Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 25 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Едно изображение показва бебето в профил, този път в 3D образ. Пъпната връв минава зад главата на бебето. Клепачите могат да се видят, те са все още здраво затворени. Мазнините сега дават на лицето много по-заоблени контур. Две малки жлези контролират растежа и развитието на вашето бебе сега, и ще му дадат възможност да се изправи пред стреса на живота по-късно.

Спрямо размера на тялото надбъбречните жлези на вашето бебе са 20 пъти по-големи от вашите. Надбъбречните жлези са приблизително триъгълни, като основата им е обвита над горната част на всеки бъбрек. Те имат външен слой или кора, която освобождава стероидНИ хормони като кортизол и вътрешен слой, или медула. Адреналинът и свързаният с него хормон норадреналин се секретират от медулата в отговор на стреса. Адреналинът подготвя тялото за отговор на “борба или опасност”, увеличавайки наличието на глюкоза, ускоряване на сърдечната честота, и поддържане или повишаване на кръвното налягане. Това са жизненоважни адаптивни реакции за вашето бебе, които ще помогнат за поддържане на стабилна среда в матката и ще го подготвят за стреса  по-късно във външния свят.

Надбъбречните жлези трябва да работят усилено, за да произвеждат много хормони, които помагат да се координира растежа и развитието на вашето бебе. Те произвеждат три вида хормони: минералкортикоиди, които регулират баланса на солта; глюкокортикоиди, които помагат да се контролира наличието на захари, мазнини и аминокиселини в кръвта; и андрогени, мъжки тип половите хормони като тестостерон. След раждането, през първите няколко седмици, надбъбречните жлези бързо намаляват по размер.

Фокусирай се върху близнаците:

Колко идентични са еднояйчните близнаци?

Близнаците от една яйцеклетка имат една и съща ДНК. В един смисъл, те са естествени клонинги, така че може да очаквате да бъдат идентични във всяко едно отношение. Те със сигурност ще изглеждат много еднакво и ще имат един и същи цвят на косата, цвят на очите и цвят на кожата. Те също така ще имат една и съща кръвна група и тъкан.

 

Въпреки това, средата не е една и съща за всяко бебе, дори преди раждането. Малки разлики в притока на кръв и в мястото в матката, могат да доведат до различни ефекти.Може да има разпознаваеми разлики в теглото, височината и формата на главата при идентичните близнаци. Всеки близнак има уникални отпечатъци и модели на ириса.

Попитайте лекар?

Забелязали сте бучки в двете ви гърда. Трябва ли да се притеснявате?

Бучките за гърдите могат да бъдат нормални по време на бременност, особено през третото тримесечие, тъй като гърдите се подготвят за кърмене. Тези бучки обикновено са меки и могат да се движат наоколо. Въпреки това, бучките по гърдата никога не трябва да се пренебрегват, така че винаги  посещавайте вашия лекар, който ще бъде в състояние да потвърди, че те са нормални и са свързани с бременностт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!