Неразположения при Овулация

Какви са най–честите неудобства и неразположения по време на овулация?
По принцип няма тежки ефекти върху женския организъм в дните на овулация, която се случва всеки месец или по–точно около 14 ден от вашия менструален цикъл. Този процес е приет от тялото на жената, като нещо нормално. И все пак съществува и група дами, които имат леки оплаквания, които наподобяват предменструалния синдром и самата менструация:

1. Някои жени изпитват леко неразположение придружено с болка в ниската част на корема около яйчниците.
неразположения и дискомфорт при овулация

Около 1–на на всеки 5 жени изпитва болка и дискомфорт по време на овулация. Жените описват болка предимно в кръста и относително тъпа болка в единия от яйчниците. Понякога споменават за главоболие. Продължителността на болката при една жена на друга варира от няколко минути до 48 часа. В повечето случай болката причинена от овулацията не означава, че нещо не е наред във вашия организъм. Въпреки това, много силна болка понякога може да бъде симптом на гинекологично състояние, включително ендометриоза. Ако болката продължава повече от 3 дни или забележите други необичайни симптоми като тежък кръвоизлив например, незабавно потърсете лекарска помощ от лекар специалист. Овулационната болка също е позната под термина „болка в средата на цикъла“. Може да се каже, че болката по време на овулация е най–често срещаното неразположение при жените през този период. Прочетете една статия за различните Болки при Овулация.

2. При други се наблюдава леко прицапване по време на дните за забременяване, то имитира менструален цикъл.
Едно от неразположенията при овулация, което може да ви притесни е зацапването. Когато се получи зацапване по време на овулацията, трябва да знаете, че в повечето случай то е кафеникаво или розово, а не червено. То наподобява по консистенция — цервикална слуз. Трябва да се знае, че зацапването по време на овулация не се случва на всички жени. Също така силно кървене може би не е свързано с дискомфорта при овулацията и трябва да потърсите лекар специалист. Може да видите статията Кървене по време на Овулация.

3. При подлагане на силен стрес или нередовни месечни цикли има вероятност за липса на овулация или тя да е нередовна, причината е в промяната на хормоните, а както се знае те имат важна роля в здравословното състояние на всяка жена. Овулаторна дисфункция е честа причина за безплодие при жените, среща се в до 40% от безплодните жени. Разбира се това може да се промени — всичко зависи от вас. Правилният начин на живот — здравословно хранене, спортуване, отказване от всички вредни навици като алкохол и цигари, могат да преобърнат вашият живот и отново влезете в ритъм. Стресът също е изключително голям фактор за нередовна овулация, затова защо не смените работното си място или не ски вземете отпуск и заминете на почивка. Но преди всичко вашият лекар ще определи точно какво ви липсва и какви промени ще трябва да направите с вашия живот.

4. Може да се наблюдава смяна на настроението или избухливост, но при всички положения е в леки дози и повечето жени не обръщат внимание на това неразположение по време на овулация.
Промените в настроението по време на овулация, се определят като бързо променящи непредвидими настроения. През този период жените изпитват внезапен поток от емоции, като чувство за хумор, гняв, раздразнителност, тъга, тревожност, нервност или депресия. Тези емоции не остават за дълго и те са различни при всяка жена. Важно е да се разбере, че не е научно доказана връзката между овулацията и промените в настроението. Въпреки това най–голямата възможна причина си остава появилия се хормонален дисбаланс. Както знаем, женските полови хормони играят важна роля в регулирането и контролирането на овулацията и менструалния цикъл.

6. Гадене при овулация — то не е често явление, но може да започне 1 или 2 дена преди самата овулация. Изпитват го много малко жени, но може да е доста неприятно и дискомфортно през тези дни за жената.

7. Напрежение в гърдите — Някои жени изпитват напрежение в гърдите непосредствено преди или след овулация. Това е свързано с хормоните, защото тялото си се подготвя за потенциална бременност. За мен лично, напрежението в гърдите не мога да кажа че е някакво голямо неразположение при овулация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).