Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 7 седмица от бременността. Днес вие сте точно в шеста седмица и шест дни или това е 48 ден от бременността.

Вашето бебе днес

На този етап от развитието на вашето бебе, сърцето е тръбна структура, видима в центъра на добро 4D ехографско сканиране. Това обаче вече предоставя на бебето си много проста циркулация. Малките ръце и краката на вашето бебе са започнали да се развиват по време на тази седма седмица на бременността.

Все още има няколко седмици преди бебето ви, все още ембрион, да стане разпознаваемо като човешки ембрион. В края на тази седма седмица обаче има четири прости крайници, всеки леко сплескан в края, през следващите две седмици ще се образува ръцете или краката. С изключение на мускулния тонус, който идва много по-късно, всички етапи от развитието на горните крайници на бебето ви предшестват всяко развитие на неговите долни крайници. Очите са първите разпознаваеми черти, които се образуват на лицето. Очите се състоят от две прости повърхностни вдлъбнатини. Очите на бебето са широко раздалечени на този етап, а ушите и носът му все още не са се образували. На този етап от развиването на нероденото бебе, кръвоносната система е в примитивен стадий.

Попитайте лекаря

Може ли упражненията да увеличат риска от спонтанен аборт? Няма доказателства, че докато ако сте здрава и вашия лекар е дал зелена светлина за това да се упражнявате, това ще ви постави в по-голяма степен на риск от спонтанен аборт. Ползите от редовни физически упражнения при бременност далеч надвишават рисковете за Вас и Вашето бебе. Най-важните фактори на този етап от бременността са да изглеждате на същото ниво, което сте имали преди да сте бременна.

Фокусиране върху храненето

Акцентирайте на рибата

  • Рибата е пълна с основни хранителни вещества, които са добри за вашето здраве, така че се опитайте да ядете най-малко две порции на седмица. Но трябва да внимавате да не консумирате високи нива на живак, присъстващи като следи в почти всички риби и черупчести, тъй като може да навредите на нервната система на нероденото бебето. Световната здравна организация препоръчват следване за бременни жени на следното:
  • Не яжте риба, която е с най-високи нива на замърсяване, включително акула и риба меч.
  • Яжте до три пъти на седмица ястия с морска храна като скариди, сьомга, полок, сом и консервирана риба тон.
  • За риба, уловена на местно място проверете местните показания по отношение на живак.

Оставата само 232 дни до раждането. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върх