Второ Раждане

Как се взема решение за второ раждане — плюсове и минуси?!?
На фона на всички битови проблеми и затрудненията, които присъстват всеки ден във всяко семейство все по–често ни карат да си задаваме някои въпроси. Учени са изчислили, че има нормална граница на възрастта, при която двойката създава деца. Първородното дете най–често се ражда, когато родителите са на възраст между 23–30 години. До тук всичко добре, но стане ли въпрос за създаване на второ дете повечето семейства не са сигурни, кога искат да се случи това. Има много верни и не верни неща около всичко свързано с втората бременност и съответно второто раждане.

Как се взема решение за второ дете?
Колко трудно може да бъде решението за второ раждане. И как да не ти се иска да си имаш още едно малко човече в ръцете, което да те гледа втренчено и да знаеш, че ти за него си целия свят. Това са само част от хилядите причини за желание да си направите още деца, но не желанието е всичко понякога. Знаем, че всеки ден живота се променя и някои двойки се страхуват дали могат да осигурят всичко необходимо за жизнения стандарт на още едно дете в семейството. Какъв е смисъла да създадеш дете, като не можеш да му осигуриш всичко, от което има нужда.

второ раждане, втора бременност и второ дете
снимка: thechirodoc.com

Какво се случва при наличие на втора бременност и предстоящо второ раждане?
Когато вече сте се решили и е налице втората ви бременност едно може да бъде сигурно, със сигурност нещата ще са по–различни. На външен вид може да изглежда същите, но вие ще ги усещате съвсем по–друг начин. Първо и много важно е проличаването на стомаха, защото той ще се забелязва по–рано от първата бременност. Причина за това е състоянието на коремните ви мускули, при първото износване те са били все още силно стегнати и са се поддали на разтягане по–късно. При повечето жени те се отпускат и въпреки тренировките, на които се подлагат тяхното състояние е отпуснато и стомахчето започва да си личи още към края на втория месец. Не бъдете спокойна относно така неприятното гадене и повръщане, това че при първото ви дете не сте имали тези неприятни симптоми, не ви застрахова да ги изпитате при второто дете. Всяка бременност протича по различен начин и всяка жена понася различни промени в тялото си благодарение на бушуващите хормони. Докторите твърдят, че жените носещи в тялото си второто си дете усещат по–рано и първите му движения. За това няма точно определена причина, предполага се, че се дължи на факта на наученото от първата бременност. И все пак, колкото и да предполагате какво ви очаква, не може да сте сигурни, какво точно ще ви се случи при второ раждане, всяка бременна жена има различни промени и разлики в различните бременности и раждания.

Огромна промяна във всичко?
Трябва да сте сигурна, че ще има промяна във всяко едно отношение. Не очаквайте отново онова вълнение от ваша страна и на околните, и цялата суета, която сте имали при първородното си дете, това не означава в никакъв случай, че ви има нещо на вас или другите около вас. Просто вече сте наобиколени от сложния живот и всички свикват с мисълта, че ще има нов член във вашето семейство. Психолозите съветват, че в това няма нищо лошо или странно и детето ще бъде толкова обичано, както и първото ви детенце. При второ раждане на дете, преди всичко в семейството предстои голяма промяна и със сигурност най–трудно за адаптацията на новия член ще му бъде на първото дете. Родителите носят голяма отговорност да предразположат детето за приемането на новото бебе. По принцип малките деца имат вроден инстинкт за егоизъм, поради тази причина вие родителите имате най–важната задача, именно да научите вашето първо дете да обича все още нероденото.

Лесно или трудно е?
Ако трябва да сме напълно честни всяка бременност си има хубави и лоши страни. Но като цяло има положителни и отрицателни качества, с които определяме целия период от бременността до раждането при второ зачеване.

  • Положителни качества при второ раждане — Тук в тази категория са предимно физическите качества. Има много спорове относно това, кое раждане е по–лесно, победител е второто раждане. Има и изключения, като при всяко друго нещо. На първо място по важност е състоянието на шийката, защото ако при първото раждане тя първо се скъсява, а чак след това се разширява, то при второто раждане шийката едновременно извършва и двата процеса. Така времето за получаване на пълно разкритие намалява няколкократно и съответно раждането започва по–бързо. Друг фактор е опитът, тъй като жена, която ражда за втори път вече е минала по този път и знае какво точно я очаква и за какво да се подготви психически.
  • Отрицателни качества при второ раждане — Това определение е силно казано, защото няма как такъв вълнуващ период от живота ви да бъде неприятен. Единственото, което предизвиква некомфортност е липсата на време. При първа бременност имате време за себе си да си починете или просто да се разходите. А при втората бременност вече сте отдадена на първото си подрастващо дете и грижите са големи около него. Всяко нещо в ежедневието ви може да ви се струва уморяващо и изнервящо. Няма как да ядете само това, което ви се яде все пак се съобразявате с това кое е полезно за първородното ви дете. Или общо казано всичко се върти около първородната ви рожба и вие самата оставате малко на заден план, за каквото и да е. Но в това няма нищо лошо само трябва да сте силна и позитивно заредена.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).