Липса на Овулация

Какво е липса на овулация?
Както знаете без овулация не може да заченете, затова за една зряла жена появата на признак за липса на овулация е изключително важна за нея. Овулацията е освобождаването на зряла яйцеклетка от яйчника, което трябва да се случи, за да се постигане бременност. Ако овулацията е нередовена или напълно отсъства, тогава се наблюдава вид овулаторна дисфункция. Овулаторните дисфункции са честа причина за женското безплодие, срещат се при около 40 % от безплодните жени.

липса на овулация

Какви са симптомите при липса на овулация?
Обикновено жените с липса на овулация имат нередовни менструални периоди или в най–лошия случай, те не получат цикъл изобщо. Ако вашите цикли са по–кратки от 21 дни, или по–дълги от 36 дни, може да имате овулаторна дисфункция. Също така, ако циклите ви попадат в рамките на нормалния диапазон на 21 до 36 дни, но продължителността на цикъла варира широко от месец на месец, това също може да е признак на овулаторна дисфункция.

Как липсата на овулация предизвика стерилитет?
За двойките без безплодие – шансовете за зачеване са около 25 % всеки месец. Така че дори, когато овулацията се случи няма гаранция, че ще заченете. Ако една жена има нередовна овулация, тя има по–малки шансове да зачене, тъй като тя овулира по–рядко. А при липса на овулация шансовете за забременяване клонят към 0%.  Също така важно е да запомните, че нередовната овулация означава, че хормоните в тялото на жената не са съвсем наред. Тези хормонални нередности понякога може да доведат и до други проблеми, като липса на цервикална слуз, удебеляване на ендометриума (където оплодената яйцеклетка трябва да се имплантира), необичайно ниски нива на прогестерон, както и по–кратка лутеалната фаза.

Какви са причините за липса на овулация?
Редица са факторите и причините за липсата на овулация. Най–честата причина е поликистозният овариален синдром. Другите потенциални причини за нередовна или липсваща овулация:
– Затлъстяване
– Прекалено ниско телесно тегло
– Екстремни упражнения
– Преждевременна овариална недостатъчност
– Ниски овариални резерви
– Дисфункция на щитовидната жлеза
– Изключително високи нива на стрес

Как се диагностицира липса на овулация?
Вашият лекар най – вероятно ще ви попита за вашите менструални цикли, и ако сте съобщили за нередовни или отсъстващи такива, той може да поиска да следите вашата базална температура у дома за няколко месеца. След това вашият лекар ще назначи кръвни изследвания, за да провери нивото на хормоните. Гинекологът ви може да поръча и ултразвук. Ултразвукът ще провери на формата и големината на матката и яйчниците и също така ще провери дали вашите яйчници са поликистозни. Ултразвукът може да се използва за проследяване на развитието на фоликула и овулацията.

Какви са видовете потенциални лечения при липса на овулация?
Лечението ще зависи от причината за липсата на овулация. В някои случаи тя може да бъде лекувана чрез промяна в начина на живот или чрез диета. Ако ниското телесно тегло или екстремните физически упражнения са причината за липсата на овулация, наддаването на тегло или намаляването на рутинните упражнения може да бъде достатъчно, за да рестартирате овулация. Същото важи и за затлъстяването. Ако сте с наднормено тегло, загубата на дори 10 % от текущото ви тегло може да бъде достатъчно, за да рестартирате овулация. Много често намирането на време за почивка и изключването на високите нива на стрес може да са достатъчни за промяна на това състояние.

Най–често лечението на липса на овулация е посредством лекарства. Тези медикаменти може да предизвикат овулация в 80 % от жени с липса на такава и помага на около 45 % да забременея в рамките на шест месеца от началото на лечението.

Ако причината за липса на овулация е преждевременната яйчникова недостатъчност, или ниските нива на яйчников резер, тогава има минимална вероятност лекарствата за това да проработят. Поради ниска успеваемост някои (но не всички) лекари ще откажа да третират жените с такива лекарства, ако те имат диагноза за ниски овариални резерви. В този случай Вашият лекар може да препоръчва да използвате едно яйце от донор или да помислите да прибегнете към вариант за осиновяване на дете.

Жените които имат липса на овулация трябва да знаят, че това е тревожен проблем, но той не бива да ви стресира излишно, преди да сте се консултирали с лекар, който да очертае общата картина на здравословното ви състояние. След това той ще определи стъпките за предприемане на мерки за установяване на източника на проблема и за назначаване на максимално най–доброто лечение при липса на овулация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).