Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 32 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

През тази седмица ноктите на бебето са напълно развити и сега се приближават до върховете на пръстите. Обвити в амниотичната течност, ноктите са много меки, а след раждането си бебето може да е склонно да се драска и трябва да носи бебешки ръкавички. На всеки 40 минути бебето ви поглъща достатъчно околоплодна течност, за да напълни стомаха мси, преди да го изпразни обратно в амниотичната торбичка. Вашето мъниче преглъща и рециклира почти половин литър амниотична течност всеки ден. В допълнение към снабдяването му с хранителни вещества, особено протеини, тази течност е важняа за здравословното развитие на червата. Усещането за вкус на вашето бебе се смята, че е толкова развито сега, че ако сте яли подправена храна, то може да различи това в течността, която пие.

Амниотичната течност не влиза в белите дробове, а се движи надолу по хранопровода в стомаха, където се съхранява за кратко време. На този етап стомаха се пълни на всеки 40 минути, но от 35 седмици, тъй като стомаха се увеличава, тази скорост се забавя до всеки 80 минути. Мускулни контракции преместват течността  в тънките червяа и след това в дебелото. Докато се движи по червата, водата се абсорбира, така че само отпадъчните материали или “мекониум”, навлиза в дебелото черво. Този мекониум се натрупва в дебелото черво, което е напълно пълно от момента, в който бебето се роди. Бебетата обикновено не отделят мекониум преди раждането, но го правят много скоро след това. Мекониумът се състои главно от кожни клетки, лануго косми и верникс. Той има зеленикав цвят, поради наличието на билирубин, продукт на разграждане от червените кръвни клетки.

Сърбеж по кожата:

Наличието на сърбеж по корема е често срещано явление: тъй като кожата се разтяга и опъва, тя може да стане много суха. Можете да опитате да използвате хидратиращ лосион, за да успокоите това. Ако обаче имате силен сърбеж на корема или по дланите на ръцете или ходилата, консултирайте се с Вашия лекар. Това сърбеж може да бъде признак на акушерска холестаза, рядко състояние на бременността, включващо пролблем с черния дроб, което причинява жлъчните соли да навлязат в кръвообращението, което прави кожата (особено на ръцете и краката) сърбяща, въпреки че нямате обрив. Състоянието може да доведе до недостиг на витамин К. Витамин К помага на кръвта да се съсирва, така че дефицит увеличава риска от кървене както за майката, така и за бебето. Лекарствата за свързване на жлъчните соли и добавките на витамин К са ефективни за лечение. Някои проучвания показват, че ранното раждане – около 37 седмици, помага да се избегнат усложненията. Състоянието отшумва след раждането, обикновено без дългосрочно увреждане на черния дроб.

Фокусирай се върху раждането:

Фалшиви аларми:

През следващите няколко седмици, докато вие и партньорът Ви очаквате да пристигнЕ вашето бебе, може да усетите една или две фалшиви аларми, особено ако това е първото ви бебе, може да ви изправят на нокти. Фалшивата тревога може да дойде по всяко време на деня или нощта и няма да се съобразява с важни срещи или срокове. Може да помогне, ако вие и вашият партньор се запознаете предварително с всички признаци, които показват, че раждането може да започне. Ако обаче сте със съмнение, е добре да се свържете с вашия лекар, за да се уверите, че раждането не е започнал, а не предполагайки, че това е така.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.