Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие сте в 13 седмицаот бременността и това е първата седмица от вашия втори триместър. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и четири дни или това е 88 ден от бременността.

Бебето ви днес

Досега челото на плода е високо и изпъкнало. Очите мигрират от двете страни на главата на този етап на развитие на бебето. Комплексното развитие на мозъка постепенно дава възможност на нероденото ви бебе да стане по-отзивчиво и мобилно. Мозъкът на бебето ви е подложен на бързо развитие. Дясното и лявото церебрално полукълбо започват да се свързват. Всяко полукълбо контролира противоположната страна на тялото, така че дясната страна на мозъка контролира мускулите от лявата страна на тялото и лявата страна контролира мускулите от дясната страна на тялото.

Моторните влакна – тези, които контролират движението са узрели първо, така че вашето бебе може да направи все по-сложни движения на крайниците. Сетивните нерви (тези, които контролират храненето) узряват по-късно. Мозъкът съзрява бързо през следващите три седмици и ще бъде завършен за около 10 седмици. Нервите на бебето са много незрели на този етап и то няма никакво усещане за позиция, болка, температура или докосване.

Фокусирайте се върху храненето

За  калций със закуската, се  запасете с кисело мляко. Така наречените приятелски бактерии са добре да се ядат по време на бременност и може да помогнат на храносмилането. Просто се уверете, че млечните съставки във вашите кисели млека са пастьоризирани за намаляване на риска от инфекция с бактерията листерия (виж листериоза).

Попитайте лекаря

Диагностицирана сте с диабет. Как ще повлияе това на бременността ви?

Независимо дали се развива диабет по време на бременност – известен като гестационен диабет, или имате вече съществуващ диабет, ще се нуждаете от специални грижи от специалист ендокринолог. Това е така, защото диабетът създава рискове по време на бременност, особено ако има слаб контрол на нивата на кръвната глюкоза.

Всичко това може да се овладее с добри пренатални грижи: кръвната Ви захар трябва да бъде добре контролирана, тъй като нуждите от инсулин ще се увеличат по време на бременност. Ще трябва да адаптирате вашата диета и може да се нуждаете от инсулинови инжекции.

Бременните жени, които са диабетици, са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане при бременност, кръвни съсиреци и прееклампсия. Ако имате диабетно бъбречно заболяване и диабетна ретинопатия, състояние, което засяга ретината в окото, има вероятност то да се влоши по време на бременност. При Вашето бебе съществува повишен риск от вродени аномалии и растежът може да бъде твърде бърз или твърде бавен.

Без притеснения, всичко е наред и вие вървите плавно към главната цел, а именно раждане на едно здраво бебе. Остават ви 132 дни до датата на раждане.