Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 21 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Т Всяка част от повърхността на кожата на бебето има малки хребети и кухини в уникален модел. През тази седмица кожните гребени – по-дълбоките слоеве на кожата-започват да узряват, което води до оформяне на пръстови отпечатъци. Вашето бебе филтрира околоплодната течност и съхранява отпадъците като вещество, наречено мекониум.

В края на тази седмица, аналния мускул на вашето бебе е напълно функционален. Това трябва да попречи на малки частици от мекониум да се предават в амниотичната течност. Мекониум се произвежда през първи път на 12 седмици.  Той се образува главно от клетки, изхвърлени от лигавицата на червата, тъй като те се удължават и разширяват, и отпадъците от всички хранителни вещества, които са били абсорбирани от погълнатата околоплодна течност. Той се произвежда непрекъснато, бавно се движи надолу по червата, за да влезе в дебелото черво  от 16 седмици натам. Мекониумът е стерилен, тъй като няма организми вътре в червата и не се произвеждат чревни газове.

Поддържайте се тонизирана:

Ефективните силови тренировки по време на бременност, използвайки свободни тежести  във фитнеса, ще помогнат на тялото ви да се справи с изискванията на бременността. Колкото сте по-силни, толкова това ще Ви помогне да носите увеличеното си телесно тегло и също така ще ви помогне да се възстановите бързо след раждането на бебето. Наличието на повече тонизирани крайници ще ви помогне да изглеждате и да се чувствате по-добре. Както всички аспекти на физическото натоварване по време на бременност,и за това  има насоки, които трябва да се следват:

Ако сте правили редовни тренировки с тежести, продължете с програмата си, но не  увеличавайте теглото за натоварването или повторенията.

Ако сте нови в тренировките, започнете с много леки тежести и малко повторения и натрупвайте бавно. Не увеличавайте теглото, докато не сте уверени, че сте в състояние да управлявате увеличението.

Поемете дълбоко дъх, за да започнете и да дишайте, докато вдигате тежестта.

Свободните тежести, вместо уредитете, са по-безопасни за употреба по време на бременност. Ако използвате уред, уверете се, че треньорът ви е показал как да го използвате правилно.

Ако откриете, че да сте прави, докато тренирате силови и това ви  идва твърде уморително, седнете на стол.

Ако седите и използвате тежести, дръжте гърба си изправен и отпуснете раменете си. Когато стоите, уверете се, че краката ви са разделени на ширината на ханша и коленете ви са леко наведе.

Всъщност

Нероденото ви бебе ще си слага ръката в устата си и дори ще си смуче палеца. Изследванията показват, че бебето може дори да отвори устата си в очакване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

152 ден от бременността

Previous article

154 ден от бременността

Next article