Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 32 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

През тази седмица ноктите на бебето са напълно развити и сега се приближават до върховете на пръстите. Обвити в амниотичната течност, ноктите са много меки, а след раждането си бебето може да е склонно да се драска и трябва да носи бебешки ръкавички. На всеки 40 минути бебето ви поглъща достатъчно околоплодна течност, за да напълни стомаха мси, преди да го изпразни обратно в амниотичната торбичка. Вашето мъниче преглъща и рециклира почти половин литър амниотична течност всеки ден. В допълнение към снабдяването му с хранителни вещества, особено протеини, тази течност е важняа за здравословното развитие на червата. Усещането за вкус на вашето бебе се смята, че е толкова развито сега, че ако сте яли подправена храна, то може да различи това в течността, която пие.

Амниотичната течност не влиза в белите дробове, а се движи надолу по хранопровода в стомаха, където се съхранява за кратко време. На този етап стомаха се пълни на всеки 40 минути, но от 35 седмици, тъй като стомаха се увеличава, тази скорост се забавя до всеки 80 минути. Мускулни контракции преместват течността  в тънките червяа и след това в дебелото. Докато се движи по червата, водата се абсорбира, така че само отпадъчните материали или “мекониум”, навлиза в дебелото черво. Този мекониум се натрупва в дебелото черво, което е напълно пълно от момента, в който бебето се роди. Бебетата обикновено не отделят мекониум преди раждането, но го правят много скоро след това. Мекониумът се състои главно от кожни клетки, лануго косми и верникс. Той има зеленикав цвят, поради наличието на билирубин, продукт на разграждане от червените кръвни клетки.

Сърбеж по кожата:

Наличието на сърбеж по корема е често срещано явление: тъй като кожата се разтяга и опъва, тя може да стане много суха. Можете да опитате да използвате хидратиращ лосион, за да успокоите това. Ако обаче имате силен сърбеж на корема или по дланите на ръцете или ходилата, консултирайте се с Вашия лекар. Това сърбеж може да бъде признак на акушерска холестаза, рядко състояние на бременността, включващо пролблем с черния дроб, което причинява жлъчните соли да навлязат в кръвообращението, което прави кожата (особено на ръцете и краката) сърбяща, въпреки че нямате обрив. Състоянието може да доведе до недостиг на витамин К. Витамин К помага на кръвта да се съсирва, така че дефицит увеличава риска от кървене както за майката, така и за бебето. Лекарствата за свързване на жлъчните соли и добавките на витамин К са ефективни за лечение. Някои проучвания показват, че ранното раждане – около 37 седмици, помага да се избегнат усложненията. Състоянието отшумва след раждането, обикновено без дългосрочно увреждане на черния дроб.

Фокусирай се върху раждането:

Фалшиви аларми:

През следващите няколко седмици, докато вие и партньорът Ви очаквате да пристигнЕ вашето бебе, може да усетите една или две фалшиви аларми, особено ако това е първото ви бебе, може да ви изправят на нокти. Фалшивата тревога може да дойде по всяко време на деня или нощта и няма да се съобразява с важни срещи или срокове. Може да помогне, ако вие и вашият партньор се запознаете предварително с всички признаци, които показват, че раждането може да започне. Ако обаче сте със съмнение, е добре да се свържете с вашия лекар, за да се уверите, че раждането не е започнал, а не предполагайки, че това е така.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

225 ден от бременността

Previous article

227 ден от бременността

Next article