97 ден от бременността

Вие сте в 13 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Бебето ви расте и става все по-силно всеки ден и всичко това е благодарение на живото поддържащата му система – плацентата. Бързият растеж на Вашето бебе продължава и през следващите три седмици то ще се удвои размери  до 10 см. Мускулният и костният растеж се развиват, но въпреки че всички стави са налице, ще бъдат нужни още три седмици преди скелетът да започне да се втвърдява. Вашето бебе е напълно зависимо от плацентата за подхранване. Факторите на околната среда почти нямат влияние върху размера на вашето бебе на този етап, до около 20 седмица на бременността всички бебета са с еднакъв размер.

Плацентата е по-голяма от вашето бебе и доставя всички хранителни вещества, от които се нуждае. За да подпомогне растежа му, плацентата извлича аминокиселини от кръвообращението ви, които са градивните елементи на протеините, от които се развиват мускулите и органите.

Фокусирай се върху храненето

Наблегнете на протеините: Протеинът е необходим за развитието на бебето и плацентата, както и за промени в енергийните нива, които се случват в тялото Ви. Изискването за протеинен прием през бременност е 150 или 180 грама дневно, вместо обичайните 140. Включете техен източник във всичките основни три хранения дневно. Източници на протеини включват месо, птици, риба, мляко, сирене, фасул, ядки и семена.

Най-добрите протеинови храни са тези, които са по-ниски в наситените мазнини и холестерол. Отрежете мазнините от месото и яжте една или две порции риба или морски дарове. При избора на млечни продукти се спрете на обезмаслено мляко и нискомаслени сирена. Те запазват всички протеинови ползи на пълномаслените млечни версии. Ядките и семената са богати на здравословни за сърцето масла. Вегетарианците трябва да ядат широка гама от растителни протеини, за да се гарантира, че получават адекватни количества аминокиселини.