158 ден от бременността

Вие сте в 22 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Виждането на бебето ви на 3D или 4D сканиране ви дава по-добър изглед, но по-голямата част от информацията, която позволява на лекарите да планират грижите ви, идва от поглед вътре, използвайки 2D ултразвук, който осигурява най-ясните изображения на вътрешните структури. Сега, когато то може да чува, започва да развива и способността да си спомня неща. С развитието на нервната система на вашето бебе и особено след като слухът му се развие, то има възможност да се учи и да си спомня от опита си. Как се развива този процес, не е напълно разбрано, но експертите смятат, че първите признаци на учене съвпадат със способността на нероденото бебе да чуе около този етап на бременността.

В по-късните месеци повече звуци ще достигнат до бебето, тъй като стените на матката стават по-тънки. Въпреки че бебетата са били наблюдавани да се подплашват от шум на този етап, те изглежда да се научават да не реагират на звука, ако се повтаря отново и отново, а постепенно се адаптират към него и в крайна сметка го игнорират. Този прост тест показва, че плодът може да се адаптира към повтарящ се стимул. Ако обаче звуковата шарка не се повтори за известно време, вашето бебе ще я забрави и ще стане разстроено от нея, ако се случи отново.

Запазването на памет за събития е много по-сложна функция и разчита на пътища в сивото вещество на мозъка. Ще минат седмици преди ученето и паметта да бъдат свързани в последните етапи на бременността.

Всъщност:

Вашето бебе е вероятно да бъде все по-активно и предвидимо в движенията си. По това време е вероятно да започнете да чувствате редовни, по-определени движения и да свикнете с дейностите на вашето бебе.

До близки и лични:

Най-съвременна технология дава възможност да се види как ще изглежда вашето бебе, преди да се роди. Някои ултразвукови сканирания позволяват на родителите да видят нероденото си бебе отблизо или в 3D, като неподвижно изображение, или 4D като движеща се картина.