226 ден от бременността

Вие сте в 32 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

През тази седмица ноктите на бебето са напълно развити и сега се приближават до върховете на пръстите. Обвити в амниотичната течност, ноктите са много меки, а след раждането си бебето може да е склонно да се драска и трябва да носи бебешки ръкавички. На всеки 40 минути бебето ви поглъща достатъчно околоплодна течност, за да напълни стомаха мси, преди да го изпразни обратно в амниотичната торбичка. Вашето мъниче преглъща и рециклира почти половин литър амниотична течност всеки ден. В допълнение към снабдяването му с хранителни вещества, особено протеини, тази течност е важняа за здравословното развитие на червата. Усещането за вкус на вашето бебе се смята, че е толкова развито сега, че ако сте яли подправена храна, то може да различи това в течността, която пие.

Амниотичната течност не влиза в белите дробове, а се движи надолу по хранопровода в стомаха, където се съхранява за кратко време. На този етап стомаха се пълни на всеки 40 минути, но от 35 седмици, тъй като стомаха се увеличава, тази скорост се забавя до всеки 80 минути. Мускулни контракции преместват течността  в тънките червяа и след това в дебелото. Докато се движи по червата, водата се абсорбира, така че само отпадъчните материали или „мекониум“, навлиза в дебелото черво. Този мекониум се натрупва в дебелото черво, което е напълно пълно от момента, в който бебето се роди. Бебетата обикновено не отделят мекониум преди раждането, но го правят много скоро след това. Мекониумът се състои главно от кожни клетки, лануго косми и верникс. Той има зеленикав цвят, поради наличието на билирубин, продукт на разграждане от червените кръвни клетки.

Сърбеж по кожата:

Наличието на сърбеж по корема е често срещано явление: тъй като кожата се разтяга и опъва, тя може да стане много суха. Можете да опитате да използвате хидратиращ лосион, за да успокоите това. Ако обаче имате силен сърбеж на корема или по дланите на ръцете или ходилата, консултирайте се с Вашия лекар.