Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 34 гестационна седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Изглед в профил на бебето показва върха на носа, докосващ плацентата. Плацентата ви няма да расте повече и сега леко се разрежда. В рамките на бременността плацентата продължава да узрява и остава високоефективен начин да се осигури на вашето бебе адекватно количество на енергийни нужди.

Тъй като размерът ви започва да оказва влияние върху ежедневните ви дейности, ще откриете, че са необходими няколко практически корекции. Позата ви ще се промени, докато коремът ви продължава да расте. За да компенсирате теглото, което носите, може да откриете, че леко се облягате назад, особено когато се разхождате надолу по хълма. Може също така да се поклащате, когато вървите, докато се измествате от едната страна на другата страна. След няколко седмици, когато бебето започне да се спуска в таза, може да откриете, че поклащането е още по-осезаемо и приличате на ходещо пате.

Нормално е в този късен стадий на бременността да се движи по-бавно от нормалното. Може да се окаже, че се опитвате да станете от леглото или от стола, а вземането на нещо от пода може да бъде по-трудно от обикновено. Задачи като обвързване на връзките на обувките или лакиране  на ноктите на краката може да изглежда невъзможно. Можете да преодолеете такива задачи, например като поставите краката си на стол, за да завържете връзките на обувките си, така че да не се налага да се навеждате толкова далеч. Ако имате нужда от помощ, няма нищо срамно да ппомолите. Може да е трудно да разчитате на другите, но не забравяй, че това е само временно положение.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Бременност при диабет:

Независимо дали се развива диабет по време на бременност – известен като гестационен диабет, или имате предшестващ диабет, ще се нуждаете от специални грижи от Вашия лекар. Той ще измисли план за вас, тъй като диабетът представлява риск по време на бременност. При майката рисковете включват високо кръвно налягане, кръвни съсиреци, прееклампсия, диабетна бъбречна болест и диабетна ретинопатия , състояние, което засяга ретината в окото. За бебето съществува повишен риск от вродени аномалии и растежът може да бъде твърде бърз или твърде бавен.

Ключът към здравословна бременност и бебе, когато имате диабет, е добрият контрол на кръвната захар, тъй като нуждите от инсулин ще се променят по време на бременността. Контролирането на нивата на кръвната захар намалява риска от вродени дефекти и мъртво раждане, или от това, че имате по-голямо от очакваното бебе, което може да доведе до проблеми по време на раждането.

 

Ако имате гестационен диабет, ще трябва да адаптирате диетата си, за да включите въглехидрати и фибри и да намалите приема на мазнини и захар. Може да се нуждаете и от инсулинови инжекции, за да подпомогнете контрола на нивата на кръвната захар.

Попитайте лекар:

Може ли да родите във вода в болницата?

Това зависи от спецификите на здравното заведение. У нас в държавните болници няма такава възможност, има частни болници, където това е опция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!