118 ден от бременността

Вие сте в 16 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе често държи ръцете си пред лицето и понякога е смуче палеца си на този етап. Въпреки това, смученето като действие не е добре координирано и палецът е по-вероятно да влезе в устата с късмет, отколкото умишлено. Ръцете сега са в съотношение с останалата част от тялото. Вашето бебе практикува дихателните движения, които са жизненоважни за развиване на гръдните мускули и за да могат белите му дробове да растат.

Попитайте лекар:

Защо започвате да получавате кафяви петна по лицето си?

70% от бременните жени намират цвета на кожната си променен. Може да забележите кафяви петна, които се появяват на челото, бузите и шията, известни като мелазма или“маска на бременността“.“ Жените с по-тъмна кожа могат да развият по-светли петна.

Мелазмата се причинява от увеличаване на производството на меланин, пигмент, който придава на кожата и косата естествения й цвят. Тя постепенно ще избледнее след раждането. За да сведете до минимум рисковете, стойте настрана от слънцето доколкото е възможно, използвайте висока степен слънцезащитен крем и носете шапка на открито. Опитайте да покриете по-големи петна с оцвяван овлажнител или фон дьо тен и използвайте коректор върху по-малките петна.

Фокусирай се върху близнаците:

Растеж: Докато повечето неродени близнаци растат с почти същото темпо, от сега нататък някои не. Бебетата Ви със сигурност развиват всички правилни органи в точното време, дори когато има несъответствие в размера. Ако обаче сканирането открие разлика в растежа между вашите близнаци, ще имате допълнителни сканирания за наблюдение на растежа. Обикновено разликите не са проблем. Лекарите не се притесняват, освен ако има разлика в растежа за повече от 15 процента.

Всъщност: