Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие сте в 13 седмицаот бременността и това е първата седмица от вашия втори триместър. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и четири дни или това е 88 ден от бременността.

Бебето ви днес

Досега челото на плода е високо и изпъкнало. Очите мигрират от двете страни на главата на този етап на развитие на бебето. Комплексното развитие на мозъка постепенно дава възможност на нероденото ви бебе да стане по-отзивчиво и мобилно. Мозъкът на бебето ви е подложен на бързо развитие. Дясното и лявото церебрално полукълбо започват да се свързват. Всяко полукълбо контролира противоположната страна на тялото, така че дясната страна на мозъка контролира мускулите от лявата страна на тялото и лявата страна контролира мускулите от дясната страна на тялото.

Моторните влакна – тези, които контролират движението са узрели първо, така че вашето бебе може да направи все по-сложни движения на крайниците. Сетивните нерви (тези, които контролират храненето) узряват по-късно. Мозъкът съзрява бързо през следващите три седмици и ще бъде завършен за около 10 седмици. Нервите на бебето са много незрели на този етап и то няма никакво усещане за позиция, болка, температура или докосване.

Фокусирайте се върху храненето

За  калций със закуската, се  запасете с кисело мляко. Така наречените приятелски бактерии са добре да се ядат по време на бременност и може да помогнат на храносмилането. Просто се уверете, че млечните съставки във вашите кисели млека са пастьоризирани за намаляване на риска от инфекция с бактерията листерия (виж листериоза).

Попитайте лекаря

Диагностицирана сте с диабет. Как ще повлияе това на бременността ви?

Независимо дали се развива диабет по време на бременност – известен като гестационен диабет, или имате вече съществуващ диабет, ще се нуждаете от специални грижи от специалист ендокринолог. Това е така, защото диабетът създава рискове по време на бременност, особено ако има слаб контрол на нивата на кръвната глюкоза.

Всичко това може да се овладее с добри пренатални грижи: кръвната Ви захар трябва да бъде добре контролирана, тъй като нуждите от инсулин ще се увеличат по време на бременност. Ще трябва да адаптирате вашата диета и може да се нуждаете от инсулинови инжекции.

Бременните жени, които са диабетици, са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане при бременност, кръвни съсиреци и прееклампсия. Ако имате диабетно бъбречно заболяване и диабетна ретинопатия, състояние, което засяга ретината в окото, има вероятност то да се влоши по време на бременност. При Вашето бебе съществува повишен риск от вродени аномалии и растежът може да бъде твърде бърз или твърде бавен.

Без притеснения, всичко е наред и вие вървите плавно към главната цел, а именно раждане на едно здраво бебе. Остават ви 132 дни до датата на раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

87 ден от бременността

Previous article

89 ден от бременността

Next article