Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 27 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Кожата на детето сега е много по-прозрачна от преди, тъй като вашето бебе постоянно полага мазнинни резерви под нея. Започва интензивно трупане на тегло при бебето ви от сега нататък. Веждите и миглите, както и косата на детето израстват, а неговото пространство в матката все повече ще намалее. Очите на бебето ви сега са отворени и както веждите, така и миглите са пораснали. Косата на главата на бебето ви продължава да става по-дълга.

Доста е вероятно вашето бебе да се възползва от цялото налично пространство и може да се обръща на долу нагоре поне в някаква част от времето. Такъв е случаят при една трета от бременността на този етап, но позицията на вашето бебе е малко вероятно да се стабилизира до 36 или 37 седмици. Тъй като формата на матката ви естествено благоприятства главата да е в позиция надолу, само 3 до 4 процента от бебетата остават в брех позиция след 37 седмици. Може да е трудно на Вашият лекар да съобщи позицията на бебето на този етап. Например, само защото краката те ритат на едно място, това не ви казват много за позицията на бебето. Тя е много гъвкава и ултразвук може да покаже, че то все още се мести интензивно.

Кръвни изследвания:

Известно време между 26 и 30 седмици кръвта ви ще бъде изследвана, за да се провери дали не сте анемични. Ако е установено, че имате анемия, вашият лекар може да Ви предпише хапчета с желязо. Поради увеличаване на съдържанието на течност в кръвта, броят на хемоглобина е вероятно да падне по-късно по време на бременността, така че е добра идея да се заемем с този проблем сега. Хапчета с желязо може да предизвика храносмилателни проблеми като запек или диария, така че ако това се случи с вас, попитайте вашия лекар, ако рецептата ви може да се промени. Ако предишен кръвен тест е показал, че сте Rh отрицателна, ще получите инжекция на Rh имуноглобулин (RhIg) в около 28-34 седмици. Ще получите друг изстрел, след като бебето се роди.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Болка в тазовия пояс:

Знаете, че имате болка в таза, когато кихате, замахвате с ръце, или се обръщате в леглото.                 Болките засягат една на всеки пет бременни жени. Това е причинено от хормонални промени, които променят начина на функциите на ставите на таза и той може да бъде изключително болезнен. Опитайте следното, ако имате такива неудобства:

 

Дръжте краката си заедно, когато сядате и ставате от леглото или колата.

Спете на една страна с възглавница между краката си.

Носете удобни обувки.

Избягвайте да вършите задачи, които ви нараняват като домакинска работа или бутане на количката в супермаркет.

Отпуснете се в топла вода.

Попитайте Вашия лекар за носещ колан, за да помогне за облекчаване на болката.

Правете някаква терапия: Проучванията показват, че физиотерапия и акупунктура може да помогне за такава дисфункция.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

192 ден от бременността

Previous article

194 ден от бременността

Next article