Забременяване по време на Кърмене

Темата „Забременяване по време на кърмене“, се обсъжда от много жени, след раждане. За някои това си е чиста проба табу, както се казва различни хора, различни мнения. Или в този случай различни жени, различни организми. Съответно не може да бъде изключена вероятността за забременяване, както не може да бъде отхвърлена и невъзможността за зачеване в периода на кърмене на новороденото (виж. Първото Кърмене). Десетилетия на ред редица доктори се опитват да докажат една от двете тези може или не може да се зачене докато жената кърми, и все още няма точни отговори.

забременяване по време на кърмене
снимка: breastfeedingquest.com

Какво се случва след раждането?
Когато целият цикъл от 9 месеца свърши и жената роди се променят много неща. Ако си мислите, че тялото ви е претърпяло многократни промени и всичко е приключило, се лъжете. След като жената роди, идва период на възстановяване. При повечето жени той продължава до година след раждането. Изразява се чрез прибиране на матката и възвръщането на останалите органи в нормалната им позиция. Има обаче и по–важни промени, непосредствено след раждането започва отделяне на коластра, а след това и на кърма. Много важен процес, както за физическото състояние на бебето, така и за изграждането на лично свързване на майката с детето си. Всички тези процеси и промени в организма на родилката предизвикват до някаква степен хаос, който причинява некомфортност. Преди всичко влияе на хормоналния баланс на жената, а за да се оправят хормоните и да станат отново с нормални количества отнема определен период, който е различен за всяка жена. А както е известно ако хормоните са с нарушена норма в организма, може да се достигне до липса на овулация, а без овулация няма и яйцеклетка за оплождане и не може да се стигне до забременяване. Всички тези фактори около периода след раждане са тясно свързани по между си и всеки един влияе на другия.

Овулация по време на кърмене?
Кърменето е една от най–важните роли на майката, погледнато от медицинска гледна точка кърменето е сложен физиологичен процес, при който се отделят много вещества и енергия. И така периода през, който жената кърми интензивно, тя има нестабилни нива на хормони, като най– важно е производството на репродуктивните хормони. Колкото по–често кърмите вашето дете, толкова по–ниски са нивата на тези хормони, отговарящи за евентуално забременяване. По този начин е трудно да бъде стигнато до период на овулация. Знаем, че още нашите баби са ни казвали, че докато кърмиш няма да имаш цикъл. Дали това я вярно не е съвсем сигурно, защото все пак има и изключения, когато жените се възстановяват по–бързо, техните хормони минават в нормални граници, след това се стимулира произвеждането на яйцеклетка тя успява да узрее и се отделя от яйчниците и ето ти овулация. И все пак са малко жените, които успяват да се възстановят толкова бързо. Има статистика, която доказва, че едва около 10% от родилките успяват да имат овулация още в първите месеци след раждането. Но трябва да се има в предвид нещо, което повечето жени пропускат. Когато първата менструация настъпи, независимо след колко месеца е тя е предхождана от овулация, а точно в този период може да се достигне до зачеване. Този факт се забравя и жените са спокойни, че щом няма цикъл, няма и вероятност за забременяване.

Как да се предпазят кърмачките от забременяване?
Всяка жена, която кърми детето си е предпазена от забременяване, защото кърменето потиска произвеждането на яйцеклетка и стигането до овулация на организма. Това е най–сигурният начин за предпазване от бременност при кърмачките. Но все пак има и изключения, колкото и да сте спокойни, че няма вероятност за зачеване, трябва да вземете и други мерки за предпазване. Както казах има различни жени и различни организми, както и случай, в които дори редовното кърмене (това е поне 6 хранения само с кърма без дохранване с хумана или друга храна) изиграва лоша шега и без да очаквате е налице втора бременност. Според зависи, какво точно желаете има няколко варианта за предпазване. Например поставянето на спирала непосредствено след раждане или приемането на хормонални таблетки (при задължителна консултация с лекар), също така и най–изпитания метод чрез ползването на презервативи. Не оставяйте нещата да се случват от само себе си, също така и не приемайте контрацептиви без лекарски надзор. Това са само част от всички отговорности, които носят всички майки, защото е важно де се предпазите от бременност, но също така е важно и развитието на детето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).