Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 36 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе е доста оформено за времето след раждането: ушите му са напълно оформени отвън и отвътре и то ги използва за чуване на звуцитрее, кръвта циркулира и сърцето ви бие, и то разпознава гласа ви. Бебето губи космите, с които е покрито от няколко седмици, но ако се роди сега, може да има някои видими остсатъци от космената покривка. Ланугото са изключително фини косми, които покриват тялото на вашето бебе и, за разлика от възрастните косми по тялото, те не са свързани с потните жлези. Лануго космите започват да се разпадат  в последните няколко седмици преди раждането. Вашето бебе след това поглъща тези косми в амниотичната течност, но това не е причина за безпокойство: тези косми осигуряват на вашето бебе важен източник на протеин, който е от съществено значение за неговото развитие. Изчислено е, че две трети от протеина в течността се поглъща и абсорбира от червата на бебето всеки ден, предоставяйки около 15 процента от неговите нужди от белтъчини. Фините лануго косъми постепенно се заменят с велусови косми, които са къси, меки, непигментирани косми.  Косата е по-дебела, груба и по-дълга коса, която първо расте по веждите на бебето, след това миглите, след това на скалпа му.

Попитайте лекар:

Чували сте за доктори ,които “обръщат ” бебета. Как става това?

Някои акушер-гинеколози могат да се опитат да преобърнат бебето в късен момент, като използват външна цефална инверсия, която има успеваемост от около 50 процента. Специалистът се опитва внимателно да насочва бебето в позиция с главата надолу чрез натискане на ръцете си върху корема на майката, като се използва ултразвук като ръководство. Може да се даде лекарство за отпускане на маточните мускули. Първо ще бъдете сканирани и ако бебето е в неловка позиция, процедурата може да не се продължи. Ако бебето ви е голямо, това може да повлияе на процедурата, както и количеството на амниотична течност: недостатъчното количество течност предлага по-малко защита на бебето.

Ако сте с Rh отрицателна, може да получите инжекция с Rh имуноглобулин (RhIg) след версията поради малкия риск от кървене около плацентата. Eстествено раждане не се препоръчва, ако имате многоплодна бременност, имате кървене, плацентата Ви е ниско разположена, Вашите мембрани са разкъсани или има известен проблем с бебето. Лекарят ще прегледа корема в по-късен бременност, за да провери позицията на бебето. Ако бебето е напречно, може да се препоръча операция.

Фокусирайте се върху тялото ви:

Отчаяни за ходене до тоалетна

През третото тримесечие ще посещавате редовно банята, както правихте през първия триместър. На този етап това се дължи на все по-тежкото бебе, което  натиска надолу пикочния ви мехур отгоре. Ако установите, че боли, когато изхвърляте урина, може да имате инфекция и да трябва да се свържете с Вашия лекар за изследване и лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

255 ден от бременността

Previous article

257 ден от бременността

Next article