Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 17та седмица: Бебето ви днес:

Всяка част от вашето бебе има засилено кръвоснабдяване, което носи хранителни вещества за растежа му. Кръвоносните съдове са лесно видими на ехографско сканиране, защото кожата все още е доста прозрачна, с малко мазнини, но се депозирани под кожата. Докато енергийните ви нива са в пик, може да се възползвате от възможността да похапвате, но изберете храната си разумно. Да бъдете бременна не трябва да изключва възможността да се храните разумно и безопасно. Може обаче да се наложи да попитате какво е по-специално за похапване, за да избегнете консумирането на храни, които не се препоръчват по време на бременност като меки сирена, миди и сурови яйца.

Не се страхувайте да задавате въпроси за това какво точно има в ястието и винаги да искайте месото и рибата ви да се приготвят добре, за да се избегне всякакво възможно замърсяване. Проверете дали всички сирена и млечни продукти, включително кисело мляко, включени в рецептите, са пастьоризирани. Може да откриете, че мазните храни разстроиват стомаха ви  и могат да причинят киселини, и ако е така, се придържайте към храни, които са били на скара или на пара, а не пържени.

По-силни нокти

Вашите нокти вероятно ще бъдат по-силни и по-здрави от всякога, поради хормоналните промени, които се появяват по време на бременност. Тъй като ноктите ви са в добро състояние, можете просто да ги поддържате и те ще изглеждат добре дори и без лак за нокти. Ако решите да имате маникюр, уверете се, че той се извършва в добре вентилирана стая. Избягвайте използването на лакове за нокти, които съдържат дибутилфталат (DBP), съставка, която е свързана с вродени дефекти при животните.

Попитайте диетолог:

Вие сте вегетарианец, но продължавате да се тъпчете с месо. Това нормално ли е?

Когато сте бременна, е обичайно за тялото ви да жадува за неща, които могат да липсват в диетата ви. Може да копнеете за месо, защото сте с ниско съдържание на желязо или протеин, например и двете от които са необходими в по-големи количества по време на бременност.

 

Когато сте бременна, е особено важно да се гарантира, че получавате хранителните вещества, от които се нуждаете. Ако не ядете месо, можете да получите желязо от пълнозърнести зърнени храни и брашна,  зелени зеленчуци, меласа, бобови растения като леща и боб, и сушени плодове като стафиди и кайсии.  Помага да пиете и чаша портокалов сок или друга напитка или да ядете храна с високо съдържание на витамин С като чушки и други цитрусови плодове, тъй като това насърчава усвояването на желязо. Протеинът също е от решаващо значение за развитието на вашето бебе. Бобовите растения, пълнозърнестите храни, ядките, семената, яйцата и млечни продукти съдържат добри количества протеин. Опитайте да добавяте малко киноа към вашата диета. Киноата е чудесна алтернатива на ориза и е един от малкото растителни източници на протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини. Също така е с високо на омега масла, които ще насърчат развитието на нервната система и мозъка на вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!