Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 13 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Бебето ви расте и става все по-силно всеки ден и всичко това е благодарение на живото поддържащата му система – плацентата. Бързият растеж на Вашето бебе продължава и през следващите три седмици то ще се удвои размери  до 10 см. Мускулният и костният растеж се развиват, но въпреки че всички стави са налице, ще бъдат нужни още три седмици преди скелетът да започне да се втвърдява. Вашето бебе е напълно зависимо от плацентата за подхранване. Факторите на околната среда почти нямат влияние върху размера на вашето бебе на този етап, до около 20 седмица на бременността всички бебета са с еднакъв размер.

Плацентата е по-голяма от вашето бебе и доставя всички хранителни вещества, от които се нуждае. За да подпомогне растежа му, плацентата извлича аминокиселини от кръвообращението ви, които са градивните елементи на протеините, от които се развиват мускулите и органите.

Фокусирай се върху храненето

Наблегнете на протеините: Протеинът е необходим за развитието на бебето и плацентата, както и за промени в енергийните нива, които се случват в тялото Ви. Изискването за протеинен прием през бременност е 150 или 180 грама дневно, вместо обичайните 140. Включете техен източник във всичките основни три хранения дневно. Източници на протеини включват месо, птици, риба, мляко, сирене, фасул, ядки и семена.

Най-добрите протеинови храни са тези, които са по-ниски в наситените мазнини и холестерол. Отрежете мазнините от месото и яжте една или две порции риба или морски дарове. При избора на млечни продукти се спрете на обезмаслено мляко и нискомаслени сирена. Те запазват всички протеинови ползи на пълномаслените млечни версии. Ядките и семената са богати на здравословни за сърцето масла. Вегетарианците трябва да ядат широка гама от растителни протеини, за да се гарантира, че получават адекватни количества аминокиселини.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):