Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 16 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе често държи ръцете си пред лицето и понякога е смуче палеца си на този етап. Въпреки това, смученето като действие не е добре координирано и палецът е по-вероятно да влезе в устата с късмет, отколкото умишлено. Ръцете сега са в съотношение с останалата част от тялото. Вашето бебе практикува дихателните движения, които са жизненоважни за развиване на гръдните мускули и за да могат белите му дробове да растат.

Попитайте лекар:

Защо започвате да получавате кафяви петна по лицето си?

70% от бременните жени намират цвета на кожната си променен. Може да забележите кафяви петна, които се появяват на челото, бузите и шията, известни като мелазма или”маска на бременността”.” Жените с по-тъмна кожа могат да развият по-светли петна.

Мелазмата се причинява от увеличаване на производството на меланин, пигмент, който придава на кожата и косата естествения й цвят. Тя постепенно ще избледнее след раждането. За да сведете до минимум рисковете, стойте настрана от слънцето доколкото е възможно, използвайте висока степен слънцезащитен крем и носете шапка на открито. Опитайте да покриете по-големи петна с оцвяван овлажнител или фон дьо тен и използвайте коректор върху по-малките петна.

Фокусирай се върху близнаците:

Растеж: Докато повечето неродени близнаци растат с почти същото темпо, от сега нататък някои не. Бебетата Ви със сигурност развиват всички правилни органи в точното време, дори когато има несъответствие в размера. Ако обаче сканирането открие разлика в растежа между вашите близнаци, ще имате допълнителни сканирания за наблюдение на растежа. Обикновено разликите не са проблем. Лекарите не се притесняват, освен ако има разлика в растежа за повече от 15 процента.

Всъщност:

Когато една бременна жена пуши, намалява броя пъти, когато бебето й практикува дихателни движения. В изследване на Британски медицински вестник, делът от времето, при който бебето практикува дихателни движения е установено, че пада в рамките на пет минути след като майката започва да пуши цигарата си.В матката бебето упражнява дихателните движения и това също помага на развитието на белия дроб. Когато то вдишва, диафрагмата се премества надолу и гръдната стена се движи навътре. Всеки “дъх” е по-малко от секунда.

 

Вашето бебе може също така да отвори челюстта си и да преглъща едновременно с това, че извършва движение на дишането. Едно движение на дишане с голямо движение на диафрагмата може да прилича на въздишка. За да бъдат ефективни движенията на гръдната стена, трябва да има адекватна амниотична течност (вижте 15 седмици и 6 дни). Това е особено вярно за критичното време на развитието на белите дробове, което е  от 16 до 26 седмици. До 24-та седмица от бременността, вашето бебе ще прекарва около три часа от денонощието , практикувайки движения на дишането, и около осем часа през последните осем седмици на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

117 ден от бременността

Previous article

119 ден от бременността

Next article