Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 16 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе често държи ръцете си пред лицето и понякога е смуче палеца си на този етап. Въпреки това, смученето като действие не е добре координирано и палецът е по-вероятно да влезе в устата с късмет, отколкото умишлено. Ръцете сега са в съотношение с останалата част от тялото. Вашето бебе практикува дихателните движения, които са жизненоважни за развиване на гръдните мускули и за да могат белите му дробове да растат.

Попитайте лекар:

Защо започвате да получавате кафяви петна по лицето си?

70% от бременните жени намират цвета на кожната си променен. Може да забележите кафяви петна, които се появяват на челото, бузите и шията, известни като мелазма или”маска на бременността”.” Жените с по-тъмна кожа могат да развият по-светли петна.

Мелазмата се причинява от увеличаване на производството на меланин, пигмент, който придава на кожата и косата естествения й цвят. Тя постепенно ще избледнее след раждането. За да сведете до минимум рисковете, стойте настрана от слънцето доколкото е възможно, използвайте висока степен слънцезащитен крем и носете шапка на открито. Опитайте да покриете по-големи петна с оцвяван овлажнител или фон дьо тен и използвайте коректор върху по-малките петна.

Фокусирай се върху близнаците:

Растеж: Докато повечето неродени близнаци растат с почти същото темпо, от сега нататък някои не. Бебетата Ви със сигурност развиват всички правилни органи в точното време, дори когато има несъответствие в размера. Ако обаче сканирането открие разлика в растежа между вашите близнаци, ще имате допълнителни сканирания за наблюдение на растежа. Обикновено разликите не са проблем. Лекарите не се притесняват, освен ако има разлика в растежа за повече от 15 процента.

Всъщност:

Когато една бременна жена пуши, намалява броя пъти, когато бебето й практикува дихателни движения. В изследване на Британски медицински вестник, делът от времето, при който бебето практикува дихателни движения е установено, че пада в рамките на пет минути след като майката започва да пуши цигарата си.В матката бебето упражнява дихателните движения и това също помага на развитието на белия дроб. Когато то вдишва, диафрагмата се премества надолу и гръдната стена се движи навътре. Всеки “дъх” е по-малко от секунда.

 

Вашето бебе може също така да отвори челюстта си и да преглъща едновременно с това, че извършва движение на дишането. Едно движение на дишане с голямо движение на диафрагмата може да прилича на въздишка. За да бъдат ефективни движенията на гръдната стена, трябва да има адекватна амниотична течност (вижте 15 седмици и 6 дни). Това е особено вярно за критичното време на развитието на белите дробове, което е  от 16 до 26 седмици. До 24-та седмица от бременността, вашето бебе ще прекарва около три часа от денонощието , практикувайки движения на дишането, и около осем часа през последните осем седмици на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!