Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 29 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Формата на устните и каналът между носа и горната устна са особено добре показани на евентуален ехографски преглед.  Ако вие или вашият партньор имате изящна бразда, или филтрум, над горната устна, вашето бебе може също да наследи характеристиките ви. Независимо от размера ви и този на бебето ви – то ще расте толкова голямо, че да може да се роди нормално. Формата на тялото ви не е индикация дали ще имате лесно раждане. Размерът на бедрата не винаги е добър показател за размера на таза, така че ако имате тънки бедрата, това не означава, че ще имате трудно раждане, и по-големите  бедра съответно не означават, че ще имате по-лесно раждане.

Известно е, че въпреки че колко голямо ще бъде вашето дете, се определя генетично, жените имат допълнително влияние върху размера на техните бебета, докато те са в матката.  Има състояние, наречено цефало-тазова диспропорция, в която бебето е твърде голямо или тазът е твърде малък, за да се помести спокойно бебето. Ще се извърши ЯМР сканиране, за да се получат точни измервания. Докато се чудите колко е голям коремът ви, може да сте загрижени за това как някога ще родите бебето си. Но не се притеснявайте, природата е на ваша страна.

Попитайте лекар:

Какво ще стане, когато отидете за гестационен скрининг за диабет?

Ще Ви бъде дадена много сладка напитка и ще ви помолят да изчакате един час, след което кръвта Ви ще бъде изследвана. Ако вашите нива са високи, ще трябва да направите тест за толерантност към глюкоза, което е подобно на горното изследване, но е по-дълго като време. Ако имате гестационен диабет, ще бъдете научени как да тествате кръвната си захар у дома. Вероятно ще можете да контролирате състоянието си с диета и упражнения.  е Успокояващо е да се знае, че повечето жени, които имат леко повишени нива на захар при кръвен тест, имат нормални нива на кръвната захар при обременяването глюкоза.

Време е да помислите

Мрежа за поддръжка

След раждането, тялото ви ще се върне във форма бързо, ще сте изпълнени с енергия и настроение. Това е един идеален сценарий! Другият – по-реалистичната възможност е, че ще се окажете в ситуация, при която ще се борите да кърмите, ще се миете със смрадлика, за да се възстановите по-лесно след вагинално раждане, ще гладите постоянно и няма да спите. Ако не ви харесва да живеете в бъркотия, действайте сега, за да предотвратите поне частично такъв развой и изградете сериозна организация на дейностите за  следващите няколко месеца. Говорете с партньора си сега за това как ще си разделите задълженията, когато станете родител.

Вашата основна задача и цел ще бъде да подхранвате новороденото си, така че ще ви е нужно вътрешно архивиране, ако е възможно, особено през първите няколко седмици. Набирайте помощници – семейство и приятели или платете на професионалисти, ако е необходимо. Делегирайте задължения, за да не се налага да мислите за пазаруване, готвене или почистване. Новите родители се нуждаят от собствено пространство, така че никога не е твърде рано да се организират някои детегледачки за няколко седмици след раждането. Ако кърмите, ще трябва да изцеждате и оставяте кърма.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!