Мъжки Хормони

Знаете ли кои са основните мъжки хормони?
Основният хормон, за който ние първосигнално се сещаме, когато стане дума за мъжки хормони е тестостеронът. Хормонът е жизнено важен за здравето на мъжете и балансът му в организма гарантира не само една отлична сексуална енергия, но и е гарант за тяхната енергичност, тяхната здравина и тяхната амбициозност. Тестостеронът е  хормон, който има много сложни и всеобхватни роли в организма. Той присъства и при жените също, но количеството му в техния организъм е много по–малки и жените имат други по–доминиращи хормони. Мъже по природа са ловци и пазители – в миналото те е трябвало да отидат лов за елени и да донесат у дома вечеря, трябвало е да се борят с диви животни и мъже от други племенни общности, трябвало е да поддържат безопасността и защитата на семейството. Тестостеронът е един от основните хормони, които им е позволявал да бъдат способни на всичко това. Това е една добре проектирана система още от миналото. Тестостеронът е жизненоважен за здравето на човека. Той дава мускулната сила, енергията, либидо, настроение и мъжкия външен вид, както и редица други ефекти. Мъжете имат естроген също, но той е в много по–малки количества, отколкото при жените, така че той играе незначителна роля в мъжкия организъм. При мъжете хормона се отделя от тестисите. Нивата му се променят с възрастта, пикът му е около 25–годишна възраст, след което постепенно нивата му спадат.

Видове Мъжки Хормони
Безспорно има и други важни за мъжете хормони, но тестостеронът е от най–голямо значение. Част от мъжката хормонална система са и: кортизол, епинефрин (стрес хормони), инсулин, лептин и грелин (метаболитни хормони), ТСХ и ЛХ (хормони на щитовидната жлеза), мелатонин (хормона на съня). В настоящата статия ще обърнем по–голямо внимание на тестостерона като типично мъжкия хормон!

мъжки хормони

Как мъжките хормони се променят във времето?
С напредването на възрастта на човек, естествено нивата му на тестостерон ще спаднат. Впоследствие мъжете могат да започнат да изпитват нежелани промени като например натрупване на прекомерно тегло, особено в областта около корема, затруднено трупане и задържане на чиста мускулна маса, потиснато настроение и възгледи за живота и сериозен спад в сексуално влечение. Освен това промените в различните мъжки хормони са свързани и с редица сериозни дегенеративни заболявания, включително сърдечно–съдови заболявания, инсулт, диабет, артрит, остеопороза и хипертония. Доброкачествена простатна хиперплазия може да се дължи на повишени нива на естроген в мъжете и изследванията показват, че мъжете с рак на простатата често имат по–ниски нива на тестостерон. Нивата на естроген се увеличават при мъжете на средна възраст когато повечето тестостерон се превръща в естроген, така че те могат да изпитат сериозни промени, както в емоционален, така и във физически аспект. За много мъже е трудно да се справят с промените и изпадат дори в депресия. Загубата на коса, загубата на мускулна сила, загубата на либидото, чувството на физическа слабост – може да са сериозно предизвикателство пред един типичен мъжкар.

Какво може да се направи за балансиране на различните видове мъжки хормони?
Балансирането на мъжките хормони не е толкова трудна задача. С обикновен кръвен тест може да се преценят нивата на тестостерон на мъжа. Може също да се измери и нивото на естроген, за да се види как изглежда превръщането на тестостерона в естроген. Заедно с това също е изключително важно да се проверят нивата на кортизол, които отразяват състоянието на надбъбречната и може да повлияят на естрогена и тестостерона. От там с доказан проблем в нормалните нива на тестостерон, лекарят ви може да ви назначи добавки с тестостерон под форма на гел или върху кожата или като инжекции. Обикновено инжекциите се поставят всяка седмица и може да се комбинират с B–12 за по–нататъшно увеличаване на енергийните нива. Някои мъже предпочитат поставянето под формата на гел, тъй като той се полага всеки ден и е удобно да се направи у дома. Както казахме от всички мъжки хормони тестостерона е най–значим, а целта на тестостероновата терапия е да се повишат нивата на тестостерона в безопасен диапазон. Целта е да се възвърнат обратно в мъжа чувството за сила, овластяване, сексуалност и добро здраве, така както той е бил през целия си живот, като се има предвид естествените промени, които естествено настъпват с възрастта. При хронично заболяване също така може да се наложи прилагане на тестостеронова терапия. Например много от пациентите мъже с лаймска болест показва нисък тестостерон. Това отчасти е така, защото заболяването отнема толкова много от надбъбречните жлези, намалява нивата на кортизол, което допълнително намалява нивата на тестостерон. Хронични инфекции също могат да увредят дейността на хипофизната жлеза, което може да повлияе върху тестисите и да намали производството на тестостерон там.

Много е важно мъжете да обърнат внимание на различните мъжки хормони, особено с напредването на възрастта, така че да съхранят добрия си хормонален баланс, а оттам доброто си здраве и мъжествеността си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация