъчи. Липса на менструация понякога се явява и след кюретаж, след раждане, както и след криминален аборт вследствие вкарване в маточната кухина на различни разтвори с цел – аборт. Описани са случаи за липса на цикъл и у жени, които не могат да забременеят, а силно желаят да имат дете. Злокачествените тумори също може да доведат до аменорея (липса на менструация). Това са само основните причини за липса на цикъл и тъй като аменореята се дължи на най–различни причини, често много сложни, това налага винаги да се потърси лекар.

Лечение на Аменорея (Видове Липса на Менструация)
На първо място трябва да се определи причината за това явление. Най – често аменореята се лекува чрез лекарства които съдържат определени хормони или това е т.нар. хормонално лечение, но може в много редки случай да е нужна оперативна намеса. Може да се заяви, че колкото болната е по–млада и аменореята е по–краткотрайна, толкова изходът от лечението при липса на менструация е по–благоприятен и бърз. Затова нашият съвет е при някакви притеснения не се колебайте да потърсите вашият личен лекар.

Кървене при Бременност

Предишна публикация

Възпаление на Женските Полови Органи

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник