Раждане на Близнаци

Някои факти около нормално раждане на близнаци по естествен път или при раждане на близнаци със секцио!

Какво се случва?
Като при всяка друга бременност и многоплодната се развива по същия начин. Още в началото при първият преглед при гинеколога се установява, колко плода има в матката на бременната жена. Съответно ако са близнаци се делят на две групи еднояйчни или двуяйчни. Без значение колко деца носите в утробата си, лекарите ви подлагат на едни и същи профилактични и задължителни изследвания. Както знаем те са задължителни и спомагат за следене на развитието. Вярно, е че когато се установи многоплодна бременност лекарите са малко по–наблюдателни, защото рискът от усложнения е по–голям, когато са две бебета. Всяка жена изкарва различна бременност, заради това не може да се твърди, че бременност с близнаци е винаги тежка. Това е строго индивидуално и много зависи от самата бъдеща майка. С наближаване на раждането, майката става по–притеснителна и остава голям въпрос как е редно да се родят близнаци– нормално или с операция. През последните десетилетия лекарите имат практика да прилагат секцио, като метод за раждане на близнаци. Този метод се ползва, като по–безопасен и лек за жените, които носят близнаци, но все пак нормалното раждане винаги е било за предпочитане. Вярно, е че има опасности при раждането на две деца едновременно по нормален начин, но всъщност това го има при всяка бременност. Изборът е изцяло на всяка бъдеща майка, за това как да роди, освен разбира се ако има някаква опасност за майката или детето.

нормално раждане на близнаци със секцио

Нормално Раждане на Близнаци?
Когато настъпи момента за раждане и вие го разберете, не бързайте да бягате към родилното отделение. Първият сигнал за започване на всичко е изтичане на околоплодните води и болка ниско в стомаха. Започват леки контракции с продължителност от няколко секунди в период от един час. С напредване на всичко тези контракции стават по–продължителни и на по–малки интервали от време. До тук всичко си прилича с раждането на едно дете. Когато обаче ви приемат в родилното при бременност с близнаци нещата се променят. Поставят ви под наблюдение, първо се проверява местоположението и на двете бебета. Голяма важност е това в каква позиция са бебетата, най–добрия вариант е и двете да са с главата надолу в изходна позиция. Друг вариант е първото да е с главата на долу, а второто да е седалищно – в този случай може да родите нормално. Може разбира се да има усложнение, ако и двете деца са седалищно, тогава може да родите нормално, но е трудно. За да се разбере в каква позиция са близнаците се прави преглед с видеозон още, когато ви приемат в родилното. След това ви се прави тест за чувствителност към някои лекарства. Когато и това приключи остава да чакате получаване на разкритие, като през цялото време се следят тоновете и на двете деца. Това е много важно, в случай, че нещо се случи веднага се вземат мерки и лекарите изкарват бързо децата от утробата на майката. Когато получите разкритието се налага преместване в родилна зала, там вече започва всичко. Напъните се правят, както при всяко друго раждане. Когато първото се роди и бъде отделена пъпната връв се изчаква малко, преди да започне раждането и на второто дете. Причина за това е да възстановят нормалните контракции и матката да не се преразтегне. В такъв случай може родилката да получи кръвоизлив и да получи усложнение. Обикновено преди да започне и вторият етап от раждането с близнаци се изчаква между един и два часа в зависимост от това как се развиват нещата. През цялото време на изчакване се следят майката и второто бебе, ако всичко е наред и контракциите отново се усилят започва и второто раждане. В повечето случаи другото дете излиза по–лесно, защото вече има пълно разкритие и таза се е разширил достатъчно от първото бебе. Бременните с близнаци трябва да знаят, че ако първото се е родило за един час, то на второто му отнема на половина време, за да излезе на бял свят. Когато и това се случи, раждането е приключило и идва време. За почистване на плацентите и остатъците в матката. Родилката има нужда от почивка, а бебетата се подлагат на прегледи от педиатрите, за да са сигурни, че всичко е приключило добре.

Раждане на Близнаци със Секцио?
За методът секцио – цезарово сечение се знае много и е често практикуван при майки с близнаци в България. Води се за по–безопасен и сигурен. Спестява време и някои възможни усложнения. Обикновено се прави около седмица преди термина, като се насрочва предварително дата. Майката се приема ден преди операцията в родилно отделение, правят се някои изследвания. В деня на самото секцио не се позволява приема на храна и течности. Поставя се упойка в гръбнака. След около 5 минути тялото  е обездвижено и лекарите правят разрез на стомаха. Ако са еднояйчни близнаци се прави разрез на техния околоплоден мехур и се вадят едно след друго. Когато са двуяйчни близнаци първо се вади едното, почиства се и тогава се прави разрез и на втория околоплоден мехур и се вади и другото. Следва прецизно почистване на матката и шевове, които затварят стомаха. Децата също се подлагат на преглед, а майката се откарва в интензивно отделение за 24 часа, за да се възстанови.

Някои факти за бременността и последващото раждане на близнаци?

  1. За да успеете да родите нормално своите близнаци без усложнение имате нужда от повече движение по време на бременността и прием на здравословна храна.
  2. При повече от 60% от бременностите с близнаци, те се раждат преждевременно преди термина.
  3. Единият близнак винаги е по–голям от другия с теглото и ръстът.
  4. Двете бебета са свикнали едно с друго в утробата на майка си и са неразделни още преди раждането.
  5. Ако говорите по време на раждане на близнаците те ще се родят по–лесно, това е доказано от редица доктори.
  6. Най–добра позиция за нормално раждане на близнаци е изправено положение, при другите пози легнала по гръб или леко седнала има опасност за децата.

Надяваме се статията раждане на близнаци да ви е била полезна, а ако това е така дайте един Like по долу. Благодарим Ви!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).