Причини за Закъснение на Цикъла

Знаете ли, колко често се случва на жените да имат нередовен цикъл, той да закъснее или да не започне. Понякога може дори да прескочи един или два месеца, в повечето случаи всичко се възстановява, но е добре да сме запознати с тялото си, за да може да установите  защо месечният цикъл да не е редове и по–точно какви са най–честите причини за закъснение на цикъла.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Първо нека изясним накратко – Какво е месечен цикъл?
Всеки месец ние жените се сблъскваме с този процес, тялото претърпява някои хормонални промени, образува се яйцеклетка, която узрява и е готова за оплождане. Този процес обикновено се случва на всеки 30 дни, когато тази яйцеклетка не бъде оплодена тялото се опитва да я изхвърли от организма, тогава започва отделянето на определено количество кръв от вагината. И така целият този процес е месечен цикъл, поради множеството различни организми и тяхната разлика в хормоналното развитие и още много външни фактори съществуват някои изменения в редовността на менструацията.

10 причини за закъсняване на цикъла

Причини за закъснение на цикъла?
За да бъдат уточнени точно, колко са причините за нередовен или липсващ цикъл, трябва да се уточни и разликата в организмите на всички жени. Лесно е да кажеш, какво толкова им е различното, но всяка жена приема по различен начин някои климатични промени например, или хормоналните промени. Основните причини с които може да се свърже закъснението на месечния цикъл са около 10 на брой. В следващите редове ще разясним най–честите причини за закъсняване на цикъла:

1. Бременност – Когато ви закъснее, за какво първо си помисляте, точно така –  “БРЕМЕННА СЪМ”. Почти всяка жена, която се сблъска с закъснение първо се съмнява в бременност и бързо към аптеката за тест. Това е разбираемо, защото в повечето случаи, това е и най–вероятната причина за закъснение на цикъла.

2. Грешна дата – често се случва да не сте си изчислили правилно датата на следващата менструация, или пък да сте я изчислили, но по някаква причина вашата овулация да настъпи малко по–късно. Тогава и менструацията ще започне малко по–късно от изчислената дата. Трябва редовно да записвате и отбелязвате датите на цикъла си, така ще предотвратите евентуално объркване. Спестява се излишната паника и сте по–спокойни.

3. Настинка или вирусна инфекция – Случва се понякога тялото ви да бъде подложено на някаква настинка или вирусна инфекция, тогава тялото се бори с микробите и бацилите. Тези промени в здравословното състояние много влияят на месечния ви цикъл, особено, когато се случи около датите за започване на цикъла ви. Затова точно една настинка може да е основната причина за закъсняване на менструацията.

4. Стрес – Една от основните причини за закъснение на цикъла е стреса. Всяко нещо, което е различно от нормалното и обикновено ежедневие, което имате се счита за натоварване и стрес. Този стрес влияе на вашето здравословно състояние и предизвиква лек дискомфорт и нарушение на хормоналния баланс. А както знаем, при нарушение на хормоните и тяхното количество, тялото променя своята работа. Много вероятно е тогава да се промени вашият цикъл, той да дойде по–рано или да закъснее. В редки случаи дори може да прескочи месеца. За подлагане на стресова ситуация се считат например смяна на работното място, проблеми и скарване с някой. Също така всяка ситуация, която усетите, че ви изнервя и си изпускате нервите. Повече за стреса четете в отделна статия – Стрес.

5. Поликистозни яйчници – всяка жена произвежда и малка част мъжки хормони, има и такива, които произвеждат голямо количество от тях. Тогава те страдат от така наречените поликистозни яйчници. При тези случаи се наблюдава липса или закъснение на менструацията.

6. Преждевременна менопауза – Нормалната граница за настъпване на менопауза е над 45 години, ако това се случи по–рано е преждевременна менопауза. Случва се рядко и се дължи на намалено отделяне на качествени яйцеклетки.

7. Проблеми с щитовидната жлеза – Много от жените имащи проблеми с щитовидната жлеза страдат и от нередовна менструация. Точно това може да е една от вашите причини за закъсняване на цикъла. Вижте какво е щитовидна жлеза.

8. Приемане на противозачатъчни – При жените приемали противозачатъчни има голяма вероятност да отнеме време преди телата им отново да заработят нормално. Тъй, като в контрацептивите има съдържание на синтетична версия на женските хормони естроген и прогестерон, тялото се променя, маточната лигавица изтънява, а вашата цервикална слуз намалява. Тези фактори помагат на месения цикъл да бъде редовен, и може да се наблюдава липса на овулация за няколко месеца, докато тялото мине отново в нормален режим. Така че за тези от вас които са приемали противозачатъчни, то точно те могат да са една от всички възможни причини за закъсняване на цикъл.

9. Спортуване – почти всяка втора жена спортист има проблем с менструацията. Причина за това е силното натоварване и подлагането на тялото на стрес от тренировките. Също така липсата на мазнини в тялото спомага, защото и нивата на естроген са много ниски, понякога дори има липса на овулация и съответно на менструация.

10. Силен хранителен режим – Така наречените диети на които се подлагат множество жени крият и много опасности. Да вярно е всяка жена иска да изглежда перфектно, и когато е качила няколко излишни килограма се подлага на някоя бърза диета състояща се от гладуване, но не знае, че това се отразява сериозно на репродуктивните органи. Има много случаи, когато жени са наблюдавали закъснение на менструация или дори липса на такава, защото е нямало и овулация. Когато се решите  на диета се консултирайте с диетолог, така при закъснение на цикъла ви няма да се страхувате, че може да бъде от вашия строг хранителен режим.

Както видяхте причините за закъсняване на цикъла може да се дължат на различни външни и вътрешни влияния върху вашият организъм. Сега вече познавате най–честите причини за закъсняването на менструалния цикъл. Може би ще изключите някои от тях веднага и ще разберете защо ви закъснява цикъла и коя може би е основната причина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии