177 ден от бременността

Вие сте в 25 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Едно изображение показва бебето в профил, този път в 3D образ. Пъпната връв минава зад главата на бебето. Клепачите могат да се видят, те са все още здраво затворени. Мазнините сега дават на лицето много по-заоблени контур. Две малки жлези контролират растежа и развитието на вашето бебе сега, и ще му дадат възможност да се изправи пред стреса на живота по-късно.

Спрямо размера на тялото надбъбречните жлези на вашето бебе са 20 пъти по-големи от вашите. Надбъбречните жлези са приблизително триъгълни, като основата им е обвита над горната част на всеки бъбрек. Те имат външен слой или кора, която освобождава стероидНИ хормони като кортизол и вътрешен слой, или медула. Адреналинът и свързаният с него хормон норадреналин се секретират от медулата в отговор на стреса. Адреналинът подготвя тялото за отговор на „борба или опасност“, увеличавайки наличието на глюкоза, ускоряване на сърдечната честота, и поддържане или повишаване на кръвното налягане. Това са жизненоважни адаптивни реакции за вашето бебе, които ще помогнат за поддържане на стабилна среда в матката и ще го подготвят за стреса  по-късно във външния свят.

Надбъбречните жлези трябва да работят усилено, за да произвеждат много хормони, които помагат да се координира растежа и развитието на вашето бебе. Те произвеждат три вида хормони: минералкортикоиди, които регулират баланса на солта; глюкокортикоиди, които помагат да се контролира наличието на захари, мазнини и аминокиселини в кръвта; и андрогени, мъжки тип половите хормони като тестостерон. След раждането, през първите няколко седмици, надбъбречните жлези бързо намаляват по размер.

Фокусирай се върху близнаците:

Колко идентични са еднояйчните близнаци?

Близнаците от една яйцеклетка имат една и съща ДНК. В един смисъл, те са естествени клонинги, така че може да очаквате да бъдат идентични във всяко едно отношение. Те със сигурност ще изглеждат много еднакво и ще имат един и същи цвят на