268 ден от бременността

Вие сте в 38 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Въпреки че главата на бебето ви е дълбоко в таза, тя ще остане със закръглена форма. Едва при раждането костите на черепа се приближават една до друга, удължавайки формата на главата и позволявайки на бебето да преминава по-лесно по време на родовия канал.

Въпреки че бебето ви ще се роди с красиви големи очи, ще бъде нужно известно време, преди да видите ясно разстояние. Очите на бебето ви са почти с размера на тези на възрастен при раждането. Въпреки че очите продължават да растат много леко до юношеството, а лещата в окото расте през целия живот, окото е три четвърти от размера му на възрастен при раждането. Както цвета, така и черно-белите визуални клетки присъстват в ретината, но визията все още е доста лошо – еквивалентно на това да може да види само горната буква на графиката на очен лекар.  Бебето ще бъде на шест до осем седмици преди да може да фиксира и да следва обект, четири месеца преди да може да съди за разстоянията и две години преди виждането му да се усъвършенства напълно.

Вашето бебе ще напълнява с постоянно тегло през тези последни седмици, като мазнината ще се натрупва под кожата. Ако се роди сега, то  щеше да има закръглен външен вид.

Попитайте лекар:

Не е напълно задължително, но е вярно, че вероятно ще подложите партньора си на вербално малтретиране по време на раждането?

Възможно е, но никой няма да вини, ако го направите! Раждането може да бъде невероятно болезнено и може да се почувствате емоционални, раздразнителни, слаби и дори да започнете да повръщате и да треперите . Не се притеснявайте твърде много за това, което казвате и правите: опитайте се да останете фокусирани върху раждането и да поискате облекчаване на болката, ако имате нужда от това. Повечето партньори ще прощават и е малко вероятно да се възползват от злоупотребата лично. Те ще осъзнаят, че може да не сте съвсем на себе си по време на раждането, и ако те са били до вас по време на целия процес – ще проявят пълно ра