Речник

Кортизол

Обновена: 20-02-2019

Какво е Кортизол?
Кортизолът е стероиден хормон, известен като глюкокортикоид, произведен в кората на надбъбречните жлези, след което се освобождава в кръвта, която го превозва навсякъде из тялото. Почти всяка клетка съдържа рецептори за кортизол и така той може да има много различни действия в зависимост от това в кой вид клетки действа. Тези ефекти включват контролирането на нивата в организма на кръвната захар и така регулира метаболизма, действа като противовъзпалително средство, влияе върху паметта, контролира баланса на сол и вода, които влияе на кръвното налягане и подпомага за развитието на плода. При много видове кортизолът е отговорен и за задействането над процесите, свързани с раждане. Подобен вариант на този хормон, известен като кортикостерон, се произвежда и при някои гризачи, птици и влечуги.

кортизол Как се контролира нивото на кортизол в организмът?
Кръвните нива на кортизола се различават драстично, но като цяло са високи сутрин, когато се събудите и след това падат в продължение на целия ден. Това се нарича денонощен ритъм. При хора, които работят през нощта този модел е обърнат, така че времето на освобождаване на кортизола е ясно свързан с ежедневна дейност. В допълнение в отговор на възникнал стрес, в тялото се освобождава  допълнително кортизол, за да помогне на тялото да реагира адекватно на ситуацията. Секрецията на кортизол се контролира главно от три части на тялото – хипоталамуса в мозъка, хипофизата и надбъбречните жлези. Това се нарича хипоталамо–хипофизна–надбъбречна ос. Когато цяло нивата на кортизол в кръвта са ниски, група от клетки в областта от мозъка, наречена хипоталамус освобождават кортицотрофин, който от своя страна кара хипофизната жлеза да отделя друг хормон – адренокортицотропин в кръвта. Високите нива на адренокортикотропина са открити в надбъбречните жлези, където те стимулират засилената секреция на кортизол, причинявайки засилено покачване на нивата му в кръвта.

Какво ще стане, ако имам твърде голямо количество кортизол в кръвта?
Твърде големите количества на кортизол в кръвта за продължителен период от време може да доведе до състояние, наречено синдром на Кушинг. Високите нива може да бъдат следствие от широк спектър от фактори като тумор, който произвежда хормона адренокортицотропин и следователно увеличава секрецията на кортизол или като резултат от употребата на някои видове лекарства. Симптомите включват:
– Бързо наддаване на тегло главно в областта на лицето, гърдите и корема, контрастирайки с тънки и слаби ръце и крака
– Зачервена и кръгло лице
Високо кръвно налягане
– Остеопороза
– Кожни промени (т.е. поява на множество синини и лилавикави стрии)
– Мускулна слабост
– Настроения като тревожност, депресия или раздразнителност
– Повишена жажда и честотата на уриниране.

Високите нива кортизол, задържани за по–продължителен период от време също могат да причинят и сериозна липса на сексуално влечение при жени, менструалните им периоди може да станат нередовни, по–редки или дори да спрат напълно в един момент. В допълнение вследствие на редица проучвания е установено, че има връзка между нарушената регулация на нивата на кортизола и редица психични състояния като тревожност и депресия. Въпреки това са нужни още много проучвания в тази област.

Какво ще стане, ако имам твърде малко количество кортизол в организма?
Твърде ниските нива на кортизол в тялото може да се дължи на заболяване, наречено болест на Адисон. Има и редица други причини, всичките са доста редки включително увреждане на надбъбречните жлези от автоимунни заболявания. Появата на симптомите често е много бавна и постепенна. Симптомите могат да включват:
– умора
световъртеж – особено при изправяне
– загуба на тегло
– мускулна слабост
– промени в настроението
– потъмняване на различни области по кожата

Когато има съмнение за диагноза за синдром на Кушинг или болест на Адисон се изисква спешна оценка и изследвания от лекар специалист по хормоните, наречен ендокринолог.

Референти стойностни на нивата на Кортизол при изследване
Кръвни резултати:
Референтните стойности на нивата на кортизол в кръвта са както следва:
При деца нивата на кортизол следва да са в границите:
– сутрин – 83 – 580 nmol/L
– следобед – 83 – 276 nmol/L
При възрастни нивата на кортизол следва да са в границите:
– сутрин – 138 – 635 nmol/L
– следобед – 83 – 359 nmol/L
Уринни резултати:
Също така може да се направи изследване и на урината, като референтните стойности на кортизола в урината са:
– при деца – 5 – 75 nmol
– при възрастни – < 276 nmol

Синдром на Кушинг

Предишна публикация

Муковисцидоза

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник